StoryEditor

Apple vyhadzuje človeka, ktorý stvoril iPhone (fikcia)

26.02.2015, 23:00
Ako by vyzeral Apple, ak by mu stále šéfoval Steve Jobs? Toto je náš fiktívny scenár.

Píše sa rok 2015 a Steve Jobs práve oslávil svoje okrúhle výročie, šesťdesiat rokov. Stále stojí na čele firmy, ktorá má na účtoch toľko peňazí, že by z nich Slovensko mohlo viac ako 10 rokov financovať svoj štátny rozpočet. Steve však aktuálne stojí pred ťažkým krokom: podpisom výpovede pre šéfdizajnéra Johna Iveho. Pre človeka, ktorý dal Applu tvár a doviedol jeho výrobky k dokonalosti, čím spôsobil, že ich kopírujú takmer všetci.

Žiadne ploché ikony

Dôvod? Ako inak – dizajnové nezhody. Ive mu totiž pred pár dňami ukázal, ako by najradšej prerobil systém v telefónoch a počítačoch. A vytiahol naňho... ploché ikony a infantilné farby. „To nemyslíš vážne, však?“ vyštekol naňho Steve, ktorý ešte stále nedostal pod kontrolu svoje výbušné sklony. (Pri spomienke na tú bizarnosť a nevkus mu stúpa tlak aj teraz.)

Ive sa však zaťal. K jeho rozhodnutiu neustúpiť navyše prispeli aj dlhodobo napäté vzťahy s dizajnérom, ktorý navrhuje softvér. A tak z vedenia Applu odchádza jeden z najdôležitejších ľudí.

Kultové hodinky

Nech. Spoločnosť má napriek tomu dôvody na oslavu. Inteligentné hodinky z ich dielne dobýjajú trh už dávno, aktuálne sa pripravuje ich tretia generácia. Stevovi sa s nimi opäť raz podarilo šokovať a ukázať, kam má tento priemysel smerovať. Hodinky sú dokonalým módnym doplnkom, majú tisíce aplikácií, okrem iného vám namerajú tlak, hladinu cukru či tuk v tele. A podľa očakávaní sa ich predávajú milióny kusov ročne.

Samotný Jobs má však najväčšiu radosť z Macbooku s dotykovou obrazovkou, ktorý Apple predstavil len pred pár týždňami. Počiatočný negatívny ohlas čoskoro vystriedali pozitívne recenzie... a konečne aj stúpajúci predaj.

Od začiatku veril, že dotyková obrazovka je pre človeka príjemnejšia, robí z práce a zábavy dokonalý zážitok. Navyše funguje perfektne. Displej má totiž špeciálnu úpravu proti odtlačkom prstov a systém začal podporovať nové gestá.

TV revolúcia

Skutočnú revolúciu však Apple len chystá. Steve sa už teraz usmieva popod fúzy pri predstave, ako opäť raz naučí Samsung, Sony, LG či Panasonic, ako sa vyrábajú produkty. A popri tom si splní veľký sen: o vlastnom televízore.

Na Smart TV môžete zabudnúť už teraz. Je pomalý, neintuitívny a od bezproblémového fungovania má riadne ďaleko. Keď chytíte do ruky ovládač s „tisíckou tlačidiel“, neviete pomaly ani ako prepnúť kanál. Nehovoriac o zbytočných set-top boxoch, ktoré sú nevyhnutné na to, aby vám signál vôbec spracoval.

Apple tomu všetkému spraví koniec. Ich televízor dostane pokrokovú asistentku Siri, vlastný obchod s aplikáciami, nadčasový dizajn a maximálne plynulý chod. Televízor sa stane centrom zábavy a spojí všetky výrobky Applu. Navyše sa dohodli s top výrobcami set-top boxov a distribútormi obsahu na vlastných pravidlách.

TV kanály, filmy či seriály si ľudia budú môcť kupovať aj cez iTunes. A to akékoľvek z celého sveta. Jediné, čo budú potrebovať, je pripojenie na internet. Hlavným heslom ostáva: think different. A k tomu jednoduché rozhranie a prémiové materiály.

Ani uprostred všetkých týchto úspechov však Stevovi neuniká zásadný fakt: má šesťdesiat a pribúdajú dni, keď má pocit, že tento gigant už začína byť nad jeho sily. Dospelo to tak ďaleko, že začal pomaly uvažovať o svojom nástupcovi. A je si čoraz viac istý, že najlepšou voľbou by bol Tim Cook...

Snímky: brennanletkeman.com, archív, Reutes

01 - Modified: 2007-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaklínač až v septembri
01 - Modified: 2023-08-24 15:35:53 - Feat.: - Title: Šesť týždňov pred smrťou odovzdal Steve Jobs svoje miesto nástupcovi. Ten mu dokonca ponúkal pečeň 02 - Modified: 2022-11-16 16:26:28 - Feat.: - Title: Staré sandále Steva Jobsa vydražili za rekordných takmer 220-tisíc dolárov 03 - Modified: 2022-10-26 06:31:00 - Feat.: - Title: Možno máte doma poklad. Za 15 rokov starý iPhone dal záujemca vyše 40-tisíc eur 04 - Modified: 2022-10-23 09:52:16 - Feat.: - Title: iPod oslavuje 21 rokov. Predalo sa ho vyše 450 miliónov kusov, v dnešnej dobe však nemá využitie 05 - Modified: 2022-09-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Apple predstavilo nové iPhony, hodinky aj slúchadlá. Dcéra Steva Jobsa tvrdí, že mobily sú rovnaké ako predošlé
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 00:28