StoryEditor

Pre hipsterov aj hľadačov. Najlepšie festivaly za hranicami

21.06.2013, 00:02
Autor:
(luc, gri)(luc, gri)
Pozrite sa, kam sa v lete oplatí vyraziť za hudbou v okolitých krajinách.

Sigur Rós zahrajú uprostred baní

Sigur Rós.

Colours of Ostrava


Kedy: 18. – 21. júla
Kde: Dolní Vítkovice
Za koľko: 76 eur (do 30. júna), 84 eur (na mieste)
Ročník: 13.
Ubytovanie: dve stanové mestečká (jedno z nich je blízko hlavnej scény – v ňom si treba miesto rezervovať vopred)
Headlineri: Sigur Rós, Jamie Cullum, The xx, The Knife, Tomahawk, Damien Rice
Počet návštevníkov za minulý rok: 31-tisíc
Viac info: www.colours.cz

Koncerty v bývalom plynojeme či pod vysokou pecou. Takéto hudobno-vizuálne zážitky vás čakajú na multižánrovom festivale Colours of Ostrava, ktorého  už druhý ročník sa koná v areáli vítkovických baní neďaleko Ostravy. Organizátori však pripravujú aj zaujímavú novinku: novú „špecializovanú“ scénu, tzv. Drive stage, zameranú na to najpodnetnejšie z oblasti alternatívneho country, bluesgrassu, folku, punku i rockabilly. „Jej podtitul je divnorockabillycajunpunkfolkcountry,“ s úsmevom komentuje PR manažér festivalu Jiří Sedlák. Novinkou  je však i väčšia a lepšie ozvučená hlavná scéna a rozšírenie trávnatých plôch pre návštevníkov. 
Avšak nielen forma, no najmä (hudobný) obsah stojí tento rok na Colours zato. Headlinerom je totiž islandská kapela Sigur Rós, ktorej étericko-mrazivý zvuk  sa bude zaručene zaujímavo snúbiť s industriálnymi kulisami vítkovických baní. Organizátori sľubujú, že tento koncert divákov „dostane nielen na Island, ale aj do vesmíru“.

 

Zábava pre hipsterov i hľadačov. Pod českým nebom



Kapela Kins.

Rock for People

Kedy: 2. – 5. júla
Kde: Hradec Králové, Česko
Za koľko: v predpredaji 1 650 Kč (cca 64 eur), na mieste 1 800 Kč (cca 70 eur), zľavnené lístky od 630 do 670 Kč (od cca 24,50 eura do 26 eur)
Ročník: 19.
Ubytovanie: stanové mestečko, cena za päť dní: v predpredaji 450 Kč (cca 17,50 eura), na mieste 550 Kč (cca 21,50 eura)
camp plus s vyšším štandardom, cena za päť dní: v predpredaji: 700 Kč (cca 30 eur), na mieste 570 Kč (cca 21,50 eura)
Headlineri: Thirty Seconds To Mars, Queens of the Stone Age, Klaxons, Billy Talent, Youthkills, Young Fathers
Počet návštevníkov za minulý rok: 30-tisíc
Viac info: www.rockforpeople.cz

Nie je veľa festivalov, kde si môžete naraz vypočuť Karla Gotta i Pražský výběr. Rock for People je jedným z nich.
A podobne veľkorysý je aj v iných ohľadoch. Tento rok sa na ňom zabaví až 32-tisíc ľudí (organizátori kapacitu oproti vypredanému vlaňajšku zvýšili o dve tisícky) – z toho 24-tisíc naraz v jednom stane, pričom festivalová párty potrvá dlhé štyri dni. 
„Program sme sa snažili zostaviť z veľkých mien, ako je Thirty Second to Mars, ktorých platňa Like Clockwork je najpredávanejšia v desiatich krajinách sveta, so skvele prijatými novinkami typu Queens of the Stone Age,“ hovorí riaditeľ festivalu Michal Thomes.
Popri zvučných menách ako Bloc Party, Klaxons či Parov Stelar Band sa objavia aj talenty, ktoré pre festival vybrali šéfovia známych prehliadok ako The Great Escape či Reeperbahn Festival. A k tomu výber tých najlepších z klubovej scény, ktoré podľa organizátorov zvýšia pulz hipsterom i hľadačom.
Koncerty sú však na Rock for People len povestnou čerešničkou na torte, organizátori kladú dôraz na originálne sprievodné akcie – šport, módu, performance, gastronómiu či inde neviditeľné a nepočuteľné projekty. „Proste štyri dni, z ktorých budete žiť zvyšok roka,“ komentuje Michal Thomes a dodáva, že festivalu by nemalo príliš ublížiť ani zlé počasie, keďže tri zo štyroch hlavných scén budú kryté.


Festival s posolstvom. A indiánskou dušou



Duchovným otcom trutnovského festivalu bol Václav Havel.

Trutnov Open Air Festival

Kedy: 15. – 18. augusta
Kde: Trutnov
Za koľko: 1 080 Kč – na dobierku (cca 42 eur)
Ročník: 26.
Ubytovanie: stanový tábor
Headlineri: John Mayall, Natacha Atlas, Palm Reader, Plastic People, Jiří Schmitzer
Počet návštevníkov za minulý rok: neuvádzajú
Viac info: trutnovfestival.sk

„Žiaľ, už druhý rok sme bez nášho náčelníka,“ konštatuje Iva Rejlová, produkčná Open Air Festivalu Trutnov, a nemá tým na mysli nikoho iného ako Václava Havla. Festival, ktorý sa pôvodne nazýval Východočeský Woodstock, vznikol ešte za totality, v roku 1987, a hneď od začiatku mal pre svoj undergroundový charakter problémy s políciou.
Nositeľom nepohodlných posolstiev sa snaží byť dodnes: aktuálny ročník je venovaný obetiam násilného povojnového odsunu, čo sa odrazí na programe všetkých scén. Ťaživá atmosféra tu však na vás rozhodne nečaká. Skôr naopak. Okrem množstva inšpiratívnych mien hudobnej scény organizátori vyzdvihujú najmä rôzne etnické stretnutia od Indiánov a posvätných ohňov pred ich típí, cez Hare Krišna, až po evanjelické či katolícke bohoslužby pri otvorení festivalu a na pravé poludnie.


Ostrov slobody čaká prvýkrát aj kúpanie a cirkus



Franz Ferdinand.

Sziget


Kedy: 5. – 12 august
Kde: Budapešť, Maďarsko
Za koľko: permanentky s rôznymi cenami (napríklad týždenný pas s kempingom 229 eur), jednodňové 49 eur
Ročník: 21.
Ubytovanie: kemp na ostrove Sziget, Sziget hostel, ubytovanie v Budapešti
Headlineri: Nick Cave and The Bad Seeds, Blur, Franz Ferdinand, Mika, Bad For Lashes, Woodkid, Zaz, Regina Spektor
Počet návštevníkov za minulý rok: 387-tisíc
Viac info: sziget.hu, szigetfestival.sk

Najväčší festival v strednej Európe naplnil kvalitou aj prvý ročník tretej dekády. „Určite by som pozval na kapelu Blur, pretože táto legendárna britská gitarovka je to najlepšie v poprocku, čo je možné nájsť, a nikde v okolí Slovenska si fanúšikovia ich koncert nemôžu pozrieť,“ potvrdil Přemysl Štepánek, ktorý má na starosti festival na česko-slovenskom území. Sziget však, samozrejme, láka na stovky vystúpení počas celého týždňa, keď to na ostrove slobody žije. A ponúka tiež niekoľko noviniek. „Bude tu niekoľko ďalších centier zábavy. Napríklad Cirque de Sziget, čo bude nádherné a celkom nové miesto, kde sa predstavia okrem ,nového cirkusu' aj  mladí maďarskí akrobati,“ dopĺňa Štepánek. Pribudne tiež Sziget Beach. Keďže v predchádzajúcich rokoch bolo z bezpečnostných dôvodov prísne zakázané sa kúpať, tento rok bude dovolené. Na tento účel vznikla aj nová špeciálna pláž s vlastnou infraštruktúrou. A s novinkami festival nekončí. „Na festivale bude aj Giant Street Theatre, ktoré bude obrovským stretnutím umelcov z celého sveta, východoeurópska púť s témou hippie svet 60. a 70. rokov, festivalová štvrť Ruin Pubs Quarter, populárne ruské koleso Colosseum a mnoho ďalších,“ uzatvára Štepánek. A nový bude aj rodinný kemp.


Spievajúci herec, čo sa baví na sebe. Príde Jack Black



Tenacious D vás bude baviť.

Frequency

Kedy: 15. – 17. augusta
Kde: Green Park, St. Pölten, Rakúsko
Za koľko: od 147 eur
Ročník: 13.
Ubytovanie: stanové mestečko, oplatí sa však nájsť si ubytovanie priamo v meste, penzióny 15 – 18 eur/noc
Headlineri: System of Down, Die Toten Hosen, Tenacious D, Nick Cave & The Bad Seeds, Franz Ferdinand, Skunk Anansie, Fall Out Boy
Počet návštevníkov za minulý rok: asi 45-tisíc na deň
Viac info: frequency.at

Nick Cave absolvuje kolo na festivaloch v našom okolí. Najprv vstúpi na Pohode, potom zavíta na maďarský Sziget a zakončí to na rakúskom Frequency. Nebude však jedinou hviezdou, ktorá bude vyslovene pútať pozornosť. Okrem neho, kapiel System of Down, Die Toten Hosen či Franza Ferdinanda, zavíta k susedom aj hollywoodska hviezda. „Príde tiež  kapela Tenacious D. Nie každý vie, že na jej čele stojí známy americký herec Jack Black, naozaj riadny blázon. Vo svojej hudbe si robia žarty sami zo seba, spievajú o tom, ako sa stať slávnym po dlhých rokoch, takže ide o jedinečnú príležitosť ho vidieť v našich končinách,“ vymenúva PR manažér festivalu na Slovensku Tomáš Holetz. A netreba zabúdať ani na ďalších pánov v kvalitnom zozname interpretov. No samotný festival chystá tiež pár zmien. Nebudú veľké, a nie sú ešte všetky dotiahnuté, keďže festival je až koncom leta, isté však je, že trocha zmenený bude areál. Poposúvajú sa najmä prekryté scény.

Snímky: archívy festivalov, archív HN

01 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk RWE vzrástol o 13 %
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 00:48