StoryEditor

Taký normálny chalan. A hľadá ho FBI

26.01.2012, 23:00
Autor:
aszasz
"Poznám ho od sedemnástich rokov, vždy to bol šikovný chalan. Vždy dosiahol to, čo si zaumienil," opisuje posledného hľadaného človeka z kauzy Megaupload jeho kamarát.

Slovák Július Benčko bol totiž jeho kamarátom. Jazdili spolu na skejtboarde a snowboarde. Celkovo je grafický dizajnér Megaupload.com celkom známou „postavičkou“ z Východu s prezývkou „Juicy“.

Žiadny pirát. Dizajnér
„Dozvedel som sa to až z televízie, bol som šokovaný, lebo tu sme sa tešili z toho, že to jeden z nás dotiahol až do takej veľkej firmy,“ vysvetľuje ďalší Košičan, ktorý s ním roky jazdil na skateboarde. Úspech ako úspech, podľa FBI bol Benčko akcionárom v spoločnosti Basemax International Limited a v roku 2010 mal na projekte zarobiť 1 milión dolárov. Pre spoločnosť mal pripraviť logo.

Z prepojenia so skupinkou okolo Megauploadu mal byť podľa svetových médií usvedčený vďaka e-mailom, v ktorých sa píše o webovej podpore a novinkách.
Kamaráti z Košíc s ním už dlhší čas nemali kontakt. „Potom odišiel zo Slovenska, sme už neboli v kontakte, ale v mojich očiach nepatrí k nejakým pirátom či kriminálnym živlom,“ vysvetľuje jeden z nich - Milan Purdeš.

Posledný na úteku
K prípadu sa nevyjadruje ani matka hľadaného Slováka. Vie sa o ňom, že tu podnikal, na webe sú stále dostupné jeho fotografie. Okrem webu, dizajnu, snoobordu aj rád fotil. „Mal tisíce záujmov, asi sa len zaplietol zo zlými ľuďmi," dodáva ďalší kamarát.

Július Benčko je posledný človek, na ktorého vydala FBI zatykač. Polícia pred pár dňami zatkla ďalších dvoch, ktorí unikali a vo väzení je šesť zo siedmich obvinených. Včera americká FBI požiadala slovensku stranu o spolupráci v pátraní po Júliusovi Benčkovi.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:51