StoryEditor

Sagan pre HN: Nastal čas na adrenalín. A na ďalší môj úspech

04.07.2014, 00:00
Najlepší slovenský cyklista o začínajúcej Tour de France i trénovaní na slovenských cyklotrasách.

Zajtra štartujete na slávnych pretekoch Tour de France, kde chcete získať po tretíkrát zelený dres pre najaktívnejšieho jazdca. S akými pocitmi tam idete tento rok?
Tour de France je vrcholom sezóny, myslím si, že som dobre pripravený. Veď napokon to ukázali aj posledné preteky Okolo Švajčiarska alebo obhajoba majstrovského titulu v Slavkove pri Brne tento víkend. Áno, cestujem získať už po tretí raz zelený dres, ale bude to veľmi, veľmi náročné.

V čom sú to pre vás výnimočné preteky?
Tour je špecifická, a nielen pre mňa. Sú to najväčšie cyklistické preteky na svete so všetkým, čo k tomu patrí. Dá sa povedať, že je to akýsi adrenalín a každý pretekár sa tu chce ukázať naozaj v čo najlepšom svetle.

Vy sám však nad pretekmi dopredu a dlho nerozmýšľate. Osvedčuje sa to?
Som človek, ktorý nikdy neplánuje veci dopredu, ale to, čo sa deje, riešim v danej situácii. Nerád sa totiž stresujem vopred.

Stresujete sa po nich? Raz ste povedali, že do konca života si budete pamätať, ako ste prehrali na pretekoch Miláno – San Remo v záverečnej etape. Viete sa dnes po rokoch v profesionálnej cyklistike inak vyrovnávať s neúspechmi ako na začiatku?
Viete, človek v emóciách po náročných alebo neúspešných pretekoch vysloví skutočne všeličo a neskôr sa už pozerá na veci zase inakšie. To je šport, raz ste hore, raz dolu, raz vám to vyjde, inokedy nie, tak to bolo aj túto sezónu. Ale vždy sa snažím odviesť na pretekoch maximum.

Dokáže vás teda veľké víťazstvo naozaj uspokojiť?
Som víťazný typ človeka, takže ako som hovoril, vždy chcem dosiahnuť maximum.

S tým súvisí aj výber tímu. Avizovali ste, že pred Tour sa rozhodnete, čo bude s vašou budúcou sezónou a či opustíte taliansky tím Cannondale.
Teraz sa plne sústredím na Tour de France a výberom tímu sa aktuálne nezaoberám. Až po týchto pretekoch to bude riešiť môj športový manažér.

Jeden z najlepších cyklistov, Alberto Contador z tímu Saxo vyhlásil, že by vás rád videl v tíme. Motivuje vás to?
Registrujem to.

Okrem Francúzska sa vám darí aj v Kalifornii či v spomínanom Švajčiarsku. V ktorej krajine jazdíte úplne najradšej?
To je jednoduché – tam, kde vyhrávam.

Máte aj na Slovensku svoju obľúbenú trasu?
Keď som doma, tak najradšej a najčastejšie chodím trénovať v okolí Žiliny, kde je naozaj veľmi pekný kraj.

A kde vám aj stále fandí veľa ľudí. Ste „pripravený“ na ďalšiu saganomániu?
Keď ma ľudia na Slovensku povzbudzujú, vždy ma to veľmi teší, ako aj to, že ľudia u nás stále oveľa viac bicyklujú.




Úspechy Petra Sagana v tomto roku:
Dubai Tour – druhé miesto v bodovacej súťaži
Okolo Ománu – tretie miesto v bodovacej súťaži
Strade Bianche v Taliansku – druhé miesto
Tirreno-Adriatico v Taliansku – víťaz bodovacej súťaže
E3 Harelbeke a VDK-Driedaagse De Panne-Koksijde v Belgicku – víťaz
Okolo Kalifornie – víťaz bodovacej súťaže
Okolo Švajčiarska – víťaz bodovacej súťaže
Majster Slovenska 2014

Moja naj cyklotrasa: Špičkoví cyklisti a ich tipy na obľúbené trasy doma

Najradšej jazdím okolo Púchova, kde žijeme aj s bratom. Vyberáme si tie menej frekventované cesty, na ktorých je menej áut. Máme aj svoju obľúbenú, asi štvorhodinovú, trasu, ktorá ide cez Moravu. Takže vyrazíme do Bytče, z Bytče cez Makov a prejdeme na moravskú stranu, kde sú Velké Karlovice, a potom prejdeme cez kopec späť na Slovensko.

Sme radi doma, keď chceme trénovať vonku, tak je to ideálne. Žili sme aj v Belgicku, nemôžem povedať, že máme horšie alebo zlé trasy. Keď človek chce, nájde si trate, na ktorých sa dá veľmi dobre zajazdiť, aj na Slovensku.
Peter Velits,
profesionálny cestný cyklista, jazdí za tím BMC Racing Team

 

Rád jazdím v slovinských horách, ale čo sa týka zahraničia, tak jednoznačne v Taliansku, konkrétne v talianskych Alpách, kde mám svoje obľúbené regióny. Je to nielen kvôli dobrým podmienkam, ale aj jedlu a životnému štýlu, ktorý tam je.

A keď som v Čechách, tak je to, samozrejme, doma – v Orlických horách, okolo Suchého vrchu či poľských hraníc, je to tam veľmi príjemné.
Jaroslav Kulhavý,
olympijský víťaz v horskej cyklistike

 

Najradšej mám bike parky, kde sa človek vyvezie lanovkou a potom sa spúšťa dolu kopcom. Ale, samozrejme, v rámci tréningu na ten kopec aj veľmi rád vyšliapem, najmä kvôli kondičke, a potom si užívam cestu dole. No na to treba aj iný bicykel.

Som Pezinčan, takže jazdievam v Karpatoch, ale úplne najradšej sa vozím na trati, ktorú som sám postavil, teda v Bachledovej doline. Je tam viacero tratí, ale aj jedna, ktorá sa volá AIR DH, kde sa naozaj veľa skáče, a to je to, čo ma najviac baví – keď má trať má dobrý spád a dobrý rytmus, a teda človek nestráca rýchlosť, ale si to užíva.
Filip Polc,
najlepší slovenský reprezentant v horskej cyklistike


__________________________________________________________________________________________________

Čo nájdete dnes v prílohe Víkend:

- rozhovor s naším najlepším cyklistom Petrom Saganom
- tipy na domáce trasy od špičkových cyklistov
- výber zaujímavých trás na Slovensku aj u našich susedov
- tipy na top cykloaplikácie
 

Prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

01 - Modified: 2006-07-21 17:32:00 - Feat.: 0 - Title: Jahnátek rokoval s prezidentom Kia o dodatočných stimuloch
01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 15:16