Reuters
StoryEditor

Kilometrové kolóny a kolabujúca doprava. Európa zažíva náročný víkend na cestách k Jadranu

29.07.2017, 14:30
Autor:
ČTKČTK
Mnohokilometrové kolóny a kolabujúcu dopravu hlási Nemecko, Taliansko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko.

Jeden z dopravne najnáročnejších víkendov tohtoročnej letnej sezóny sa podľa očakávania prejavil na cestách mnohých európskych krajín, najmä na hlavných ťahoch k Jadranskému moru. O aktuálnej situácii informovali národné automotokluby.

Zrejme najproblematickejšia bola skoro popoludní situácia pri prejazde cez Rakúsko. "Naše najhoršie obavy pre tento deň sa naplnili," povedal agentúre APA Harald Lasser z rakúskeho automotoklubu ÖAMTC.

Najväčšie zdržanie naberali vodiči na diaľnici zo Salzburgu ku slovinským hraniciam. Kým normálne cesta trvá dve hodiny, dnes to bolo až šesť hodín. Problematická bola aj cesta do Salzburgu z Mníchova v Bavorsku, kde práve začínajú letné prázdniny.

Až desaťkilometrové zápchy boli podľa ÖAMTC tiež v okolí Viedne a Grazu. Rakúsky automotoklub očakáva, že počas dňa bude navyše silnieť aj premávka smerom na sever, pretože sa od Jadranu začne vracať časť ľudí z dovolenky.

Problémy sú ďalej pred slovinsko-chorvátskym hraničným prechodom Macelj v smere do Chorvátska, kde je 20-kilometrová kolóna. S dvojhodinovým zdržaním treba počítať v oboch smeroch na prechodoch Dragonja a Plovanija na ceste medzi talianskym Terstom a chorvátskou Pulou. Zhruba o dvadsať minút sa oneskoria vodiči aj na ďalších hraničných priechodoch medzi Slovinskom a Chorvátskom.

Z Chorvátska sa popoludní rovnako ako dopoludnia tvoria kolóny pred tunelom Sveti Rok a tunelom Učka v smere z Istrie na Rijeku. Zápchy sa tvorili tiež pred mostom na ostrov Krk, v Omiši, v obci Podstrana a pred tunelom Svätý Ilja a na Makarskej.

Šesťkilometrovú front áut ohlásil Chorvátsky autoklub (HAK) z diaľnice A1 pri mýtnej bráne Lučko v smere na Záhreb. Dvojkilometrová kolóna pomaly prechádza pri mýtnici Demerje. Rad čakajúcich áut v dĺžke šiestich kilometrov sa natiahol na diaľnici A3 pri chorvátsko-slovinskom hraničnom priecestí Bajkovo.

V Nemecku boli pred poludním kolóny na južnom smere mníchovského obchvatu a zablokovaná bola prakticky celá diaľnica A8 medzi Mníchovom a Rosenheimom aj diaľnici A3 u Deggendorfe smerom na Passau.

Taliansko zase oznámilo veľké kolóny na brennerskej diaľnici A22 v smere do centrálnych častí krajiny a rovnako u Benátok, Bibione a Boloni.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:49