StoryEditor

Letná zábava sa začína. Slovensko zaplavia hviezdy

21.06.2013, 00:02
Autor:
(luc, gri)(luc, gri)
Prinášame bedeker najlepších slovenských festivalov. S novinkami, cenami i headlinermi.

 

Pohodu čaká najsilnejší ročník. Otrasie hudobnou scénou



Nick Cave.

Pohoda festival

Kedy: 11. – 13. júla
Kde: letisko Trenčín
Za koľko: 89 eur, na mieste 99 eur
Ročník: 17.
Ubytovanie: stanové mestečko, stanový hotel pre 2 osoby 30 eur, ubytovanie v Trenčíne
Headlineri: Atoms for Peace, Nick Cave & Bad Seeds, The Smushing Pumpkins, Kaiser Chiefs, Bloc Party, Kate Nash, Peaches
Počet návštevníkov za minulý rok: takmer 30-tisíc
Viac info: pohodafestival.sk

Pohoda bude síce dospelá až o rok, už teraz je však na svoj vek veľkým festivalom. Robia to z neho predchádzajúce úspešné ročníky, mnoho nominácií, a hlavne cien v európskych festivalových súťažiach, ale najmä tohtoročný line up najväčšieho slovenského hudobného festivalu.

„Sú chvíle, keď je šťastím robiť promotéra,“ povzdychol si riaditeľ festivalu Michal Kaščák, keď začiatkom roka oznamoval príchod najväčšej hviezdy za sedemnásťročnú kariéru. „Príde kapela Atoms for Peace, je to kapela, ktorá u nás ešte nie je  veľmi známa, ale tvorí ju spevák Thom Yorke z Radiohead, ich dlhoročný producent Nigel Godrich, nenapodobiteľný Flea z Red Hot Chili Peppers, Joey Waronker, ktorý okrem iného hrával v R.E.M., a Mauro Refosco, osobný perkusionista Davida Byrna,“ vymenúva dnes. Fakt, že ide naozaj o veľkú udalosť, potvrdzuje aj to, že kapela tento rok vydala album Amok, bije sa o ňu väčšina festivalov starého kontinentu a Pohoda je prvým európskym festivalom, ktorý ich účasť potvrdil. Aj z tohto dôvodu organizátori očakávajú, že sa festival vypredá, ako to bolo aj v rokoch 2010 a 2011.

Novinkou však bude skorší začiatok. Program na letisku by sa mal začať vo štvrtok 11. júla už okolo poludnia, hlavné scény rozbehnú program od 18. hodiny. Prísť sa teda oplatí už vo štvrtok, keďže večer vystúpia legendárni The Smashing Pumpkins. V piatok spomínaní Atoms For Peace a v sobotu to bude Nick Cave & The Bad Seeds, ktorí vydali album tiež tento rok. Festival má však aj ďalšie novinky. Umelci, ktorí vystúpia na tohtoročnom festivale, sa budú môcť stretávať v spoločnom priestore, akejsi Artist Village, od čoho si organizátori sľubujú väčší komfort pre nich. Ostáva šesť hlavných hudobných scén. „Rozširujeme však priestory a počet debatných scén, na letisku budú tri info pointy a viac kayan stanov, celkovo dôjde k upraveniu areálu,“ dodáva Kaščák. A posilnená je tiež doprava.

 

Tri dni v znamení folklóru. A Jánošíka



Tanec v amfiteátri.

Východná


Kedy: 5. – 7. júla
Kde: obec Východná
Za koľko: permanentka: 24/11 eur (pre deti do 15 rokov, dôchodcov a držiteľov ZŤP)
Ročník: 59.
Ubytovanie: stanové mestečko, apartmány vo Východnej, hotely v okolitých obciach
Headlineri: Radošinské naivné divadlo (Jááánošííík po tristo rokoch), SĽUK (Tanec medzi črepinami), Železiar, Honvéd Csardás (HU)
Počet návštevníkov za minulý rok: okolo 30-tisíc
Viac info: festivalvychodna.sk

Rok pred jubilejným 60. výročím sa folklórny festival Východná ponesie v znamení Jánošíka: na počesť tristého výročia od jeho popravy.
Na našom najstaršom festivale, ktorý je zároveň vrcholnou prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry a jej folklorizovaných prejavov, sa aj tento ročník predstaví okolo 1 400 interpretov. K najväčším ťahákom patrí Radošinské naivné divadlo so svojím Jááánošíííkom po tristo rokoch či Tanec medzi črepinami od Mareka Ťapáka. „Už tradične obľúbené je Tanečnô humno s workshopmi a koncertmi, kde sa možno priučiť tradičným slovenským tancom. Tento rok tu vystúpi napríklad After Phurikane,“ informuje Katarína Babčáková z organizačného tímu Východnej. "Jeden z workshopov sa zas ponesie v duchu odkazu Rudolfa Labana, rodáka z Bratislavy a zakladateľa moderného tanca, ktorý vytvoril podrobný zápis pohybov ľudského tela.“
V rámci sprievodných podujatí je zaujímavou novinkou Detský košiarik so živými zvieratami a aktívnym programom pre deti.  Návštevníkov poteší i podstatne hojnejší počet remeselníkov ako po minulé roky (spolupráca s ÚĽUV-om) či rýchliky, ktoré budú počas festivalových dní výnimočne zastavovať aj priamo vo Východnej. Za zmienku stoja tiež novátorské gastronomické špeciality z tradičných surovín, ktoré budú pred zrakmi návštevníkov variť tri kuchárky z rozličných dedín.


Gitary a elektronika. Na piešťanskom letisku



The Drums.


Grape

Kedy: 9. – 10. augusta
Kde: letisko Piešťany
Za koľko: predpredaj na dva dni: 39 eur, na mieste: 49 eur, ŽTP: 23 eur, deti do 12 rokov zdarma
                      lístky na sobotu, predpredaj: 36 eur, na mieste: 43 eur
Ročník: 4.
Ubytovanie: v stanovom mestečku
Headlineri: The Drums, Crystal Fighters, The Joy Formidable, Citizens!, Nero
Počet návštevníkov za minulý rok: 10-tisíc
Viac info: grapefestival.sk

Len dva slovenské festivaly sa dostali na shortlist vlaňajšieho European Festival Awards, najvýznamnejšej súťaže svojho druhu: Pohoda a Grape.
Multižánrový festival, ktorý si získal obrovskú popularitu hneď po prvom ročníku, sa z roka na rok snaží budovať si vyššiu úroveň. Najväčšou tohtoročnou novinkou je zmena konceptu stravovania. „Chceme mať čo najviac stánkov so zdravou stravou, viac jedla pre vegetariánov, bezlepkové výrobky a čosi aj pre diabetikov. Nech to skrátka nie je iba o cigánskej,“ hovorí spoluorganizátor Ján Trstenský.
No keďže nielen jedlom je človek živý, zvlášť na festivale, najsilnejším lákadlom zostávajú silné hudobné mená. Tento rok sa Grape opäť zameral na mladé a aktuálne gitarové kapely, ktoré doplnia hviezdy tanečnej scény. K najväčším lákadlám patria americkí The Drums, britskí Citizens! a The Joy Formidable, austrálsky street performer Dub FX či tanečná formácia Nero – jedna z top vychytávok celej festivalovej sezóny. „Sme festival ako každý iný – s pohodovou a bezstarostnou atmosférou. Ale nájdete u nás aj čosi navyše. No to zistíte, až keď prídete,“ láka Ján Trstenský.


Zažite syna Boba Marleyho. Na Zlatých pieskoch



Ky-Mani Marley.

Uprising Reggae Festival

Kedy: 23. – 24. augusta
Kde: Zlaté piesky, Bratislava
Za koľko: 30 eur, VIP lístok za 90 eur (s jedlom a alkoholom v cene, vlastný vchod...)
Ročník: 6.
Ubytovanie: stanovanie v kempingu či autokempingu: 4 eurá/2 dni/osoba, možný prenájom apartmánov a bungalovov s vlastnou kuchyňou
Headlineri: Ky-Mani Marley, Benny Page, Radikal Guru & Cian Finn
Počet návštevníkov za minulý rok: denne 15-tisíc
Viac info: uprising.sk

Letná akcia na brehu Zlatých pieskov, ktorá sa dostala do top 40-ky európskych festivalov, stavia na žánroch od reggae cez dancehall, ska, latino a hip-hop, až po dub, dubstep či ragga-jungle. Tohtoročný Uprising bude výnimočný najmä pre headlinera, o ktorom organizátori (a iste i návštevníci) dlho snívali. „Naše pozvanie prijal Ky-Mani Marley, vynikajúci spevák, muzikant, herec a syn kráľa reggae Boba Marleyho,“ objasňuje spoluorganizátor Sveťo Moravčík.
Popri koncertoch na štyroch stagoch si tu návštevníci budú môcť užiť exhibíciu bikerov a skaterov na U-rampe, tanečný dancehall workshop, zapojiť sa do futbalového turnaja či pretekov na vodných bicykloch, zacvičiť si energickú capoieru alebo navštíviť yoga playground. Oči sa popasú na pouličnom umení a žalúdok na exotickej kuchyni.
„Oproti vlaňajšku pribudnú parkovacie a kempingové plochy, vznikne samostatný kemp pre obytné autá a karavany a celý kemp bude úplne oddelený od ostatných návštevníkov pláže,“ informuje o novinkách Moravčík. A pravdaže: Uprising zostáva aj naďalej priateľský voči rodičom a ich ratolestiam. Vďaka detskej zóne.


Užite si rytmy džezu. Na brehu jazera



Tingvall Trio.

OpenJazzFest

Kedy: 19. – 20. júla
Kde: Zelená voda
Za koľko: predpredaj: 20 eur, na mieste: 28 eur
Ročník: 6.
Ubytovanie: možnosť stanovania alebo prenájmu chatky v areáli (kempovanie: 4 eurá, do 12 rokov 2 eurá, do 3 rokov zdarma, plus stan a auto po 1 eure, cena za chatku: 86 eur)
Headlineri: Scott Hamilton & NBS trio, Tingvall trio, Raphael Wressnig & Big Boogaloo Hornz
Počet návštevníkov za minulý rok: 1 700
Viac info: openjazzfest.com

Netradičné a na Slovensku stále unikátne prepojenie kvalitnej hudby a open air priestoru: to je spolu s komunitnou a ambientnou atmosférou hlavná devíza Open Jazz Festu. Navyše, ak tento priestor ponúka aj možnosť športového vyžitia a relaxu vo vlnách jazera Zelená voda.
Oproti predchádzajúcim  piatim ročníkom organizátori sľubujú širší pohľad na džezový žáner. „Okrem etnodžezu, fusion, funky a klasického/tradičného džezu si budú môcť diváci po prvýkrát vychutnať aj vo svete čoraz  populárnejší electroswing, takže festival sa opäť skončí tancovačkou,“ predvída umelecký šéf a partner festivalu Marián Pavlovič.
Na Zelenú vodu dorazí nová hviezda tohto žánru Moonlight Breakfast, ktorá by mohla osloviť najmä mladé publikum. Milovníkom tradičného džezu Pavlovič odporúča džezového barda – saxofonistu Scotta Hamiltona a fanúšikom nového prístupu k džezu zas víťazov slávnej ECHO Jazz Award v Nemecku – kapelu Tingvall Trio či famózneho hammond organistu Raphaela Wressniga. 
 

Hrala Obamovi na inaugurácii. Teraz príde k nám



Gabriela Montero.

Viva Musica!

Kedy: 22. – 29. júna
Kde: Hlavné námestie, Stará tržnica, Záhrada domu Albrechtovcov v Bratislave, Bratislavský hrad
Za koľko: 30 eur, záverečné dve vystúpenia (Foklor Symphony a Viva Petr Hapka!) 10 – 45 eur
Ročník: 9.
Ubytovanie: ide o mestský festival, k dispozícii sú hotely v meste i okolí
Headlineri: Gabriela Montero, Hiromi, Red Bull Flying Bach, Adriana Kučerová, Lúčnica, Petr Hapka a jeho hostia
Počet návštevníkov za minulý rok: spolu asi 10-tisíc
Viac info: vivamusica.sk

Tento rok  je na čo sa tešiť. To určite platí o programe festivalu klasickej hudby Viva musica, ktorý štartuje už zajtra. „Určite by som ľudí pozval hneď na druhý koncert, počas ktorého vystúpi venezuelská pianistka Gabriela Montero. Ide o absolútny fenomén, momentálne je číslo jeden v Amerike,“ povedal pre HN riaditeľ festivalu Matej Drlička. Jej kredit ešte viac stúpol, keď pred piatimi rokmi vystupovala na pozvanie Bieleho domu na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu. „Diváci sa môžu tešiť aj na improvizáciu, už sa teší, čo si na ňu Slováci pripravia,“ vysvetľuje. Počas nabitého týždňa však treba vidieť aj koncert, ktorý je poctou hudobným skladateľom Tiborovi Andrašovanovi a Svetozárovi Stračinovi. Tí majú na svedomí hudbu k filmom Jánošík či Pacho, hybský zbojník. Festival však tentoraz myslí viac na pohodlie divákov. „Možno ľudí zaujme, že na Hrade budú čalúnené stoličky. A nemusia sa báť ani nepriaznivého počasia. Ak bude pršať, máme pripravený suchý variant pre koncerty, ktoré sa odohrávajú pod holým nebom. Presunieme sa na Pasienky,“ dodáva Drlička, ktorý v rámci koncertu Hudobná záhrada Bratislavy zahrá tiež na klarinet v skladbe Pastier na skale od Franza Schuberta.


Koncert, ktorý jednoducho musíte zažiť. Iron Maiden

Topfest

Kedy: 27. –  29. júna
Kde: letisko Piešťany
Za koľko: štvrtok 30 - 40 eur, piatok a sobota jednodňový lístok 25 - 30 eur, permanentka 45 – 60 eur, VIP 120 eur
Ročník: 10.
Ubytovanie: stan pre dve osoby s karimatkami a dekami (platí len k permanentkám) 30 eur, vlastný stan v stanovom mestečku
Headlineri: Iron Maiden, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Billy Talent, Ska-P, Sweet, Kabát, Tomáš Klus
Počet návštevníkov za minulý rok: spolu asi 30-tisíc
Viac info: topfest.sk

Ďalší festival, ktorý oslavuje. Topfest sfúkne svoje desiatu sviečku a zároveň ponúka najsilnejší program. „Ľudia by si určite nemali nechať ujsť kapelu Iron Maiden. Je to legenda, ktorú by mali vidieť aj tí, ktorí nie sú úplne fanúšikmi. Svedčí o tom aj technické vybavenie, ktoré budú mať. A tiež budú mať najväčší stage v strednej Európe, aký bude vôbec cez toto leto postavený,“ priznáva PR manažér festivalu Ján Kakaščík. Koncert sprevádza aj petícia o nevhodnosti vystúpenia zo strany spoločenstva sv. Jozefa, organizátori to však nepovažovali za relevantné. K desiatym narodeninám prisľúbili účinkujúci ako Tomáš Klus, Kabát či Desmod aj špeciálne narodeninové vystúpenie. Najväčšou novinkou okrem programu je aj zväčšenie festivalovej plochy na letisku. „Máme o milión  štvorcových metrov viac, všade je tým pádom blízko, dobre sa parkuje,“ dopĺňa Kakaščík. Festival tiež tento rok očakáva rekordnú návštevnosť.


Lodenica jubiluje. A prináša silné mená



Franta Nedvěd.

Lodenica

Kedy: 29. – 31. augusta
Kde: Piešťany
Za koľko: 19 eur (v predpredaji)/22 eur (na mieste)
Ročník: 15.
Ubytovanie: v stanovom mestečku – zdarma
Headlineri: Lenka Filipová, Tomáš Klus, Aneta Langerová, Meky Žbirka, Spiritual Kvintet, Franta Nedvěd, Fleret, Nezmaři a Symfonický orchester
Počet návštevníkov za minulý rok: 10-tisíc
Viac info: lodenica.sk

„Počasie nás neodradí, Lodenicu máme radi.“ Heslo festivalu, ktorý každoročne ponúka to najlepšie z folk & country scény, zostáva v platnosti aj jubilejný 15. ročník – hoci všetci dúfame, že v skutočnosti bude skôr lákať. V areáli piešťanskej lodenice si popri hudobných lahôdkach ako Lenka Filipová, Tomáš Klus či Meky Žbirka budete môcť posledný prázdninový víkend vychutnávať akcie, ktoré sa na iných festivaloch príliš nevyskytujú: jazdu na koni, školu country tancov, plážový volejbal, vodný futbal, plavbu na dračích lodiach či masáže. K tomu treba prirátať kopu detských atrakcií (nafukovadlá, zapletanie vrkočov) a zaujímavé prednášky.

Snímky: archív festivalov, archív NOC, Petra Bohuslavská, Juraj Dósza

01 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Karpatská nadácia oceňovala projekty 02 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zo SAPARD získal najviac západ Slovenska (3. časť)
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 00:48