StoryEditor

Slovenky sú dnes samostatnejšie. A teda nevernejšie

01.08.2014, 00:00
Nevera po slovensky. Nevera už ani u nás nie je tabu, portál, ktorý ju ponúka, chce na nej zarobiť.

„Začalo sa to tým, že odmietal moje jedlo, menej sa so mnou rozprával, párkrát zrušil večeru, pretože musel zostať v práci dlhšie a telefón nedvíhal, pretože ho v poslednom čase dosť vyrušuje," takto nejako sa začína rozprávanie žien, ktoré už niečo tušia. „Vystihla som chvíľu, keď nebol pri mne a nazrela mu do telefónu - Včerajší večer sa mi páčil. Nemal si doma problémy? - svieti tam a napadne mi: „Prečo to aspoň nezmazal?" A takto sa odhalí nevera - podľa odborníkov jedna z naväčších tráum v živote človeka. Niekto si povie, čo oči nevidia, srdce nebolí a už desaťtisíce Slovákov za prvý mesiac navštívilo stránky AshleyMadisom.com, ktoré sprostredkúvajú disktrétnu neveru, aby sa takéto niečo nemohlo stať. Naozaj však srdce podvedených a podvádzajúcich Slovákov nebolí?




Jednoduchšie, ako sa zdá?
N-E-V-E-R-A, jeden klik a ste v sieti. A hneď sa dozviete o prieskumoch, výskumoch, zaručených receptoch, ako sa nevere vyhnúť, ako ju schovať a podobne. No tiež stačí jeden klik a ste v sieti, kde si môžete vybrať konkrétneho človeka a zaradiť sa tak k tým, pre ktorých slovo monogamia neznamená nič, alebo len na chvíľku na ňu zabúdajú. A čo si s tým počne naše katolícke Slovensko? Podľa prieskumov sú však práve kresťanské krajiny v posledných rokoch náchylnejšie na zahýbanie. „Neprekvapuje ma to, dokazuje to iba, že nevera sa nevyhýba žiadnej spoločenskej vrstve či skupine. Aj medzi super konzervatívnych ľudí sa nájdu promiskuitní jedinci, ktorí však, samozrejme, dbajú na to, aby ich verejne prezentovaný obraz nebol naštrbený,“ vysvetľuje riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Sylvia Porubänová. Ak aj nie celkovému počtu, ale dostupnosti internet a výdobytky techniky neverníkov nahrávajú čoraz. Zhodujú sa v tom všetci nami oslovení psychológovia, terapeuti či sociológovia, ktorým v ordináciách denne sedí niekoľko podobných prípadov. „Esemeskovanie, četovanie, e-maily, sociálne siete a podobne nevídane rozšírili plejádu spôsobov, ako sa zoznámiť a eroticky komunikovať kdekoľvek a s kýmkoľvek, aj pre ľudí, ktorým by sa bez tejto ,technickej podpory´ o nevere ani nesnívalo," dodáva Porubänová.

Viac nevery či tolerancie?
Napriek tomu a tiež napriek faktu, že podvádzanie patrí už roky k najčastejším dôvodom rozvodu, sa ukazuje, že neverných mužov a žien príliš nepribúda. „Prichádza ku mne približne rovnaký počet ľudí s týmto problémom na oboch stranách, ale, samozrejme, hovoríme o odhalenej nevere. Tá neodhalená je nemerateľná,“ priznáva psychologička a psychoterapeutka Eva Sklenárová. Že sa vám to nezdá? Otvoríte si noviny či internet a doslova na vás útočia správy o tom, kto koho poviedol, či zostali spolu, alebo ich rozchod uvidíte najbližšie týždne na titulnej strane. A potom si dáte kávu s kamarátkou, ktorá sa vám prizná, že minule bola pár minút mimo kancelárie, ale ženeprekáža, frajer sa nič nedozvie, bola to len rýchlovka. A keď po dlhšom čase stretnete známeho, ktorý je podľa oficiálnych informácií šťastne ženatý a má malého syna, ako si vedie pri sebe novú slečnu, do ktorej je vraj zamilovaný, máte pocit, že byť neverný je najnovší trend. Nie je to však tak, z našej pobožnej krajiny nezmizli ešte monogamné vzťahy a nejdeme prepisovať štatistiky. Keď sa totiž do nich pozrieme, za posledných desať rokov sa rozvody pre neveru nepohybujú na príliš pohyblivej krivke. U mužov je to druhý najčastejší dôvod, u žien „až“ štvrtý. Podľa psychológov ľudia často však ani priznajú, čo presne je za ich rozchodom.




Žiadne tabu
„Určite nestúpa počet ľudí, ktorí prvoplánovo a celkom jednoznačne uvažujú, že budú neverní, to sa vždy jednoducho stane. Nevera tu bola, už keď sme boli v jaskyni a bude tu aj po nás,“ potvrdzuje sexuologička Danica Caisová. Ľudia sú však o nej dnes ochotní hovoriť, a preto je okrem čísel rozvodovosti značná aj návštevnosť párov u odborníkov. „Neverných ľudí nepribúda, veľa z nich prichádza v štádiu, kedď si uvedomia, že ak by to neriešili, prišlo by k tomu. Je to najmä pri pároch s dieťaťom do jedného alebo do troch rokov veku," vysvetľuje psychologička Zdenka Némethová. Práve pomoc psychológa je súčasť aktuálneho trendu bojovať o vzťah a nie ho len tak zahodiť. „V praxi v posledných rokoch vnímam nárast ľudí, ktorí potom, ako do ich vzťahu v určitom období života vstúpil problém nevery, sú ochotní neustrnúť v tichej domácnosti alebo ukončit vzťah, ale s pomocou profesionála mu dať šancu,“ tvrdí psychológ Ján Záskalan.

Od malička nás učili, že na vzťah majú byť len dvaja a tretí je škodca. Takto zastigmatizovaná spoločnosť sa však začína liberalizovať. Podľa prezidenta komory psychológov Martina Millera sa dá povedať, že nevera sa jednoducho stáva u nás spoločensky akceptovateľnejšia a ľudia sa jednoducho ľahšie priznávajú k veciam, ktoré v minulosti tajili. „Nevera je akceptovaná, v tej časti komunity je to, extrémne povedané, žiadaná forma komunity," tvrdí psychologička Katarína Hatráková. Nevera dlho bola len pre niektorých, bohatých alebo len odvážnych, dnes je v každodennom živote. „Súvisí to s už spomínanou aktuálnou spoločenskou realitou. Okrem toho ak sa nejaký fenomém týka nezanedbateľnej časti populácie, nie je okrajový, ani výnimočný a skôr či neskôr bude aj akceptovaný a tolerovaný,“ dodáva Porubänová.



Fenomén ženskej nevery
Čo sa však okrem toho začína meniť, je tolerancia voči ženskej nevere, a teda aj jej väčší prienik do povedomia spoločnosti. Aj z výskumov AshleyMadison.com vyplýva, že už onedlho budú mať na svete viac členiek ako členov. Všeobecne totiž platí, že pre muža je ľahšie byť neverný ako pre ženu, no na druhej strane ženy sú vo všeobecnosti šikovnejšie a opatrnejšie v schovávaní, preto sa len zdá, že nevernejších mužov je viac. Mnohým sa nepáči prirovnanie, že ak je muž neverný, je „len“ sukničkár, ale žena je už štetka. Len preto, lebo mužská nevera je rozšírenejšia a pre muža je to prirodzenejšie aj z biologického hľadiska. To sa však tiež mení a ženy prestávajú byť odkázané na muža ako živiteľa rodiny. „Ak mi niečo vo vzťahu chýba a mám tú príležitosť, prečo nie?" pýta sa 33-ročná podnikateľka, ktorá takto „riešila“ vzťahy vo vzťahu už viackrát. Podľa Hatrákovej je nevera u žien silný fenomén, čo môže súvisieť okrem emancipácie a väčších možností, aj s výchovou a so slabšími mužskými vzormi. Na ženskú neveru sa však treba podľa odborníkov pozerať inak. Muž je schopný byť s viacerými ženami aj bez citového pozadia, ale ak sa žena zaľúbi, má tendenciu k tomu človeku priľnúť. „K nevere vždy viedla nespokojnosť vo vzťahu alebo jeho zlyhanie, ale pribudli nové dôvody u ženy. Dnes je často žena tá, čo pracuje a je živiteľkou rodiny a aktívna, mužovi to prekáža a prestane sa o ňu zaujímať. A keďže ženy sú nezávislejšie a slobodnejšie, netrpia už vo vzťahu, ale idú do nového," uzatvára Sklenárová. Srdce z nevery bude vždy bolieť.


Nevera na Slovensku v číslach
- v prvom štvrťroku roka 2014 bolo uzavretých 2 867 manželstiev (o 320 viac ako rok predtým), rozviedlo sa 2 727 manželstiev
- v minulom roku sa pre neveru rozviedlo 1 925 manželstiev (1 149 zo strany manžela, 776 zo strany ženy)
- za posledných desať rokov sa pre neveru rozviedlo viac ako 22-tisíc manželstiev, čo je takmer 18 percent z celkového počtu
- u mužov ide o druhý najčastejší dôvod na rozvod (po rozdielnosti pováh, názorov a záujmov), u žien o štvrtý
- takmer tretina manželstiev sa dokáže po odhalení nevery zachrániť
- podľa prieskumu spoločností Gedeon Richter a Millward Brown z apríla tohto roka majú slovenské ženy až 4,9 sexuálneho partnera za život (sú o niečo vernejšie ako Češky)

Zdroj: Štatistický úrad SR, escapelle.com

____________________________________________________________________________________________

Čo nájdete dnes v prílohe Víkend na tému Nevera po slovensky

- ako sa prejavuje nevera na Slovensku a či stúpa
- že spoločnosť sa stáva tolerantnejšou a ľudia o nej viac hovoria
- dôvody, následky a typy podľa skúseností slovenských
psychológov, sociológov a terapeutov
- rozhovor s Christophom Kraemerom zo spoločnosti
AshleyMadison.com, ktorá sprostredkúva diskrétnu neveru,
a je už aj u nás
 

Prílohu nájdete v dnešných tlačených HN,
alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail  TU.

 

01 - Modified: 2006-08-30 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, August 28
01 - Modified: 2024-02-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Nemusí to byť tak, ako si myslíš. Podarilo sa identifikovať bežné vzorce, ktoré vedú k podvádzaniu vo vzťahoch 02 - Modified: 2024-02-07 09:23:17 - Feat.: - Title: Sú prelietavé a vernosť im robí problém: Toto sú najnevernejšie znamenia zverokruhu 03 - Modified: 2024-01-30 18:00:00 - Feat.: - Title: Neveru je možné prekonať, nesmiete sa však dopúšťať týchto hlavných chýb 04 - Modified: 2024-01-29 08:29:52 - Feat.: - Title: Odhaľte neveru! Všímajte si signály, ktoré hovoria za všetko 05 - Modified: 2024-01-29 07:46:02 - Feat.: - Title: Dôvody, prečo si muži hľadajú milenky vás zrejme (ne)prekvapia
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:16