StoryEditor

Spoznajte Slovensko nanovo. 5 tipov na menej známe turistické trasy

15.08.2014, 00:02
Autor:
(gri)(gri)
Tipy na takmer neznáme turistické chodníky, ktoré vám ukážu našu krajinu z nového uhla.

1. Náučný chodník Prielom Muráňa

Atraktívna, no neznáma trasa v Slovenskom krase. Snímka: Martin Makušovský

Lokalita: Slovenský kras
Štart a cieľ: obec Bretka (okres Rožňava)
Vzdialenosť: 5 kilometrov
Prevýšenie: 170 metrov
Náročnosť trasy: ľahká
Čas na prejdenie: 2 hodiny
Opis trasy: Nedávno vybudovaný a scenéricky mimoriadne zaujímavý turistický chodník nadväzuje na už dlhšie existujúcu zelenú turistickú značku. Najprv vás od obce Bretka prevedie divokým, ľudskými zásahmi takmer nedotknutým lesom, ktorý chvíľami pripomína až prales, aby postupne vyústil do veľkolepého finále: tesného kaňonovitého údolia, ktoré tu vyhĺbil meandrujúci potok Muráň. Úzky chodník pomedzi bralá dopĺňajú fixné laná a najmä: nečakane nádherné výhľady.
Tip: V dedinke Bretka sa oplatí navštíviť včelársky skanzen Beretkei, rovnako ako neďalekú jaskyňu Domica.


2. Tromi dolinami, tromi chrámami

Kostol v Ruskom Potoku. Snímka: gocarpathia.com

Lokalita: Bukovské vrchy, Národný park Poloniny
Štart: Uličské Krivé
Cieľ: Topoľ
Vzdialenosť: 12 kilometrov
Prevýšenie: 500 metrov
Náročnosť trasy: stredná
Čas na prejdenie: 4 hodiny
Opis trasy:
Modro značená turistická trasa v našom najdivokejšom pohorí, takzvaný Chodník ikon, spája tri doliny a tri dediny. A v každej z nich narazíte na drevený chrám s totožným názvom (a zasvätením): sv. Michala Archanjela. Avšak to podľa Dušana Reisera nie je jediný magický moment na trase, kde sa môže pokojne stať, že nestretnete ani jediného človeka.
Ideálne je vyraziť z dedinky Uličské Krivé – avšak až potom, čo si dosýta poobzeráte chrám číslo jeden, sprístupnený i zvnútra. Už po pár metroch šliapania narazíte na zvláštnosť, ktorá nemá široko-ďaleko obdobu: murovanú kaplnku postavenú podľa vzoru obydlí mníchov na Svätej hore Athos. Ďalšia krajinárska chuťovka vás čaká na území pod vrchom Veža, na ceste zvanej Kamenné, kde v minulosti stál drevený kaštieľ. (Práve onen prívlastok Kamenná ukrýva tajomstvo atraktivity tejto časti.) Narazíte aj na tzv. Mláku, najcennejšiu slatinu v okolí, bohatú na výskyt divokých orchideí. Pri zostupe do dedinky Ruský Potok sa vám otvorí krásna panoráma okolitých dedín i vrchov, ktorej dominuje vrch Veľký Bukovec (1 011 m n. m.). A pravdaže: v dedine na vás čaká chrám číslo dva – jeden z najmalebnejších v okolí. V tzv. Sedle pod Kýčerou sa dostanete na najvyššie položený bod  trasy (660 m n. m.). Pri prameňoch Kolodník a Špnzovom potoku zas narazíte na perlu tunajšej flóry – čemericu purpurovú (tzv. špnzu), ktorá rastie výlučne v Poloninách. Pred zídením do cieľa cesty, obce Topoľ (s chrámom číslo tri, z polovice 17. storočia), vás čaká ešte putovanie doslova hubárskym rajom. Užitočná poznámka na záver: do doliny sa dostanete autobusom zo Sniny. Treba si však dať pozor na riedke spoje.   
Tip: Keďže v tejto oblasti prebiehali počas prvej a čiastočne aj druhej svetovej vojny najväčšie boje v rámci Slovenska, narazíte tu na množstvo cintorínov. Jeden z čerstvo obnovených je práve v obci Topoľ.


3. Planina pre romantikov

Záber na Zdychavské lazy. Snímka: Dušan Hodoš

Lokalita: Muránska planina
Štart: Sedlo Predná Hora
Cieľ: Muránska Zdychava
Vzdialenosť: 8,5 kilometra
Prevýšenie: 330 metrov
Náročnosť trasy: mierne náročná
Čas na prejdenie: 4 hodiny
Opis trasy:
Ak patríte k romantikom, ktorí netúžia po túre na spôsob korza (kde každú chvíľu narazíte na ďalšieho spoluturistu), táto červeno značená trasa, začínajúca sa v sedle Predná Hora na zastávke SAD, je pre vás ako stvorená. Je totiž takmer neznáma, bez turistického ruchu, no s kopou krásnych výhľadov. Stačí ísť a kochať sa. Príjemným prekvapením je už samotná Predná Hora, ktorú má väčšina v mysli zafixovanú len v súvislosti s liečebňou pre závislých. Okrem nej tu však narazíte na zaujímavú stavbu, Coburgov drevený poľovnícky zámoček, a o čosi ďalej na atraktívny rekreačný areál s bohatými službami. A potom už len pochod prírodou: s výhľadmi na Stolické vrchy a Zdychavskú kotlinu s lazníckymi usadlosťami, Nízke Tatry s dominantnou Kráľovou hoľou... Tie vôbec najkrajšie si užijeme na najvyššom bode tejto trasy – vrchu Orlová (940 metrov). Odtiaľ klesáme najskôr lesom, neskôr otvoreným terénom až do doliny s Franovým potokom a odtiaľ do cieľa cesty: rázovitej obce Muránska Zdychava, kde okrem iného narazíte na tzv. ľudový dom, veľmi peknú drevenicu s múzeom obce.
Tip: Ak budete mať viac času, môžete sa v Zdychave napojiť na značenú trasu, ktorá vás zavedie až do Revúcej, kde môžete okrem iného navštíviť prvé slovenské gymnázium. Cesta vám aj s prestávkami potrvá asi 5 hodín a hlavu si na nej „zresetujete“ skutočne dokonale. 


4. Skrytá krása lužných lesov

Lužné lesy pri Dunaji. Snímka: Alexander Ollé

Lokalita: Žitný ostrov
Štart a cieľ: Gabčíkovo
Vzdialenosť: 8,8 kilometra
Prevýšenie: 40 metrov
Náročnosť trasy: ľahká
Čas na prejdenie: 2 hodiny
Opis trasy:
Aj v dunajských lužných lesoch sa dá zažiť poriadna túra. A to dokonca spojená s plavbou na člne a výbornými pečenými rybami. Reč je o turistickom chodníku s červenou značkou, na ktorý sa treba napojiť uprostred obce Gabčíkovo. Už po pár sto metroch kráčania sa objavia pozostatky budovania vodného stupňa Gabčíkovo a hydrocentrála, kde sa ukážu monumentálne plavebné komory.
Značka ďalej vedie k starému ramenu Dunaja a obľúbenej čárde Hullám a pokračuje k horárni Dekan, kde sa treba napojiť na Náučný chodník Dunajskými luhmi. Ak vás láka preskúmať vnútrozemskú deltu Dunaja  rozprestierajúcu sa na ploche 6 800 hektárov, ideálne je rezervovať si telefonicky sprievodcu, ktorý vás v 15-miestnom člne prevezie ramennými sústavami Dunaja až na ostrov. Samotnú túru si môžete spestriť aj plavbou výletnou loďou či kompou do Maďarska.
Tip: Ku klenotom tejto oblasti patrí Číčovské mŕtve rameno. Toto jazero nesúmerného tvaru sa nachádza v rezervácii, kam sa dá dostať len pešo, a to mimo obdobia medzi 1. marcom a 15. júlom. Vtedy totiž prebieha kladenie vtáčích vajec. O svojich potomkov sa tu stará až 107 druhov, z toho väčšina vodných.  


5. Za krásami malokarpatského krasu

Výhľad na priehradu Buková. Snímka: Pavol Peťovský

Lokalita: Malé Karpaty
Štart a cieľ: Smolenice
Vzdialenosť: 12 kilometrov
Prevýšenie: 780 metrov
Náročnosť trasy: ľahká
Čas na prejdenie: 4 a trištvrte hodiny
Opis trasy:
Veľmi príjemná a pohodová túra, na ktorej sa až po výstup na Záruby – najvyšší vrch Malých Karpát – takmer nezadýchate. Začína sa v Smoleniciach, na ktoré – ak ste ich ešte nenavštívili – sa oplatí vyhradiť si najmenej hodinku. Pokračuje kaňonovitou Hlbočianskou dolinou, najväčšou a najkrajšou v Smolenickom krase, ktorá vás príjemne prekvapí výskytom zaujímavých skalných útvarov a krasových javov. Nachádza sa v nej i vodopád, ktorý je však v čase sucha bez vody. Zmysly poteší i roklina Čertov žľab, v ktorej platí až piaty stupeň ochrany. Na Zárubách si síce neužijete ktovieako šíry výhľad, ale nadchnú vás listnaté lesy. Ten vám vynahradí zrúcanina hradu Ostrý Kameň.
Tip: V doline Hlboča môžete okrem vzácnych druhov hmyzu stretnúť aj najdlhšieho slovenského hada – užovku stromovú, ktorá môže dorásť až do dvoch metrov. No netreba sa báť, je úplne neškodná.


Čo dnes nájdete v letnej prílohe Leto s HN na tému neobjavené turistické trasy 

- desať tipov na takmer neznáme turistické trasy 
- tipy od lokálnych expertov na turistiku

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

Všetky tipy na neobjavené turistické trasy nájdete TU.

01 - Modified: 2006-09-18 08:57:37 - Feat.: 0 - Title: Do augusta sa schválili hypoúvery za vyše 12 miliárd
01 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 02 - Modified: 2024-02-04 07:36:02 - Feat.: - Title: Na horách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, hlavným problémom zostáva vetrom previaty sneh 03 - Modified: 2024-02-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Drevo a kov medzi horami: Žiadne zbytočnosti v tomto víkendovom dome nenájdete, len funkčnosť a útulnosť 04 - Modified: 2023-11-23 16:59:49 - Feat.: - Title: Úchvatné a výhľady ako v Nepále. Jesenná vandrovka na hranici Slovenska s Poľskom očami českého redaktora 05 - Modified: 2023-11-13 09:56:16 - Feat.: - Title: Slovenský turizmus hlási úspechy. Predpandemické maximá prekonalo až päť krajov
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:50