Čechoameričan a Dán na fotke MF DNES z roku 2014.MAFRA/Michal Sváček
StoryEditor

Americkí gayovia vyhrali v Česku spor. Ústavný súd im priznal rodičovské práva

24.07.2017, 14:50
Autor:
ducduc
Manželský pár gayov žijúcich v Amerike má mať ku štvorročnému synovi, ktorý odnosila náhradná matka v Los Angeles rodičovské práva aj v Česku. Susedný Ústavný súd dnes zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý jednému z partnerov túto možnosť vzal. Matrika tak bude musieť zapísať do rodného listu aj druhého z manželov.

Dvaja muži sú podľa legislatívy amerického štátu Kalifornia manželia a žijú v spoločnej domácnosti v Spojených štátoch, Česko však pravidelne navštevujú. Dôvodom je to, že jeden z nich, český občan, tu má príbuzných.

Pred piatimi rokmi pár uzavrel zmluvu s náhradnou matkou, ktorá donosila umelo oplodnené embryo. Kto je otcom vie iba ošetrujúci lekár, muži dobrovoľne nechceli vedieť, ktorého z nich boli použité spermie.

Muži následne požiadali matriku mestskej časti Praha 1 o vydanie osvedčenia o štátnom občianstve svojho dieťaťa. Úrad konanie prerušil a vyzval ich, aby sa obrátili na Najvyšší súd. Ten musel najprv uznať rozsudok kalifornského súdu, ktorý ich otcovstvo ešte pred narodením dieťaťa potvrdil.

Matrika zapísala len otca
Najvyšší súd návrhu pred dvomi rokmi aj čiastočne vyhovel a rozsudok kalifornského súdu v Česku uznal. To však len čo sa týka rodičovstva prvého sťažovateľa - českého občana.

S odkazom na tento rozsudok matrika vydala osvedčenie o štátnom občianstve dieťaťa a následne bol dieťaťu vystavený český rodný list. Problém nastal, keď bol v kolónke uvedený ako otec len český občan a kolónka matky ostala prázdna.

Američanovi tak prakticky odňal rodičovské práva na českom území, a to okamihom jeho vystúpenia z lietadla na letisku.

Rodinný život treba chrániť
Muži preto opätovne podali Najvyššiemu súdu návrh na uznanie rozsudku kalifornského súdu vo vzťahu k druhému z nich. To súd zamietol.

Podľa neho sa takáto požiadavka priečila verejnému poriadku a prakticky by akceptovala spoločné osvojenie dieťaťa dvoma osobami rovnakého pohlavia, čo je stav, ktorý české právo nepozná.

Český Ústavný súd dnes rozhodnutie Najvyšší súdu zrušil a tvrdí, že porušil práva manželov i dieťaťa na rodinný život. Podľa ústavných sudcov treba rešpektovať, že muži nechcú vedieť, ktorý z nich je biologickým otcom dieťaťa.

Aj judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva navyše tvrdí, že páry rovnakého pohlavia, ktoré spolu zdieľajú spoločnú domácnosť, spadajú pod ochranu rodinného života.

Ústavný súd sa v rozhodnutí nevyjadril k problematike osvojovania detí pármi rovnakého pohlavia. To je v Česku ale aj na Slovensku stále zakázané.

01 - Modified: 2022-02-14 12:38:49 - Feat.: - Title: Zakázaná valentínska láska: Gayom sa na Slovensku nežije ľahko, obzvlášť na Orave, hovoria Filip a Mišo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:35