StoryEditor

Star Wars sú tu už 38 rokov. A majú šancu poraziť Avatara či Titanic

19.12.2015, 16:24

Pred 38 rokmi si George Lucas vymyslel nové galaxie, planéty a hrdinov. Stvoril Star Wars a dal svetu Dartha Vadera, Luka Skywalkera, Han Sola, Leiu Organu, C3PO, R2D2, ale aj Silu, ktorá nás sprevádza. Jeho sci-fi sága za ten čas dokonale ovládla našu galaxiu. Neexistuje populárnejšie a úspešnejšie sci-fi ako Hviezdne vojny. K dnešnému dňu zarobili Star Wars po celom svete 25,57 miliardy eur. A po štyroch desaťročiach je to vlastne iba začiatok.

Vo štvrtok totiž Star Wars vstúpili do novej fázy. Premiéru vo svetových kinách mal siedmy film zo série Star Wars VII. Sila sa prebúdza. A dnes už vieme, že novinka okamžite prekonala rekord v tržbách získaných počas jediného dňa v Severnej Amerike. Počas štvrtka dosiahli tržby 57 miliónov dolárov a podľa údajov produkčnej spoločnosti Walt Disney do piatka celkovo utŕžili po celom svete 130 miliónov dolárov. Výnimočný záujem o film naznačuje, že by sa mohol dostať ja na popredné miesta, čo sa týka aj celkových tržieb. Podľa odborníkov ľahko dosiahne hranicu 1 miliardy dolárov a je pravdepodobné, že prekoná aj dve miliardy a bude atakovať doteraz neohrozené vedenie Cameronovho Avataru a Titanicu. 

 

 

Sila sa začína
Ako to ale celé vzniklo? Začiatky fenoménu Star Wars neboli jednoduché. George Lucas chcel po svojom prvom celovečernom filme THX 1138 natočiť sci-fi príbeh Flasha Gordona. Nepodarilo sa mu však na tento film získať práva. Prišiel teda s filmom Americké grafitti. Následne začal v januári 1973 pracovať na svojej vlastnej sci-fi ságe. „Písal som to 8 hodín denne, päť dní v týždni,“ povedal Lucas. V apríli 1973 svoje poznámky spracoval do 13-stranového dokumentu s názvom Star Wars.


Lucasov projekt však nenadchol producentov. Postupne ho odmietli štúdiá United Artists, Universal Pictures aj Walt Disney. „U hollywoodskych týpkov som nebol príliš populárny. Mysleli si, že robím divné filmy. V 70. rokoch navyše sci-fi nebolo populárne. A štúdiá sa skôr pozerali na to, čo bolo úspešné pred rokom, namiesto toho, aby mysleli dopredu,“ vysvetľuje odmietnutie Lucas. Ten napokon presvedčil šéfa štúdia 20th Century Fox Alana Ladda, aby financoval jeho projekt. O tri roky Lucas dokončil svoj scenár a začal nakrúcať najznámejšie sci-fi histórie.

 


Počas nakrúcania sa však stretol s nepochopením aj u hercov, ktorých projekt neskôr preslávil. Tí totiž považovali film za detský a nebrali ho vážne. Harrison Ford o filme tvrdil, že je „zvláštny“. Sklamanie prišlo aj pri prvom premietaní. Lucas pozval režisérov Briana de Palmu, Johna Miliusa a Stevena Spielberga. Ich reakcie boli vlažné a skôr odmietavé. Prekvapivá však bola reakcia šéfov štúdia. Tí boli z filmu nadšení. Gareth Wigan sa dokonca pri premietaní rozplakal a Lucasovi na záver povedal: „Je to najúžasnejší film, aký som kedy videl.“ To ešte nikto netušil, že má viac-menej pravdu.
 


Prečítajte si aj:
Recenzia: Star Wars sú stávka na istotu. A boja sa experimentovať



Sila zarába
Aj napriek tomu štúdio filmu príliš neverilo a pri jeho premiére v máji 1977 ho uviedlo len v 32 kinách. Star Wars sa však stali kasovým trhákom a pri druhej oficiálnej premiére v auguste 1977 ho v USA hralo 1 096 kín. Film prekonal všetky rekordy v zárobkoch a až do roku 1983 a príchodu mimozemšťana E.T. bol najúspešnejším filmom histórie. Celkovo zarobil 682,9 milióna eur. Po zarátaní inflácie sú pôvodné Star Wars tretím najúspešnejším filmom v histórii. Vďaka tomuto úspechu stúpla v roku 1977 hodnota akcií 20th Century Fox viac ako štvornásobne, zo šesť na 27 dolárov. Investovať 10 miliónov eur do výroby filmu sa štúdiu jednoznačne oplatilo.


Film získal aj desať nominácií na Oscara, z ktorých sedem premenil na zisk pozlátenej sošky. Lucas natočil ďalšie dva úspešné filmy a zapísal sa nezmazateľne do histórie popkultúry. Odkazy na Star Wars sa dajú nájsť v desiatkach hollywoodskych filmov a Lucas svojimi filmovými trikmi zásadne zmenil vizuál filmov. Dokonale sa rozbehol aj biznis s názvom Star Wars. Hračky s logom Star Wars zarobili od roku 1977 10,5 miliardy eur. A hoci The Walt Disney Company zaplatilo za Lucasfilm 3,56 miliardy eur, podľa analytika Tima Nollena z Macquirie Securities Disney len na predaji hračiek a tovaru s logom Star Wars zarobí rok od premiéry nového filmu 4,5 miliardy eur. Ak sa k tomu pripočíta zisk z filmu, majú u Disneyho dôvod na široký úsmev.

 

 

Sila podľa Abramsa
Už druhý reštart kultovej filmovej série sa začal v roku 2011, keď štúdio The Walt Disney Company kúpilo firmu Lucasfilm a s ňou aj práva na Star Wars. Krátko nato noví majitelia oznámili, že do kín sa dostane nová trilógia filmov. A Disney urobil všetko pre to, aby bol nový film úspešný. Padáka dokonca dostal aj tvorca Star Wars George Lucas. „Nie je to až taká zábava, keď vám skritizujú všetko, čo navrhnete. Rozhodli sa, že nepoužijú moje nápady a že si to urobia po svojom,“ povedal Lucas pre Vanity Fair po tom, čo oznámil, že nebude spolupracovať na novom filme.

 

 

Namiesto Lucasa dostal dôveru úspešný režisér a producent J. J. Abrams. Ten už dokázal reštartovať inú populárnu sci-fi sériu Star Trek. A aj prvé ohlasy v tomto týždni naznačovali, že u Disneyho si vybrali dobre. Abrams dokázal nadviazať na pôvodnú trilógiu. Keď však dostal prvú ponuku na režírovanie filmu, tak odmietol. A to z dôvodu veľkému kultúrnemu vplyvu a významu, ktorý film má. Vyjednávanie s Abramsom si zobrala na starosť producentka filmu Kathleen Kennedy, ktorá ho po mesiac trvajúcich rokovaniach napokon presvedčila.


„Už keď som začal s filmovaním, Disney sa rozhodol, že pôjde vlastnou cestou a nepoužije Georgeove (Lucasove) nápady. Dostali sme jasnú úlohu: začať od nuly a vytvoriť príbeh, ktorý bude nadväzovať na prvé filmy. Star Wars sú pre mňa pôvodné filmy. Ale to je spôsobené vekom. Existuje veľká skupina ľudí, pre ktorú sa Star Wars spájajú s novou trilógiou prequelov. Ale myslím si, že podstata Star Wars je v pôvodnej trilógii,“ povedal o Star Wars J. J. Abrams pre magazín Slash Film.
Abrams teda Stars Wars pretvoril na svoj obraz a podľa prvých reakcií nadšených fanúšikov im dal to, čo im už pod Lucasovou taktovkou v posledných rokoch chýbalo – Silu.

 


 

01 - Modified: 2007-12-10 22:24:52 - Feat.: 0 - Title: Časovaná bomba včera nevybuchla
01 - Modified: 2024-04-11 13:48:59 - Feat.: - Title: VIDEO 16-ročný študent prekonal 22 rokov starý bežecký rekord Usaina Bolta. Slávneho športovca prekonal aj napriek zraneniu 02 - Modified: 2024-04-11 10:16:22 - Feat.: - Title: Peru tvrdí, že našlo vôbec najstaršieho človeka na planéte. Ak sa zistenie potvrdí, 124-ročný Marcelino prepíše históriu 03 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 04 - Modified: 2024-04-09 17:55:46 - Feat.: - Title: V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy, priblížili sa k 29 stupňom 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:22