TASR/AP
StoryEditor

Čína nenecháva nič na náhodu, masívne posilňuje obranu hranice s Kimovou ríšou

25.07.2017, 11:49
Autor:
ČTKČTK
Čína sa pripravuje na možné vystupňovanie krízy na Kórejskom polostrove.

Čína posilňuje obranu spoločnej hranice s KĽDR, zriadila novú pohraničnej jednotku a stavia bunkre pre civilistov. Uviedol to dnes denník The Wall Street Journal (WSJ).

Čína zvyšuje obranné opatrenia pozdĺž hranice s KĽDR už od prvého jadrového testu Pchjongjangu z roku 2006. Tieto opatrenia zahŕňajú okrem iného výstavbu plotu na určitých úsekoch hranice a posilnenie hliadok.

Podľa internetových stránok čínskej vlády a armády, rovnako ako podľa vyjadrenia čínskych a zahraničných expertov, ale Peking v posledných mesiacoch podnikol rad ďalších krokov. Tieto zmeny prichádzajú v čase, keď americký prezident Donald Trump opakovane varoval, že zvažuje vojenskú akciu s cieľom zastaviť severokórejský jadrový zbrojný program, konštatoval WSJ.

K novým opatreniam zo strany Číny patrí nepretržité sledovanie hornatej hranice medzi oboma krajinami prostredníctvom kamier a bezpilotných lietadiel či budovanie bunkrov na ochranu proti jadrovým a chemickým zbraniam.

Čína tiež reorganizovala armádne zložky na severovýchode krajiny a v poslednej dobe uskutočnila v tomto regióne niekoľko vojenských cvičení. Zúčastnili sa ich špeciálne, výsadkové a ďalšie jednotky, ktoré by podľa expertov v prípade krízy mohli byť vyslané do Severnej Kórey.

Experti uvádzajú, že zmeny v čínskej armáde sú súčasťou celoštátnej vojenskej reformy začatej v minulom roku, v oblasti pri hraniciach sa ale sústreďujú predovšetkým na prípadné riešenie severokórejskej krízy.

Čínu dlhodobo znepokojuje priepustnosť takmer 1300 kilometrov dlhej spoločnej hranice so Severnou Kóreou. Peking si tiež robí obavy, že prípadný vojenský konflikt na Kórejskom polostrove či nepokoje by sa mohli rozšíriť cez túto hranicu do Číny.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia v pondelok zopakoval, že "kríza na Kórejskom polostrove by sa nemala riešiť vojenskými prostriedkami".

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:33