Flickr
StoryEditor

Ukrajina ako testovacia aréna. Ruskí hackeri sa na infraštruktúre cvičia v hybridnej vojne

01.08.2017, 13:28
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina sa stala testovacou arénou pre ruských hackerov, ktorí od proeurópskeho povstania v Kyjeve v roku 2014 napadli už niekoľko kľúčových miest ukrajinskej infraštruktúry. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie vicekancelára Dmytra Šymkiva, zodpovedného v ukrajinskom vedení za kybernetickú bezpečnosť.

Obeťami útokov, vedených údajne z Ruska, sa stali servery ukrajinskej ústrednej volebnej komisie alebo citlivé aparáty registrujúce úroveň radiácie v areáli černobyľskej jadrovej elektrárne, postihnutej haváriou v roku 1986.

Hackeri napadli ukrajinské rozvodné elektrické siete, zablokovali pokladničné systémy supermarketov a ochromili počítačové siete veľkých bánk, uviedol Šymkiv. V júni vírus šírený z Ukrajiny napadol servery firiem po celom svete. Útok údajne zorganizoval ruský hacker.

Podľa Kyjeva sú útoky súčasťou hybridnej vojny, ktorú Rusko vedie proti svojmu susedovi od zvrhnutia proruského prezidenta Viktora Janukovyča pred tromi rokmi. Moskva akýkoľvek podiel na kybernetickej diverzii popiera.

Hackeri sa snažia získať informácie z informačných systémov ukrajinského ministerstva zahraničia a obrany. Minister financií Oleksandr Danyljuk agentúre Reuters povedal, že jeho úrad musel kompletne obmeniť zabezpečenie svojich serverov, keď vlani v novembri hackeri zlikvidovali 90 percent ministerskej počítačovej siete. Keď minister v parlamente predstavil návrh rozpočtu, nemohli sa poslanci oboznámiť s jeho štruktúrou, pretože servery ministerstva financií boli nedostupné.

V roku 2015 vznikla v Kyjeve s britskou pomocou kybernetická polícia. Jej šéf Serhij Demedjuk novinárom povedal, že jeho organizácia v boji proti ruským hackerom spolupracuje s moldavskou prozápadnú vládou, s ktorou si Ukrajina vymieňa aj špionážne informácie. Hoci Ukrajina nie je členom NATO, aliancia poskytla kyjevskej vláde pomoc pri vytváraní armádnej jednotky chrániacej pred hackermi vojenskú infraštruktúru.

Situácia ale zďaleka nie je uspokojivá. Viac ako štyri pätiny softvéru sa na Ukrajine využíva nelegálne, čo zvyšuje zraniteľnosť voči útokom hackerov, uviedol Reuters.

Podľa údajov Medzinárodného ústavu pre rozvoj riadenia (IIMD) je v hodnotení úrovne kybernetického zabezpečenia Ukrajina na 60 mieste z 63 hodnotených štátov.

01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 05 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:23