StoryEditor

Nekonečná láska? Adam, Eva a ... had

24.03.2011, 23:00
Autor:
yukyuk

Pre niekoho je symbolom lásky, intimity a vzťahu slávny Klimtov Bozk či Tizianová klasika Adam a Eva. A ďalší si predstaví dedinku od Vlada Kompánka. Známi Slováci Hospodárskym novinám prezradili, ktorý obraz ich pohľad vystihuje najviac.

Karol Kállay
, fotograf
Od šestnásteho storočia až po súčasnosť je obrazov a fotografií s touto tematikou veľmi veľa. Takmer každý autor rozoberá lásku a vzťah, a to v dvoch rovinách - čistoty a erotiky, ale bez gýčovitosti. Úžasné diela má napríklad Pablo Picasso, obraz Avignonské slečny.



Ľudovít Černák mladší
, člen Predstavenstva Sitno Holding Group
Obraz škótskeho maliara Jacka Vettriana The singing butler. Pri ňom mám pocit, že skutočne počujem hudbu, zmiešanú so šumom mora a vetra. Práve tento obraz najviac vystihuje vzťah muža a ženy a ich vzájomnú lásku. Nezáleží na mieste, počasí a okolnostiach, ani na tom, kto odkiaľ prišiel a prečo je tu. Láska sa skladá z maličkostí, a ak sú dvaja k sebe pozorní, ich život sa môže podobať krásnemu, bezstarostnému, a predsa dôstojnému tancu, ako umelec lásku poňal na tomto obraze.

Rasťo Michalík, kreatívny riaditeľ reklamnej agentúry Saatchi and Saatchi
Jednoznačne je to Bozk od secesného autora Gustáva Klimta. Nie som si istý, či to vystihuje vzťah muža a ženy, ale je to krásne stvárnené objatie bozkávajúcej sa dvojice.

Zuzana Graus Rudavská, výtvarníčka a šperkárka
Jednoznačne najznámejší obraz Gustáva Klimta - Bozk. Videla som ho naživo vo viedenskom Belvedéri už veľakrát, vždy znovu dokážem pred ním dlho postáť a obdivovať jeho krásne vyjadrenie muža a ženy vo vrúcnom objatí. On je dominantný, ona nežná. Akoby boli v tej chvíli vo svojom vlastnom svete a okolo nich nekonečný vesmír. Ona kľačí na rozkvitnutej lúke a prijíma jeho bozk. Obaja sú zahalení do svojich zlatistých plášťov, obklopení rôznymi odtieňmi metalickej medenej, ktorá dopĺňa túto sviatočnú atmosféru.

Ľubomír Feldek, básnik, spisovateľ, prekladateľ
Pre mňa je to obálka modrej knihy rozprávok od Albína Brunovského. Som na nej ja, moja žena a deti, a Bratislavský hrad v pozadí.

Milan Lasica, humorista a herec
Obraz Adama s Evou a hadom napríklad od Tiziana Vecelliho, pretože jednoznačne vystihuje všetko.

Peter Gunda, partner The Edison Consulting Group
Mojimi favoritmi sú obrazy od Vlada Kompánka zo skupiny Mikuláša Galandu. Keď sa pozriem na hociktorý z nich, evokujú vo mne domáce prostredie, rodinnú pohodu, lásku a vzťah. Obraz Rajecké humná.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 07:46