StoryEditor

Tento génius nahradil Steva Jobsa v Apple

31.10.2014, 19:00

Bol pri zrode Macu, iPadu či iPhonu. Stál totiž pri ich dizajnovaní. Po smrti zakladateľa Steva Jobsa je najdôležitejšou postavou spoločnosti Apple. A jeho príbeh je fascinujúci. Preto sa publicista Leander Kahney rozhodol o ňom napísať knihu. Jony Ive – Geniálny dizajnér z Apple vyšla aj u nás.


Jony Ive a Steve Jobs boli najbližšími ľuďmi v Apple.


Prečo ste sa rozhodli napísať knihu práve o dizajnérovi Jonym Ivovi?
Bolo jasné, že po tom, čo pred tromi rokmi Steve Jobs zomrel, Jony Ive bude jeho dedičom. Aj keď nie je teraz práve generálnym riaditeľom, je najdôležitejšou osobou v spoločnosti Apple.

Jeho príbeh začínate vlastným rozprávaním o tom, ako ste sa s ním netradične zoznámili.
Stretol som sa s Jonym Ivom niekoľkokrát, keď som bol reportér a pracoval pre Wired.com. Náš prvý rozhovor bol pri uvedení PowerMac G5, keď mi priam vášnivo predstavoval a opisoval konštrukciu stroja. Pritom ľudia z PR oddelenia firmy sa ho snažili umlčať, ale bol taký vášnivý a tak potešený, že naďalej sa so mnou rozprával. Potom som si pri ňom zabudol tašku a on mi ju celú noc nosil. Až kým sme sa opäť náhodne nestretli.

Pohybujete sa obaja v rovnakej brandži, ale čo nové ste sa o ňom dozvedeli pri písaní knihy?
Naučil som sa naozaj veľmi veľa vecí, pretože predtým vlastne nikto takto nespísal celú jeho kariéru. Jednou z najzaujímavejších vecí, čo urobil, bola počítačová dotykovosť . Vždy do práce pridal tzv. faktor hravosti. Vytvoril napríklad pero, ktoré malo na vrchu guľôčku, prinútil tak ľudí manilupovať s tým, hrať sa s tým. A táto hravosť sa objavila aj pri iPode, iPhone a iPade - všetky produkty, ktoré sú veľmi "hmatové".

Ktorú časť jeho práce si ceníte najviac?
Extrémnu pozornosť spracovaniu. Všetky jeho výrobky majú najvyššiu kvalitu, ale v masových trhových cenách. Ide teda o luxusný tovar, ktorý je relatívne cenovo dostupný.

Sám Steve Jobs považoval Iva za svojho „duchovného partnera“ v Appli. Čo mali spoločné?
Obaja boli mimoriadne zameraní na produkt – mali rovnaký drajv, ako vyrobiť najlepšie a najkrajšie výrobky. A obaja boli schopní sa ponoriť do najmenších detailov, kým všetci ostatní videli len väčší obraz. Trávili tak veľa času pri tých najmenších skrutkách ako pri maloobchodnej stratégii či reklame.

Ako ste spomínali, v súčasnosti je jedným z najdôležitejších ľudí v Appli, vnímali ste to tak aj pri písaní knihy?
Áno, bezpochyby to tak je. Prevzal starú úlohu Steva Jobsa mať na starosti hardvér aj softvér. A jeho ľudia z tímu priemyselného dizajnu sú aj naďalej hlavnými vynálezcami v Appli, tak ako boli aj vtedy, keď bol ešte Jobs nažive.

Ktoré produkty (Mac, iPod, iPad, iPhone s jeho dizajnom) sa vám osobne páčia najviac?
Páči sa mi nový iPhone 6 Plus. Je to výnimočný a krásny výrobok. Je tiež nevyhnutný. Nemohol by som žiť bez neho.

V minuloročnom filme Jobs stelesnil Jonathana Iva ako riaditeľa priemyselného dizajnu Apple Industries herec Giles Matthey, ako sa vám páčilo stvárnenie postavy?
Nuž, nevidel som ten film.

 

Kto je Leander Kahney
Štyridsaťdeväťročný autor a spisovateľ o technológiách. Dlho pracoval ako editor a reportér pre Wired News. Je autorom štyroch kníh o subkultúre Apple produktov, ale aj o spoločnosti ako takej The Cult of Mac, Cult of iPod, Inside Steve's Brain a Jony Ive. Okrem iného spolupracoval na niekoľkých ďalších publikáciách, ale bol aj reportér pre MacWeek, Scientific American, The Observer či britský The Guardian. Dnes je najznámejší ako editor a vydavateľ blogu o Apple s názvom Cult of Mac. Žije v San Franciscu, je ženatý a má štyri deti.

Kto je Jony Ive
Štyridsaťsedemročný dizajnér a jeden z najbližších ľudí Steva Jobsa sa narodil v Británii. V súčasnosti je Senior Vice President dizajnu v spoločnosti Apple. Dohliada aj na Industrial Design Group a tiež vedie Human Interface, softvérové tímy v rámci celej spoločnosti. Je tvorcom mnohých produktov Apple, vrátane MacBook Pro, iMac, MacBook Air, Mac mini, iPod, iPod Touch, iPhone, iPad, iPad mini, Apple Watch a iOS 7 aj poslednej novinky. Je ženatý, má dve deti. 

O prekladaní knihy aj úryvok z nej nájdete tu.

01 - Modified: 2006-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezákonné stávky v Taliansku
01 - Modified: 2023-08-24 15:35:53 - Feat.: - Title: Šesť týždňov pred smrťou odovzdal Steve Jobs svoje miesto nástupcovi. Ten mu dokonca ponúkal pečeň 02 - Modified: 2022-11-16 16:26:28 - Feat.: - Title: Staré sandále Steva Jobsa vydražili za rekordných takmer 220-tisíc dolárov 03 - Modified: 2022-10-26 06:31:00 - Feat.: - Title: Možno máte doma poklad. Za 15 rokov starý iPhone dal záujemca vyše 40-tisíc eur 04 - Modified: 2022-10-23 09:52:16 - Feat.: - Title: iPod oslavuje 21 rokov. Predalo sa ho vyše 450 miliónov kusov, v dnešnej dobe však nemá využitie 05 - Modified: 2022-09-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Apple predstavilo nové iPhony, hodinky aj slúchadlá. Dcéra Steva Jobsa tvrdí, že mobily sú rovnaké ako predošlé
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 07:03