StoryEditor

Vráťte nám starú dobrú korunu

02.01.2014, 23:00
Autor:
apnapngrigri
Tešili sme sa naň, no mnohých sklamalo. Alebo ako sa na euro pozerajú po 5 rokoch bežní ľudia.

Žijem si lepšie ako pred piatimi rokmi

Igor Gašpar, dôchodca z Martina
S korunou som žil viac ako sedemdesiat rokov. A presne si pamätám – akoby to bolo dnes – keď sa začalo hovoriť o príchode eura. Osobne som sa na to tešil. Veril som, že euro bude mať väčšiu hodnotu ako koruna, ktorej kurz sa stále menil.
A potvrdilo sa mi to. Mám sa lepšie ako pred piatimi rokmi, môžem si dovoliť nakúpiť viac. Ani krízu som veľmi nepocítil. Určite aj vďaka tomu, že žijem s manželkou, že sme na všetko dvaja. Osamelí dôchodcovia sú na tom horšie.
Prvé dva roky som zvykol euro prepočítavať na koruny, ale tým, že denne nakupujem, sa mi medzičasom už dostalo pod kožu. Určite nemám pocit, že viac míňam – kupujem len to, čo potrebujem. Ako vždy. No je pravdou, že manželka si občas v obchode povie – veď je to len jedno euro, to by sme mohli kúpiť. Hneď nato si to však preráta na koruny a už sa jej to nezdá také lacné.
No poviem vám pravdu, väčšina dôchodcov vníma euro o čosi negatívnejšie ako my. Prekážajú im ťažké peňaženky a najmä – majú pocit, že kedysi si za stovku kúpili viac tovaru ako dnes za tri eurá. Ale ja vidím problém v tom, že pri tomto prepočítavaní neberú do úvahy, ako zároveň stúpajú platy a dôchodky. Veď kedysi som televízor splácal päť rokov, dnes ma vyjde jeden mesačný dôchodok.
Súhlasím však s názorom svojich rovesníkov, že orientovať sa v euro minciach je zložitejšie ako pri korunách. Zvlášť, keď už má človek slabší zrak. Ja mám v tomto smere, našťastie, výhodu: vidím totiž lepšie, ako keď som mal štyridsať.


Stará dobrá koruna chýba nielen mne

Silvia Schvandtnerová, predavačka v papiernictve v Bratislave
Keďže s peniazmi prichádzam v obchode dennodenne do kontaktu, bola som nútená rýchlejšie prehodiť výhybku. Napriek tomu si myslím, že slovenská koruna mala  väčšiu hodnotu a určitá nostalgia za ňou stále zostane. Aj čo mi ľudia hovoria, tak mali oveľa radšej slovenskú menu, vždy si vzdychnú „stará dobrá koruna“. Čo som s príchodom eura pocítila, bol určite nárast cien. Aj keď človek zarobí istú sumu, tak za ňu nekúpi toľko ako za korunu. V obchode to nevidím ani tak na nejakom výraznom poklese tržieb, ale ľudia si  nákup skôr premyslia. Napríklad keď mám dva druhy z jedného tovaru, tak mám skúsenosť, že zvyknú siahnuť po tom lacnejšom. Napriek tomu, že zvyčajne platí, že ten drahší je aj kvalitnejší. Jednoducho sú pri nakupovaní opatrnejší.
Keď sa na obe meny pozriem vizuálne, nemôžem povedať, že by sa mi euro páčilo viac alebo menej ako staré koruny, skôr tam ide o veľkosť. Lebo pri korunách to bolo odstupňované – čím väčšia minca, tým vyššia hodnota. Pri eure to neplatí, je to skôr na striedačku. S čím som síce  problémy nemala, ale zo začiatku to pri platení plietlo zákazníkov, najmä starších ľudí. Ak by som si mohla vybrať,   asi by som sa rada vrátila ku korune napriek tomu, že jej hodnota by klesla ešte viac.  


Euro ma zmenilo. Na skeptika

Miroslav Zachar, majiteľ zmenárne v Liptovskom Mikuláši
V počiatkoch prijatia eura na Slovensku som bol jeho veľký priaznivec, avšak musím sa priznať, dnes som jeho odporcom. Euro sa stalo politickou menou a politická situácia v Európe je veľmi komplikovaná. Euro riadia len dominantné štáty a Slovensko na túto situáciu len dopláca. Zadlženosť v eurozóne láme rekordy a politici tento problém riešia len okrajovo. Pokiaľ radikálne nezmenia prístup k problému, akým je euro, a všetky štáty nezačnú dodržiavať platné pravidlá, môže bez problémov dôjsť k jeho rozpadu.  
Čo sa týka mňa osobne, príchod eura v spôsobe podnikania nič výrazné nezmenil. Okrem výrazného poklesu obratov nám v zmenárni prácu nijako nezjednodušilo ani neskomplikovalo. Po päťročnom odstupe môžem konštatovať, že okrem pozitíva platenia eurom v 18 krajinách sveta má euro viac negatívnych vplyvov, je to najmä rýchlejšie zdražovanie, neustále zvyšovanie zadlženosti Slovenska a ostatných štátov. Samotná kríza v eurozóne brzdí oživenie svetovej ekonomiky.  Viem si pokojne predstaviť návrat ku korune, pre každého občana Slovenska by to bolo veľkým prínosom. Predpokladám, že Národná banka Slovenska by dokázala lepšie riadiť našu ekonomiku.

 

Prechod sme zvládli bez problémov

Anna Valachovičová, predavačka na čerpacej stanici v Bratislave
S prechodom na euro som nemala problém, vždy som pracovala s peniazmi, takže som si na novú menu rýchlo zvykla. Dlhé roky som predávala v stánku a ani tam, ani tu na benzínovej pumpe, som sa nestretla s vážnejšími problémami. Nemyslím si, že by to nejako ovplyvnilo tržby, pretože ľudia budú tankovať stále, bez ohľadu na menu či cenu. Kto má raz auto, ten bude tankovať aj za posledné peniaze, na tom sa nič nezmení. Ja sama som sa s prechodom vyrovnala veľmi rýchlo, vôbec som nepreratúvala ceny na koruny, pretože inak by som si ani nič nekúpila, lebo by ma tie sumy omračovali. Z rovnakého dôvodu by som sa už asi nechcela vrátiť k našej starej slovenskej korune. Lebo by sme zrazu zistili, za aké vysoké sumy kupujeme aj bežné veci.

01 - Modified: 2005-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Figeľ: Kultúrny aspekt v zmýšľaní pomôže prekonať problémy EÚ
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Štefánik podával nadľudské výkony: Vrhal sa z akcie do akcie, na Tahiti sníval o založení Nového Slovenska 02 - Modified: 2024-04-30 11:43:41 - Feat.: - Title: Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené 03 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 01:44