StoryEditor

Recenzia: Noví Bedári sú bez emócií. A nudia (video)

06.01.2013, 23:15
Muzikálová adaptácia známeho románu zbytočne lipne na divadelnej verzii.

Jeden z najznámejších románov sveta si aj 150 rokov od vydania udržiava  slávu vďaka filmovým a divadelným adaptáciám. Bedári aktuálne prichádzajú do kín ako filmový muzikál v réžii oscarového Toma Hoopera. Jeho pohľad sa však zubami-nechtami drží divadelnej verzie, čo na filmovom plátne veľmi nefunguje. Snímka, o veľkoleposti ktorej sa hovorí už niekoľko mesiacov a ešte určite aj bude, totiž nič nové do klasiky od Victora Huga neprináša.

Pár svetlých okamihov...
Známy príbeh sleduje galejníka Jeana Valjeana (Hugh Jackman), ktorý uniká pred prísnym inšpektorom Javertom (Russell Crowe). Milosrdný čin kňaza zmení utečenca Valjeana na ctihodného muža, ktorý sa snaží pomáhať každému, koho stretne. A práve jeho dobrosrdečnosť ho dovedie k umierajúcej mladej žene Fantine (Anne Hathaway). Valjean sa ujme jej malej dcéry Cosette (Amanda Seyfried), ale vychováva ju v strachu, že ho Javert jedného dňa nájde. Keď Cosette dospeje, Paríž čelí revolúcii. A práve v časoch nepokojov sa mladá Cosette zamiluje do rebelujúceho mladíka Mariusa.

Bedárov sprevádzali očakávania veľmi dlho. Režisér Hooper, ktorý nakrútil aj oceňovaný film Kráľova reč, a hviezdne herecké obsadenia naznačovali, že do kín príde snímka, ktorá môže ulahodiť  očiam divákov. Filmoví tvorcovia pripravili niekoľko skutočne pôsobivých scén (ako napríklad úvodné dvíhanie lode otrokmi na galejach), no ani to nepomohlo filmu vystúpiť z tieňa predchádzajúcich adaptácií. Hooper totiž stavil na divadelnosť príbehu, no to, čo funguje na divadelných doskách (ako vyhrotené charaktery jednotlivých postáv), sa vo filme neosvedčilo.





Izolovanosť hercov

Bedári kvôli svojej prehnanej divadelnosti pôsobia neúprimne a navyše aj nudia. Dvaapolhodinová snímka je totiž muzikál, v ktorom je všetko vyjadrené spevom. Texty pesničiek sú síce napísané veľmi umne, ale hudobne nie sú Bedári zapamätateľným dielom. Počas deja sa navyše často opakujú jednotlivé sóla hercov, ktoré sprevádzajú detailné zábery na ich tváre.

Akási izolovanosť týchto hercov spôsobila aj to, že divák sa nedočká výrazných emócií –- či už z odhodlanosti parížskej chudoby zmeniť svoj údel, osobného zápasu Valjeana a Javerta alebo veľkej lásky Cosette a Mariusa. Hooperovi sa však podarilo do Bedárov priniesť aspoň trochu humoru v postavách zlodejského hostinského a jeho manželky (Sacha Cohen Baron a Helena Bonham Carter). Akurát si mohol odpustiť v období Veľkej francúzskej revolúcie nezmyselnú postavu Santa Clausa...





Neľahká úloha

Je to tak. Hooper si nevybral jednoduchú úlohu. Z divadelného hľadiska ide o rekordný muzikál v počte odohratých rôznorodých predstavení, filmových adaptácií bolo už tiež niekoľko. Vniesť tak do známeho príbehu niečo nové bolo ťažké. Aj s pomocou výborných hercov však mohol vytvoriť zaujímavý zážitok. Namiesto toho priniesol snímku, ktorá diváka najskôr z nudy uspí.

Hodnotenie HN: 2 z 5 hviezdičiek
Réžia: Tom Hooper
Krajina: Veľká Británia
Hrajú: H. Jackman, R. Crowe, A. Hathaway


Podoby svetoznámych Bedárov:


Bedári, pôvodný román
autor: Victor Hugo, 1862
Román písal celé desaťročia a dokončil ho až v exile, koncipoval ho v piatich dieloch. Na jednotlivé zväzky sa dlho čakalo už pred vydaním v Bruseli a v Paríži, kde bolo v niekoľkých dňoch rozobraných až 48-tisíc výtlačkov a román bol okamžite preložený do svetových jazykov.

Bedári, film
réžia: Jean-Paul Le Chanois, 1958
Francúzsko-nemecko-taliansky film je podľa kritikov označovaný ako jedna z najlepších adaptácií románu. Zahrali si v ňom legendárny francúzsky herec Jean Gabin, ale aj Bernat Blier či Lucien Baroux.

Bedári, divadelný muzikál
Produkcia: Cameron Mackintosh, 1985
Premiéra pôvodného muzikálu bola už v roku 1890, ale najznámejší a najdlhšie sa hrajúci je ten v londýnskej produkcii, ktorý videlo už viac ako 60 miliónov divákov na celom svete.

Bedári, televízny seriál
réžia: Josée Dayan, 2000
V štvordielnom francúzsko-španielsko-taliansko-nemeckom televíznom seriáli sa objavil napríklad Gérard Depardieu, John Malkovich, Christian Clavier, Virginie Ledoyen či Charlotte Gainsbourg.

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:01