Reuters
StoryEditor

Republikáni v Senáte sa Trumpovi obracajú chrbtom, ustupujú od plánu zrušiť Obamacare

02.08.2017, 16:33
Autor:
ČTKČTK

Republikánski senátori sa pomaly odkláňajú od plánu prezidenta Donalda Trumpa na zrušenie a náhradu Obamacare a preferujú spoluprácu s demokratmi. Vyplýva to z informácií americkej tlače.

Boj proti programu zdravotného poistenia bývalého prezidenta Baracka Obamu bol jedným z hlavných hesiel Trumpovej prezidentskej kampane, v Senáte ale prezident so svojím zámerom narazil.

Lamar Alexander, šéf senátneho zdravotného výboru, sa v utorok ako prvý vplyvný republikán vyslovil za spoluprácu s demokratickými kolegami pri náprave nedostatkov Obamacare, napísala agentúra Reuters.

Podľa Alexandra zdravotný výbor v septembri po parlamentných prázdninách zorganizuje vypočutie s cieľom stabilizovať a posilniť trh zdravotného poistenia tak, aby Američania v budúcom roku nestratili možnosť platiť v rámci Obamacare únosné poistné.

Trump navrhuje prakticky presný opak - po krachu troch senátnych hlasovaní o zrušení Obamacare oznámil, že chce zablokovať dotácie, ktoré zdravotné poisťovne každý mesiac dostávajú zo štátnej pokladnice ako náhradu za nižšie poplatky sociálne slabých poistencov.

Trh zdravotného poistenia by sa tak fakticky zrútil a Biely dom by mal otvorený priestor pre realizáciu svojich plánov na náhradu Obamacare iným systémom.

Alexander naopak navrhol trh zdravotného poistenia stabilizovať. Potrebné zákonné opatrenia by podľa neho mali byť výsledkom spolupráce republikánov s demokratmi. Tí nedostatky Obamacare pripúšťajú, ale proti Trumpovým plánom na likvidáciu celého poistného programu sa postavili ako jeden muž.

Veľkej väčšine Američanov podľa tradície zavedenej počas druhej svetovej vojny hradí zdravotné poistenie zamestnávateľ. Individuálne sa v USA poisťuje asi 18 miliónov ľudí.

Menej majetní z nich majú vďaka Obamacare nižší plán úhrad, ktorý zdravotným poisťovniam kompenzujú dotácie zo štátnej pokladnice. Z rozpočtu je na tieto účely ročne uvoľnených sedem až osem miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:50