StoryEditor

Víkend pred televízorom

09.11.2006, 23:00
Víkend pred televízorom

Sobota 11. novembra
14.30, TV Markíza: Cesta do Ameriky
Americká bláznivá a tak trochu romantická komédia z roku 1988, pod ktorou je podpísaný velikán mainstreamových komédií, režisér John Landis (Bratia Bluesovci, Špióni ako my) a ktorá ťaží z veľkej dobovej popularity herca a komika Eddieho Murphyho. Murphy si v nej zahral princa z neuveriteľne bohatej africkej krajiny, ktorý sa inkognito vydáva do Ameriky, aby si našiel nevestu. Nepoznajúc miestne americké pomery zakotví v newyorskej štvrti Queens a zamestná sa ako upratovač vo fast foode. Jeho plán vychádza, aj sa zaľúbi a všetko by šlo hladko, ak by sa do USA nevypravila pozrieť synáčika celá jeho africká kráľovská rodina.
22.00, Dvojka: Mexická jazda
Mexická odpoveď na hlúpe americké tínedžerské komédie z roku 2001, ktorá síce stále zostáva komédiou, ale zato sa v nej riešia celkom vážne veci. Dvaja osemnásťroční šuhaji sa vydávajú na prázdninovú cestu k moru a do auta priberú novomanželku bratranca jedného z nich, krásnu, smutnú, nešťastnú a o desať rokov staršiu ženu. Bezstarostný výlet sa jej pričinením mení na poznávaciu jazdu tajomstvami ženskej duše, pri ktorej nechýba ani telesné zblíženie. Mladíci dostanú tú najlepšiu školu, akú si mohli priať a nešťastná dáma zase na chvíľku pocíti, že ešte žije. Mexická jazda je naozaj dobrý film a celkom právom svojmu režisérovi Alfonsovi Cuarónovi otvoril cestu do Hollywoodu, kde Cuarón v roku 2004 nakrútil doteraz najlepšieho filmového Harryho Pottera -- trojku, HP a väzeň s Azkabanu.
23.05, TV Joj: Neľútostný súboj
Režisér Michael Mann je génius a jeden z najlepších režisérov súčasnosti. V kinách sa ešte stále premieta jeho aktuálny filmový hit Miami Vice. Rovnakou, ak nie lepšou ukážkou jeho režisérskych kvalít je jeho film Neľútostný súboj z roku 1995, známy aj pod originálnym názvom Heat, o špičkovom, profesionálnom lupičskom gangu, vedenom charizmatickým bossom, ktorému je na stope rovnako charizmatický policajt. Film nielenže je hereckým koncertom hviezdnych velikánov Roberta DeNira a Al Pacina, ale obsahuje jednu z najlepších filmových prestreliek vôbec.

Nedeľa 12. novembra
14.50, Prima: Čierna smrť
Kanadsko-francúzsko-americký televízny triler z roku 1992, v ktorom režisér Sheldon Larry rozohráva drsnú psychologickú hru na palube lietadla, kde sa na jednej z pasažierok začali objavovať príznaky moru. Samozrejme, hrozí nákaza, treba čím skôr pristáť a urobiť nápravu, problém je, že do veci sa zamiešajú politici, ktorí sa obávajú nielen epidémie, ale aj pošpineného imidžu.
21.05, TV Joj: Tombstone
Len relatívne nedávno, pred dvoma týždňami, uviedla televízia Prima western Wyatt Earp z roku 1994. Iba o rok skôr vznikol western Tombstone, ktorý je vlastne o tom istom, teda o legendárnom šerifovi, reálne existujúcej historickej osobnosti amerických dejín. Earp vedno s bratmi a Dr. Hollidayom vošiel do histórie tým, že dosť brutálnym spôsobom urobil poriadky v arizonskom meste Tombstone. Odtiaľ je aj názov. Tombstone je o dosť lepší film ako Wyatt Earp, ani nie kvôli tomu, že je historicky presnejší, ale preto, že je kratší skoro o hodinu a jeho herecké hviezdy (Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton, ale aj Charlton Heston) sú predsa len lepší herci.
23.05, Jednotka: Obrie kroky
Výborná a úplne neznáma americká dráma režiséra Richarda Rosa z roku 1992 o džezovom trubkárovi, ktorý sa túži stať veľkým hudobníkom a najspoľahlivejšou cestou, ako to dosiahnuť, sa mu zdá prenasledovanie džezovej legendy. Film krásne zachytáva atmosféru ospalých zadymených džezových klubov, v ktorých akoby sa zastavil čas a, samozrejme, nechýba v ňom vynikajúca džezová muzika, ktorú má na svedomí Eric Leeds.
0.05, Prima: Mesto anjelov
Film nemeckého režiséra Wima Wendersa Nebo nad Berlínom z roku 1987 patrí medzi stabilné divácke hity filmových klubov. Príbeh o anjeloch, ktorí vlastne závidia ľuďom ich farebný svet a lásku, je však dostatočne atraktívny na to, aby uspokojil aj menej náročného diváka. Možno práve preto nakrútil v roku 1998 režisér Brad Silberling remake tohto filmu v hollywoodskom strihu. Náročnejší myšlienkový presah vystriedala prvoplánovosť a komornú atmosféru veľkoleposť. Napriek tomu je Mesto anjelov celkom pozerateľným dramaticko-romantickým gýčom, ktorému na ceste za ľahkým filmovým zážitkom veľmi pomáhajú Nicolas Cage ako padlý anjel a Meg Ryanová ako doktorka, do ktorej sa zahľadí.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 02:18