S výrobou vína začínal skôr pre vlastné potešenie, dnes sa o nápoj z bobúľ viniča, ktorý nesie jeho rukopis, znalci vína trhajú. Iba 32-ročný Martin Pomfy mal s vínom z vlastných pivníc od začiatku úspech.
Smädní Liptáci
Vinár Martin Pomfy pochádza z dedinky Vinosady pri Pezinku, kde má výroba vína dlhoročnú tradíciu. Na začiatku "vinárskej kariéry“ mu však pomohli Liptáci zo severného Slovenska. "V roku 2000 som ešte na starých ručných zariadeniach v rodičovskom dome spravil okolo 6-tisíc litrov bieleho vína,“ spomína Pomfy. Kamarát z Liptovského Mikuláša mu navrhol, aby ho predal na Liptove. Tam sa po Pomfyho víne len tak zaprášilo - liptovskí predajcovia okamžite objednali Pomfyho víno aj na nasledujúci rok. Ak ich chcel majster vinár uspokojiť, z hoby sa muselo stať povolanie. A tak Pomfy zanechal sľubnú kariéru vo vedení Trnavského cukrovaru i vysokú školu, založil si živnosť, astronomicky sa zadlžil a pustil sa do tvrdej práce. Dnes, po siedmich rokoch, sa môže pochváliť zlatou medailou za víno Devín - ročník 2006.
Chladná pivnica
Pomfyho rodný dom v radovej zástavbe vo Vinosadoch navonok pôsobí nenápadne - cudzinec by nepovedal, že práve tu býva majster, ktorého šesť vín sa dostalo do stovky najlepších na Slovensku - Národného salóna vín v Pezinku. Hneď pri vstupe do dvora vás však ovanie charakteristická sladkokyslá vôňa zrejúceho muštu, na dvore udrú do očí obrovské antikorové kade na víno. "V každej nádobe s objemom 1 100 litrov je iná odroda - Devín, Pálava, starý dobrý Rizling rýnsky,“ ukazuje na moderné antikorové valce v chladnom podzemí.
Pomfy drží biele víno v chlade, pretože inak by ho musel viac "ošetrovať“ sírou. "Síry chcem dávať čo najmenej, pretože od nej bolí hlava,“ vysvetľuje. Teplotu kadí kontroluje elektronický termostat - čísla na displeji ukazujú 5 až 7 stupňov Celzia.
V teplejšej časti prístavby ležia obrovské nádoby s objemom nad 10-tisíc litrov, kde našli dočasný domov červené vína - Cabernet Sauvignon, Dornfelder i nezvyčajne jemný Alibernet. "Chcem robiť viac červeného vína,“ prezrádza Pomfy plány do budúcnosti. Aj preto by rád zamestnal pomocníka. V súčasnosti je totiž na výrobu sám: rodina mu síce pomáha s odbytom i administratívou, kvôli nadmernému pracovnému vypätiu sa však ocitol na pokraji infarktu. "Sú dni, keď ledva stíham spať,“ zdôveruje sa mladý a úspešný vinár. Práca vinára je síce ťažká a náročná, výsledok v podobe lahodného moku však stojí podľa Pomfyho za to.
