StoryEditor

Biznis: Menu z michelin reštaurácie je zážitok

18.05.2012, 00:00
Pýtali sme sa manažérov čo si myslia o gastronomickom oscarovi.

Navštívili ste už reštauráciu s michelinskou hviezdou? O akú išlo a ako sa vám páčila?
Zaslúžila by si podľa vás aj niektorá zo slovenských reštaurácií takéto ocenenie?

Miroslava Michalíková, výkonná riaditeľka komunikačnej agentúry Comm 

Hviezdičková reštaurácia je ako vyladený orchester. Všetko v detailoch je dokonalé, ale úplne najviac oceňujem prístup personálu a starostlivosť. Vážnosť, s akou sa vám venujú, cit, s akým zladili jedlo a dekorácie. Každý deň a celé roky. Dobré reštaurácie prinášajú výnimočné zážitky, vytvárajú profesionálny štandard, inšpirujú a ešte sú ukážkou dokonalého marketingového cyklu. Mám rád najmä francúzske „mišelinky“ kvôli noblese. V Hostellerie de Plaisance v Saint Emilion som jedla najlepší čokoládový zákusok v živote a teraz vám to rada dávam vedieť. 
Na Slovensku si uznanie zaslúži Afrodita v Čereňanoch. Je najkrajším príbehom slovenskej gastronómie, aký poznám.

Peter Hrozienčík, majiteľ spoločnosti Insiders Consultants 
V posledných rokoch ma najviac nadchli reštaurácie Vila Joya a Ocean v Portugalsku. Okrem kvalitných surovín, modernej inovatívnej kuchyne a skvelej ponuky vín ponúkajú aj nádhernú scenériu pobrežia Algarve. 
Michelin nikdy nevyzradil kritériá na udelenie hviezdičiek. Sprievodcu po Slovensku nevydávajú a do sprievodcu po významných mestách Európy nezaradili ani Bratislavu. Takže pekných pár rokov hviezdička nehrozí a ani neviem o nikom, kto by ju mohol získať. Osobne si myslím, že ambície a kvalitu momentálne u nás reprezentuje bratislavská Fou Zoo a banskobystrická Angels.
Gabriela Belopotocká, generálna riaditeľka vydavateľstva Ikar 
Rada cestujem a neodmysliteľnou súčasťou mojich ciest je návšteva dobrých reštaurácií. No nie každá reštaurácia, aj keď je ozdobená michelinskými hviezdami, musí poskytnúť hviezdny zážitok. Ako napríklad 3-hviezdičková milánska reštaurácia, ktorej menu nás prekvapilo až tragicky: ani nie tak mikroskopickými porciami, ale najmä chuťou, ktorej by moja mama nedala ani len pol hviezdičky. Pražské La Degustation Boheme Bourgeoise si však svoju hviezdu zaslúži, ba dokonca by som povedala, že aj mliečnu dráhu. Najradšej mám však L´Atelier de Joel Robuchon v Londýne. Táto reštaurácia ma fascinuje dizajnom, atmosférou a výnimočne chutnou kuchyňou. 
Na Slovensku k mojim obľúbeným reštauráciám patria dobré slovenské salaše s chutnými pirohami a haluškami. A čo sa týka luxusných reštaurácií, minulý mesiac ma prekvapil Hilton v Košiciach a mojou tradične obľúbenou je Fou Zoo v Bratislave.

Eric de Ladoucette, výkonný riaditeľ Edenred Slovakia – Ticket Restaurant 

Nie som veľký fanúšik reštaurácií s rôznymi oceneniami, skôr preferujem malé neznáme reštaurácie s vynikajúcou kuchyňou. V každej krajine také adresy existujú, ide o reštaurácie, kde kuchári svoju profesiu zbožňujú a svoju vášeň pre kuchárske umenie radi sprostredkujú svojim klientom cez výnimočné jedlo. Takýto kulinársky zážitok je pre mňa tým najkrajším suvenírom, ktorý si z každej krajiny odnášam. 
V Bratislave je veľmi veľa dobrých reštaurácií, bolo by nefér, ak by som vypichol jednu. Mnohé z nich majú výbornú kuchyňu a kvalitné služby. Vždy, keď mám zahraničnú návštevu na Slovensku, s potešením ich do niektorej z nich pozvem. 



menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 18:35