Reuters
StoryEditor

Ďalší muž na odstrel? Trump sa hnevá na ministra spravodlivosti, vo vzduchu visí jeho odvolanie

25.07.2017, 12:42
Autor:
TASRTASR

Americký prezident Donald Trump sa údajne zhováral so svojimi poradcami o možnom odvolaní ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa. Informovala o tom dnes agentúra AP, citujúc svoje zdroje, ktoré si neželali byť menované. Dodala, že Trump je stále pobúrený pre Sessionsovo rozhodnutie zostať mimo vyšetrovania údajného ruského zasahovania do vlaňajších prezidentských volieb v USA.

Trumpov hnev voči Sessionsovi opäť vyplával na povrch v pondelok, keď prezident na svojom účte na sociálnej sieti Twitter ministra označil za "sužovaného" a zároveň sa rečníckou otázkou spýtal, prečo sa spoločne s výbormi a vyšetrovateľmi nezaoberá zločinmi Hillary Clintonovej - niekdajšej demokratickej kandidátky za prezidentku a Trumpovej rivalke.

Podľa troch nemenovaných osôb oboznámených so situáciou, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, špekuloval Trump v súkromí pred poradcami o dôsledkoch možného vyhodenia Sessionsa.

Zdroje AP však zároveň upozornili na to, že Trump často hovorí o zmenách na rôznych postoch bez toho, aby ich nakoniec aj vykonal - a je teda možné, že ani v tomto prípade to nebude inak.

Bývalý senátor Jeff Sessions pôsobí na čele rezortu spravodlivosti od februára tohto roku. O mesiac nato sa vzdal vedenia vyšetrovania tzv. ruskej stopy v amerických voľbách, ktoré viedlo jeho ministerstvo. Urobil tak po tom, ako vyšli najavo jeho tajné schôdzky s ruským veľvyslancom z čias prezidentskej kampane. Predstavitelia demokratov vtedy požadovali jeho odstúpenie z ministerskej funkcie. Namiesto Sessionsa sa vedenia vyšetrovania ujal nezávislý špeciálny prokurátor Robert Mueller.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:14