StoryEditor

TOP 10 si rozdelila pol Slovenska

10.07.2012, 00:00
Na Slovensku sa v minulom roku predalo viac ako 153 miliónov balení liekov. Zaplatili sme za ne vyše 1,4 miliardy eur.

Jedna miliarda štyristotrinásť miliónov stotisíc eur. To sú výdavky na lieky za minulý rok. Tento rok budú vyššie o šesť miliónov. Aspoň tak to predpokladá Národné centrum zdravotníckych informácií.

Najväčší krajec z tejto sumy si odkrajujú farmaceutické spoločnosti. Napríklad spoločnosť Sanofi – stopercentný vlastník českej Zentivy, dosiahla za posledných dvanásť mesiacov obrat vyše 120 miliónov eur a má tak najväčší podiel na našom trhu.

Kto to platí?
Peniaze na lieky pochádzajú len z jedného zdroja. Od poistencov. Najväčšiu časť, vyše miliardy eur, vyplatia za nás zdravotné poisťovne. Tu prispeje zdravý i chorý. Ďalších vyše 170 miliónov sa vyberie na doplatkoch pacientov v lekárňach. A vyše 180 miliónov sú platby za voľnopredajné lieky.

Okresávať výdavky na lieky začal bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Zmenil spôsob určovania ich cien – naše mali byť druhé najnižšie v Európskej únii, a zmenil spôsob predpisovania – lekár určí len účinnú látku, nie konkrétny liek, a pacient bude mať na výber od lieku zadarmo po liek s doplatkom. „Tie opatrenia mohli ísť ešte ďalej, mohli byť ešte razantnejšie, ale určite spomalili tempo rastu cien. My sme tu mali viac než desaťpercentné medziročné tempá rastu v minulosti. A to je šialené, pokiaľ vám zdroje nerastú rovnakým tempom. Lieky tak požierajú zdroje, ktoré by mohli ísť do iných sektorov, a tým pádom sa nevalorizujú platby do nemocníc alebo do ambulantného sektora,“ komentuje snahu Tomáš Szalay, zakladajúci partner Health Policy Institute.

To, že bude v každej kategórii aj liek bez doplatku alebo s minimálnym doplatkom do jedného eura povedala pri nástupe do funkcie aj Uhliarikova nástupkyňa Zuzana Zvolenská.

V praxi sa však pacienti riadia odporúčaním lekára a najlacnejšie lieky obchádzajú. „Aj naďalej je asi 90 percent receptov písaných spôsobom účinná látka plus v zátvorke konkrétny liek. Hoci povinne ponúkame lacnejšiu alternatívu, vo väčšine prípadov pacient zvolí liek, ktorý má odskúšaný alebo mu ho lekár výslovne odporučil,“ hovorí lekárnička a výkonná riaditeľka Združenia za lepšie lekárne Vladimíra Gromová.

Kto zarába?
Kým teda zdrojom financií je len poistenec, príjemcom sú farmaceutické spoločnosti, distribútori (najväčším je Phoenix, druhým Unipharma a tretím Medart) a lekárne (vyše 2 000 na Slovensku a najväčšiu sieť má Dr. Max). Desať percent na DPH z liekov si zoberie štát.

Z predaja liekov si najviac berú farmaceutické spoločnosti. Z 294, ktoré u nás lieky predávajú (na predpis i voľnopredajné), malo 175 obrat vyšší než stotisíc eur za rok. Jednotkou je francúzska Sanofi, ktorej obrat prekročil 120 miliónov eur. Pritom podľa údajov spoločnosti Pharminfo – prevádzkovateľa elektronickej databázy farmaceutických produktov ADC číselník, dodáva na náš trh len 521 druhov liekov. Celosvetovo je Sanofi z hľadiska tržieb štvrtý najväčší výrobca liekov.

„Veľakrát, aj keď obrat vyzerá vysoký, zisk môže byť veľmi nízky (vysoké náklady na výrobu, royalties atď.),“ ozrejmil podpredseda Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností Štefan Mesároš.

Zaplatíme viac
Ešte tento mesiac sme za lieky platili menej, no to sa od augusta zmení. Hore pôjde viac cena pre pacienta pri vyše 1 240 liekoch. „Keďže ministerstvo posunulo zmeny úhrad liekov o jeden mesiac oproti pôvodnému termínu, negatívny dosah na peňaženky pacienti pocítia až od augusta,“ hovorí Ivan Kraszkó, podpredseda Asociácie výrobcov generických liekov.

Väčším problémom než vyššia cena však zostáva hrozba, že lieky zmiznú z trhu. „Zle nastavená cenová legislatíva pre generické lieky ohrozí na konci roku 2012 dostupnosť niektorých dôležitých liekov. Dôvodom bude ekonomická nevýhodnosť vyrábať lieky za takú nízku cenu pre najmenší trh v únii. Alebo masívny reexport z dôvodu výrazne vyšších cien liekov v okolitých krajinách,“ uzatvára Kraszkó.

Generiká šetria liečbu 

Za minulý rok Slováci spotrebovali 153 miliónov balení liekov. Dve tretiny z toho boli generiká. „Najväčší počet balení generík sa vydal v roku 2011 v skupinách liekov určených na liečbu kardiovaskulárnych ochorení (20 miliónov balení), neurologických ochorení (22 miliónov balení) a na liečbu žalúdočných ťažkostí (18 miliónov balení),“ vyratúva Ivan Kraszkó, podpredseda Asociácie výrobcov generických liekov.

Aj keď čo do počtu balení lacnejšie generiká predbehli originálne lieky – z desiatich vydaných liekov je šesť generických, vo finančnom vyjadrení je to len 35 percent v celkových nákladoch. „Preto generiká šetria náklady na lieky. Viac odliečených pacientov za menej peňazí. Keď lekár predpíše namiesto drahého originálu rovnako účinný a kvalitný generický liek, okamžite sa ušetrí na nákladoch minimálne 30 percent,“ dodáva Kraszkó.

01 - Modified: 2004-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Certifikáty brzdia hospodársky rast únie 02 - Modified: 2004-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lufthansa zvýši ceny leteniek
menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:17