StoryEditor

Kaleidoskop

22.09.2006, 00:00

Hra na hudobnom nástroji môže u menších detí viesť k zlepšeniu pamäti a schopnosti učiť sa, pretože podnecuje rôzne formy rozvoja mozgu. Tvrdia to kanadskí vedci, ktorí minulý rok porovnávali skupinu štvor- až šesťročných detí, ktoré chodili na hodiny hudby, s deťmi, ktoré sa hudbou nezaoberali. Zistili, že deti z hudobnej skupiny preukázali pre testoch nielen vyššie pamäťové schopnosti, ale boli lepšie aj v ďalších oblastiach, napríklad v literatúre a matematike. (ČTK)

Fanúšikovia najznámejšieho kanibala Hannibala Lectera sa dočkajú ďalšej knihy. Sedem rokov po vydaní Hannibala dokončil spisovateľ Thomas Harris nový príbeh doktora Hannibala Lectera -- sériového vraha vo filmoch nezabudnuteľne stvárnil Anthony Hopkins. Vydavateľstvo Delacorte Press knihu okamžite zaradilo na zoznam zimných titulov. Kniha s názvom Hannibal Rising o mladosti doktora Lectera by mala vyjsť 5. decembra. (SITA)

Poľsko vydáva pamätnú bankovku s podobizňou zosnulého Jána Pavla II. Do obehu sa dostane 16. októbra pri príležitosti výročia zvolenia Karola Wojtylu za pápeža. Napísal to včera poľský denník Gazeta Wyborca. Nominálna hodnota bankovky je 50 zlotých (360 korún). Vytlačené budú dva milióny exemplárov. (ČTK)

Americký herec Richard Gere vyrazil svojmu okoliu dych neobvyklým prianím -- rád by sa zoznámil s bývalým vodcom bosnianskych Srbov Radovanom Karadžičom, ktorý je viac než desať rokov na úteku pred obvinením z genocídy a ďalších vojnových zločinov. Gere práve v Bosne nakrúca film o honbe Karadžiča, v ktorom sa ako investigatívny novinár snaží dostať k strojcovi masakry v bosnianskej enkláve Srebrenici. (ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 05:55