StoryEditor

Títo biznismeni živia najpopulárnejší slovenský šport

09.05.2014, 00:00
Zoznam najvýznamnejších podnikateľov, ktorí svoje peniaze investujú do slovenských extraligových klubov.



Veľký desaťstranový špeciál dnes v HN:

Rozhovor so slovenským trénerom Vladimírom Vůjtkom a českým trénerom Vladimírom Růžičkom
Kto podporuje slovenské hokejové talenty a ako to vyzerá v praxi
Koľko peňazí tečie do nášho hokeja
Program šampionátu a originálny test

__________________________________________________________________________________

 

Slovenský hokej je finančne podvyživený a kluby aj na najvyššej úrovni každý rok len s problémami zháňajú peniaze do rozpočtu. Hráčom často chýbajú výplaty a zväz musí pri prihláškach klubov do novej sezóny často prižmúriť obe oči, aby si nevšimol len naoko splnené podmienky účasti. Napriek tomu extraliga stále žije a za mnohými klubmi v nej sa črtá jedno významné meno. HN preto prinášajú profily piatich najvýznamnejších biznismenov, ktorí do slovenského hokeja investujú a podieľajú sa na jeho fungovaní.
 

Juraj Široký, Slovan Bratislava
Známy slovenský podnikateľ a údajný mecenáš vládnej strany Smer-SD Juraj Široký je dlhodobo aj jedným z najvplyvnejších ľudí v slovenskom hokeji. Od roku 1998 bol na čele Slovenského zväzu ľadového hokeja a dodnes je jeho čestným prezidentom.

Rodený Košičan pritom spoluvlastní a dlhodobo podporuje hokejový Slovan, s ktorým to dotiahol až do KHL. „Som veľkým garantom toho, že Slovan funguje a že je v druhej najsilnejšej lige na svete. Bol som garantom toho, že KHL prijala našu prihlášku,“ povedal vlani pre HN Široký.
Vplyvný podnikateľ je pritom známy najmä ako šéf stavebného kolosu Váhostav, cez ktorý sa podieľal na štátnych zákazkách celkovo za niekoľko miliárd eur. Biznis však rozbehol už skôr. Ako bývalý agent komunistickej ŠtB sa mal podieľať napríklad aj na tunelovaní harvardských fondov. Dnes je však jeho biznis v problémoch. Počas krízy sa do nich dostal Váhostav, ktorý má dlhy napríklad aj v Sociálnej poisťovni, ale i samotný Slovan, v ktorom hráčom meškali výplaty. O jednu z jeho firiem sa navyše podľa informácií týždenníka Trend zaujíma exekútor, práve v súvislosti s tunelovaním harvardských fondov z deväťdesiatych rokov.


Jaroslav Lušňák, SHK 37 Piešťany
Bývalý hokejista a zároveň podnikateľ Jaroslav Lušňák sa prvýkrát do vedenia hokejového klubu v Piešťanoch dostal v roku 1995, no len na jednu sezónu. Trvalo sa v ňom usadil až v roku 2005, keď naštartoval rast klubu a cestu do extraligy. V nej Piešťany nahradili práve Širokého Slovan, ktorý odišiel do KHL. „V súčasnosti ťažíme z dobrých kamarátskych vzťahov, podporujú nás známi, ktorí vedia, že peniaze pôjdu tam, kam majú.

V prvom rade na výplaty, potom na štátne odvody a až potom na ostatné,“ vysvetľoval Lušňák financovanie klubu v jednom z rozhovorov po premiérovej sezóne v extralige minulý rok. Do piešťanského hokeja dáva Lušňák peniaze cez športovú predajňu svojej manželky. „Ak je nejaký výpadok, tak sa takýmto spôsobom snažíme plátať vzniknuté diery,“ vysvetľuje Lušňák. Upozorňuje pritom, že klub by neuniesol jeden sponzor. Aj Piešťany dlhodobo uvažujú o tom, že by si rady zahrali mimo slovenskej extraligy, ktorá má veľké finančné problémy. Prestup do rakúskej EBEL ligy bol dokonca v jednej chvíli už „na spadnutie“, no zatrhlo ho vedenie extraligy. Myšlienky sa však klub zatiaľ nevzdáva. „Návštevnosť a celá finančná kulisa hokeja na Slovensku nás nútia zamyslieť sa nad prípadným odchodom,“ dodáva Lušňák.


George F. Babcoke, HC Košice
Oceliarsky gigant U.S. Steel, ktorému šéfuje George F. Babcoke, je dlhodobo hlavným sponzorom jedného z najúspešnejších slovenských hokejových klubov HC Košice. Na príspevkoch americkej firmy je postavený rozpočet klubu a jej meno nesie aj košický hokejový stánok – Steel Arena. Na druhej strane sa firma teší podpore od štátu, ktorú spečatilo kontroverzné memorandum zo začiatku minulého roka. To má Babcokovej firme priniesť úspory v rádoch miliónov eur. Hoci košickému klubu sa aj vďaka U.S. Steelu v extralige výsledkovo darí, s ekonomickými výsledkami a návštevnosťou nie je úplne spokojný ani Babcoke. „Odkedy som sa vrátil do Košíc, bol som už na pár stretnutiach.

Návštevnosť nie je taká, na akú som bol zvyknutý spred troch rokov. Je to fakt pre nás smutné, kam sa podeli diváci,“ povedal šéf U.S. Steelu v minulom roku. Košičania sa teda začali pozerať po súťažiach, na ktoré by sa chytilo viac divákov i sponzorov. A keďže prestup do KHL Babcoke zamietol, najreálnejšou alternatívou zostala česká extraliga. V nej by si chcel klub zahrať už od budúcej sezóny.


Ján Plandora, HK Nitra
Podnikateľ a zároveň šéf nitrianskeho hokeja Ján Plandora podporuje šport pod Zoborom cez svoju spoločnosť Polygon. Tá sa venuje primárne obchodu s realitami, no má tiež stavebnú divíziu a prevádzkuje napríklad aj fitnescentrum. S menom Jána Plandoru sa spájajú i dva najväčšie úspechy nitrianskeho hokeja – extraligový bronz zo sezóny 2005/2006 a striebro z nedávno skončeného ročníka 2013/2014. Plandora spojil svoj biznis s hokejom prakticky už na začiatku, keď rok po založení firmy rozbiehal v roku 1993 klub HC Polygon. S jeho hokejovými aktivitami sa spájajú aj dva známe výstupy, keď neudržal na uzde svoje emócie. V prvom prípade v roku 2005 otvorene počas zápasu kritizoval verdikt hlavného rozhodcu, za čo dostal od vedenia ligy pokutu 30-tisíc korún.

V druhom prípade počas play-off sezóny 2005/2006 odvolal trénera Antonína Stavjaňu. „Bolo to z mojej strany unáhlené rozhodnutie, ku ktorému sa stále vraciam a ktoré, samozrejme, ľutujem,“ povedal Plandora s odstupom času. Dnes v Nitre vzhľadom na výsledky úspešne rieši problémy charakterizujúce celý šport na Slovensku – nedostatok financií. „To nie je biznis, musí to byť koníček. Ja to takto vnímam od začiatku a možno preto sa tomu viem oddať viac ako niektorí predo mnou alebo po mne,“ povedal pred časom Plandora.


Juraj Koval, HC ´05 Banská Bystrica
Aj šéfom banskobystrického hokeja je človek, ktorý je zároveň i jedným z jeho najväčších sponzorov. Konkrétne ide o právnika Juraja Kovala, ktorému sa spolu s jeho právnickou firmou podarilo pred takmer desiatimi rokmi odvrátiť krach hokejového klubu v meste pod Urpínom. Ten hral v tom čase v druhej najvyššej súťaži, a aj to iba o záchranu. Kovalovi sa však podarilo dostať sa s klubom do extraligy napriek tomu, že problém s napĺňaním rozpočtu zostal. „V prvom rade musíme prežiť a starať sa o to, aby hokej v našom meste nezanikol. Čo sa týka športových cieľov, každý rok myslíme na postup do play-off,“ povedal Koval HN pred viac ako rokom.

Samotný právnik a jeho kancelária pritom boli v médiách spájaní aj so zvláštnou zákazkou vo verejnej správe. Kovalovu firmu si mal bez súťaže dočasne najať Fond národného majetku, ktorý mal zastupovať v súdnom spore. Člen výkonného výboru fondu Tomáš Novanský, ktorý dohodu obhajoval, mal byť pritom blízkym Kovalovým priateľom. O prípade informoval týždenník Plus 7 dní.

_________________________________________________________________________________

Viac príbehov a analýz nájdete vo veľkej prílohe v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

01 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák 02 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník 03 - Modified: 2024-04-20 17:50:59 - Feat.: - Title: Slováci odvetu zvládli, v príprave si poradili s Nemeckom 04 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 02:12