StoryEditor

Víkend pred televízorom

23.11.2006, 23:00

Sobota 25. novembra
20.00, TV Joj: Pán a pani Smithovci
Jeden z veľkých filmových hitov minulého roka, akostná americká akčná komédia o nádhernom manželskom páre šťastne si nažívajúcom v nádhernom dome. Problémy sú dva: prvý, že vzťah tých nádherných ľudí sa rozpadá, lebo vášeň vystriedala nuda, druhý, že obaja sú elitní nájomní vrahovia, ktorí však vzájomne pred sebou svoje zamestnanie taja. Oba problémy sa dajú vyriešiť rôzne, napríklad v manželskej poradni, ale aj tak, že obaja manželia prijmú svoju aktuálnu objednávku v práci a zabijú jeden druhého. Pán a pani Smithovci sú super komédia plná akcie, aká sa len tak nevidí, číra filmová zábava, síce na jedno použitie, ale o to vďačnejšia. A Angelina Jolieová a Brad Pitt v hlavných úlohách sú jednoducho na zožratie. Film nakrútil režisér Doug Liman.
22.00, Dvojka: V mene otca
Strhujúca írsko-britská dráma nakrútená v roku 1993 režisérom Jimom Sheridanom s Danielom Dayom-Lewisom v hlavnej úlohe malého írskeho zlodeja Gerryho Conlona, krivo obvineného nielen zo spolupráce s teroristickou organizáciou IRA, ale priamo aj z bombového útoku na londýnsky bar. Film nakrútený podľa životopisnej knihy skutočného Gerryho Conlona je postavený predovšetkým na psychologickej drobnokresbe a sleduje zápas britskej právničky, skvelo zahranej Emmou Thompsonovou, a Conlonovho otca o revíziu procesu, v ktorom bol Conlon odsúdený na doživotie. Odsedel si štrnásť rokov, kým sa prišlo naozaj na to, že v jeho prípade ide o justičný omyl.
22.05, Prima: Šiesty deň
Jedna z labutích piesní veľkej akčnej hviezdy osemdesiatych a prvej polovice deväťdesiatych rokov a súčasného kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera, nakrútená v roku 2000 režisérom Rogerom Spotiswoodeom. Sci-fi triler riešiaci nebezpečenstvo ľudského klonovania, v ktorom sa neohrozený Arnold vedno so svojím klonom pustí do neľútostného, nerovného, ale o to spravodlivejšieho boja proti veľkej korporácii, ktorá napriek morálke predsa len začne klonovať ľudí. Film taký hlúpy, až z toho štípu oči, keď sa však neberie vážne, je to celkom slušná akčná zábava.

Nedeľa 26. novembra
16.50, ČT 2: Klietka bláznov II
Bezprostredné a veľmi vydarené pokračovanie pôvodnej Klietky bláznov, nakrútené režisérom Édouardom Molinarom v roku 1980 vo francúzsko-talianskej koprodukcii, opäť s Michelom Serraultom a Ugom Tognazzim v hlavných úlohách homosexuálneho páru, ktorý sa tentoraz pre zmenu zapletie do špionážnych hier, pričom bokom nezostanú ani gangsteri. Majiteľ frivolného kabaretu teda musí so svojím partnerom a zároveň hlavnou transvestitskou hviezdou utekať do Talianska, kde čudesný pár narazí na morálku a zvyky, ktoré ich životnému štýlu veľmi neprajú. Klietka bláznov je síce tak troška nadstavovaná kaša, ale stále chutná a predovšetkým vtipná.
21.20, Prima: Šiesty zmysel
Hororový triler, ktorý urobil v roku 1999 zo svojho režiséra M. Night Shyamalana hviezdu najjasnejšej svietivosti. Príbeh chlapca, ktorý vidí mŕtvych ľudí, a jeho psychiatra, ktorý sa mu snaží pomôcť, sa už stihol stať modernou klasikou. Shyamalan v ňom prvýkrát vystaval celé filmové rozprávanie na prekvapivej pointe, ktorá spätne vrhne celkom iné svetlo na predchádzajúci dej, čím vlastne definoval postup, využívaný hojne aj v svojich nasledujúcich filmoch. Šiesty zmysel je práve preto zo "shyamalanoviek" najlepší, je prvý, pôvodný a originálny. Pod výslednú kvalitu filmu sa však rovnakou mierou podpísal aj fenomenálny herecký výkon vtedy desaťročného Haleyho Joela Osmenta, ktorý zatienil aj ostrieľaného veterána Brucea Willisa.
22.10, TV Joj: Nepriateľ pred bránami
Druhá svetová vojna, bitka o Stalingrad, bolesť, blato, krv a smrť. Jatky a v ich strede fascinujúci súboj dvoch elitných vojakov, ostreľovačov, sovietskeho strelca z ľudu Vasilija Zajceva a nemeckého aristokrata, majora Königa. Tiché zakrádanie sa mĺkvymi ruinami mesta, číhanie, trpezlivosť a za tým všetkým ideologická propagandistická hra, ktorá zo Zajceva aj z Königa urobila viac ako vojakov v poli, urobila z nich symboly. Film nakrútený podľa skutočných udalostí vznikol v roku 2001 v masívnej americko-britsko-írsko-nemeckej koprodukcii a režíroval ho rešpektovaný režisér Jean-Jacques Annaud, ktorý do hlavných úloh v ňom obsadil Juda Lawa, Eda Harrisa, Rachel Weiszovú, Josepha Fiennesa, Boba Hoskinsa a Rona Perlmana.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 13:31