StoryEditor

Tipy na zaujímavé cyklovýlety. V Rakúsku (foto)

04.05.2012, 00:00
Autor:
mammam
Starý Rím a záplava čerešní. Aj to je Rakúsko na dvoch kolesách.

Cesta za vínom
13 okružných trás vo Weinvierteli
Dĺžka: každá od 35 do 75 km, trasa Chardonnay 33,5 km
Náročnosť: ľahká
Povrch: asfalt, lesná cesta
Trasa: Haugsdorf – Unteretzbach – Oberetzbach – Kleinhoflein – Ragelsdorf – Jetzelsdorf – Haugsdorf

Dolné Rakúsko ponúka hneď niekoľko tematických cyklotrás: po stopách Ferdinanda Raimunda, trasu do pútnického mestečka Mariazell či vinársku cestu Weinviertel. Ak si vyberiete posledné menované, cesta vás zavedie pomedzi vinohrady a malé vinárske mestečká či dedinky, ale aj k hradom, zámkom a múzeám. Weinviertel okrem iného zahŕňa aj 13 rôznych cyklookruhov, pričom každý z nich je spätý s konkrétnym druhom vína. Vybrať si tak môžete napríklad Burgundský cyklistický chodník, chodník Chardonnay (začiatok aj koniec oboch v Retzi) či Veltlínsky (prechádza okolo Poysdorfu). Počas výletu Chardonnay neobíďte Heiligen Stein, teda Svätý kameň, ktorý je po stáročia kutlovým miestom a poskytuje krásny výhľad do okolia. V samotnom meste Retz je jednou z najväčších atrakcií Erlebnisskeller, teda Pivnica zážitkov. Je najväčšou vínnou pivnicou v strednej Európe, spolu meria viac než 20 kilometrov.



Čerešňová klasika za hranicami
Dĺžka: 48,6 km
Náročnosť: stredná
Povrch: asfalt
Trasa: Jois, Breitenbrunn, Purbach, Donnerskirchen, Winden, Jois

Obľúbeným cieľom cyklistov zo západného Slovenska je rakúske Neziderské jazero (Neusiedler See). Ide o tzv. zážitkovú cykloturistiku, čo znamená, že popri bicyklovaní spoznáte aj mnohé miestne pamiatky, tradičné remeslá či vodné športy. V Burgenlande nájdete celkovo 2 500 km cyklistických ciest, ktoré sú rozdelené na viaceré tematické okruhy. Na jar (a špeciálne v máji) sa oplatí vybrať si napríklad Cestu čerešňových kvetov. Trasu totiž lemuje množstvo rozkvitnutých čerešňových stromov, ktoré scenérii dodávajú jedinečný ráz. Nároční cyklisti môžu po B12 cez úpätie pohoria Leitha sledovať panoramatický výhľad od Neziderského jazera až po maďarské nížiny.



Po stopách Rimanov
Cyklotrasa č. 54
Dĺžka: 76 km
Náročnosť: stredná
Prevýšenie: 91 m
Povrch: asfalt
Trasa: Hainburg – Petronell – Gotessbrun – Schwadorf – Schwechat Viedeň

Táto cyklotrasa vedie blízkym regiónom Carnuntum, ktorý je známy z dvoch dôvodov. Po prvé, je to známa vinárska oblasť. Po druhé, Carnuntum je významný aj z archeologického hľadiska – prenesie vás do čias starých Rimanov. V Bad-Deutsch Altenburgu môžete navštíviť Museum Carnuntinum, najväčšie rímske múzeum Rakúska. Za pozornosť však rozhodne stojí Archeologický park Carnuntum, miesto cisárov spred 1 700 rokov. Nájdete tu pôvodnú rímsku architektúru i verejný kúpeľ, ale aj rímske podlahové kúrenie. Navyše, od 2. do 3. júna bude v Carnuntume prebiehať aj Veľká slávnosť Rimanov.



Trasa stvorená pre e-bicykle
Kirchberg – Aschauer Hohenweg
Dĺžka: 30 km
Náročnosť: stredná/horský bicykel
Prevýšenie: 26 m
Povrch: asfalt, štrk
Trasa: Kirchberg – Aschau

Regióny Tirolsko a Salzbursko sú síce o čosi ďalej od slovenských hraníc, vďaka svojej unikátnosti však rozhodne stoja za zmienku (a návštevu). Spojilo sa tu totiž jedenásť turistických regiónov a vytvorili najväčší E-bike región na svete. V praxi to znamená 1 800 štvorcových kilometrov, kde máte k dispozícii elektrické bicykle (tzv. pedeleces). Ich súčasťou je elektromotor, vďaka ktorému bude šliapanie do pedálov predsa len o niečo príjemnejšie. Svoj bicykel si môžete dobiť na 168 výmenných staniciach. Spomedzi množstva cyklotrás môžete skúsiť napríklad Kirchberg – Aschau. Povedie vás cez lesy, chránenú prírodnú oblasť Spertental (vyskúšajte prírodné zariadenie pre Kneippovu procedúru), až k výrobni syrov Kasplatzl. To všetko pred panorámou Kitzbühelských Álp.

TIP HN: Viedenský Cyklodom
Od apríla tohto roku funguje vo Viedni miesto pre všetkých nadšencov dvoch kolies bez motora, tzv. Cyklodom. Pod jednou strechou tu nájdete všetky potrebné informácie – praktické rady pre mestských cyklistov, technické poradenstvo, blší trh bicyklov, testovacie jazdy, servis, cykloliteratúru, mapy, workshopy... Každý mesiac sa odborníci v Cyklodome venujú inej téme, v máji je na programe Na bicykli do práce. Cyklodom bude fungovať v budove Planungswerkstatt až do 25. októbra, každý pracovný deň od 9.00 do 20.00 hod.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:57