StoryEditor

Vianoce v meste. Najlepšie trhy u susedov

20.11.2014, 23:02
Autor:
(gri)(gri)
Tipy na trhy, ktoré sa konajú len pár kilometrov za našimi hranicami.

S garanciou snehu
Krakov, Poľsko

Kedy ich navštíviť: od 28. novembra do 26. decembra (termín sa ešte môže zmeniť)
Vzdialenosť od Bratislavy: 453 km
Pokiaľ máte predvianočného konzumu plné zuby, odskočte si do Poľska. V jednej z posledných európskych krajín, v ktorej má kresťanstvo ešte stále silné slovo, sa advent predsa len prežíva o čosi duchovnejšie – ako príprava na narodenie Ježiša Krista. A tohto ducha cítiť aj na vianočných trhoch. Pokiaľ si z nich chcete vybrať len jedny, určite sa vyberte do Krakova. Tunajšie trhy sa pravidelne ocitajú v európskej top desiatke – asi aj vďaka tomu, že sa konajú na impozantnom stredovekom trhovisku. Nehovoriac o panoráme hradu Wawel a množstve kostolov. A v zime je tento klenot zapísaný v UNESCO ešte krajší: istota snehu je tu predsa len podstatne vyššia ako u nás. Na trhoch vás ako prvé očaria obrovské drevené sudy plné vareného vína a najmä – farebné betlehemy.
Čo nakúpiť: Kvalitné jantárové šperky, ručne pletené oblečenie, tradičné suveníry.
Tip HN: Keď vás už budú príliš oziabať ruky a nohy, odskočte si do niektorej z kaviarní na námestí. Krakovské podniky sú známe príjemnou atmosférou.
Viac info: www.christmas-markets.org

 

Ultratradičné
Budapešť, Maďarsko

Kedy ich navštíviť: od 28. novembra do 1. januára
Vzdialenosť od Bratislavy: 200 km
Chutné miestne špeciality, ľudové tance a živá hudba. Aj to robí z vianočných trhov na Vörösmartyho námestí svetovo uznávanú atrakciu. My Slováci sme ich zatiaľ naplno neobjavili, no o to viac sa máme na čo tešiť. Okrem iného aj na obrovský adventný kalendár na fasáde kaviarne Gerbeaud: každý deň od 1. do 23. decembra sa v ňom otvorí v sprievode svetelnej a hudobnej šou nové okno. Denne 17. do 20. hodiny na dvoch scénach prebiehajú programy zamerané na folk, džez, world music či tanec. Deti si zas užijú remeselné kurzy a bábkové predstavenia. Zohrievať vás bude – ako inak – kvalitné vínko.
Čo nakúpiť: Tradičné ručne tvorené výrobky. Ich autenticita (i kvalita) je totiž nesporná, bdie nad ňou rešpektovaná Asociácia maďarských ľudových umelcov.
Tip HN: Dosýta si užite langoše všetkých druhov (chutia inak ako tie naše) či töki pompos – akúsi pizzu na maďarský spôsob. Obľúbené sú tiež kürtöskalács – koláče na spôsob trdelníkov. Ochutnať sa oplatí aj tradičné maďarské jedlá: plnený kapustný list, pečené husacie stehno, bravčové koleno či grilované klobásy.
Viac info: www.visitbudapest.travel.com, www.budapestbylocals.com


Najbližšie
Viedeň, Rakúsko

Kedy ich navštíviť: od 15. novembra do 24. decembra
Vzdialenosť od Bratislavy: 79 km
Väčšina z nás ich už aspoň raz v živote navštívila. A väčšina z nás po tom túži znova. Jedny z najstarších vianočných trhov vôbec – konajú sa už po 720. raz – budú tento rok hostiť 150 stánkarov. A okrem tradičnej vianočnej pošty, pravidelných bezplatných koncertov adventných kolied či bábkových predstavení sviatočnú atmosféru v okolí Radnice (naplnenú perníkovo-mandľovou vôňou) umocní aj netradičná akcia: známe rakúske osobnosti budú naživo čítať svoje obľúbené vianočné príbehy.
Čo nakúpiť: Zaujímavé vychytávky nájdete v rámci ručne fúkaného skla, šperkov a sviečok. Povinnou gastro jazdou je jablkový závin, pečené gaštany, perníky a klobása.
Tip HN: Radničný trh je síce najväčší, najstarší a najslávnejší, ale rozhodne nie jediný. Za návštevu určite stojí aj množstvo tých menších: pri Wilhelminenberg Palace, v Türkenschanzpark či botanickej záhrade Hirschstetten.
Viac info: www.christkindlmarkt.at, www.wien.info


U bratov
Brno, Česko

Kedy ich navštíviť: od 28. novembra do 23. decembra
Vzdialenosť od Bratislavy: 130 km
Je pravda, že brnianske trhy nie sú také veľkolepé ako pražské a ani sa neumiestňujú v európskych rebríčkoch. Adventné Brno však nesporne má svoje čaro. Minimálne preto, že vianočnú atmosféru skutočne cítiť v celom meste, keďže trhy sa konajú na niekoľkých miestach súčasne: na Námestí slobody, v Radnickej ulici a tiež na Výstavisku (v čase od 5. do 14. decembra.) A každý z nich má špecifický kolorit. Dobrou správou je, že v posledných rokoch tu pribúda čoraz väčší sortiment tradičných remeselných výrobkov.
Čo nakúpiť: Keramiku, výtvory z dreva, kože, železa či levandule.
Tip HN: Nezabudnite na degustáciu medovín. Včelárstvo a med sú totiž pre Moravu typické.
Viac info: www.xvanoce.cz

 

01 - Modified: 2006-12-31 11:56:00 - Feat.: 0 - Title: Na premnožené myši najali americké úrady sovy
01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-01 11:22:37 - Feat.: - Title: Viedenská radnica od utorka začína kosiť vodné rastlinstvo na Starom Dunaji 04 - Modified: 2024-04-01 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne 05 - Modified: 2024-03-12 15:30:09 - Feat.: - Title: Česko je míľovými krokmi pred nami. Brno má prvú gynekológiu pre transrodové osoby, žiadostí o zmenu pohlavia je čoraz viac
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:35