Reuters
StoryEditor

Narušujete našu suverenitu. Líbyjský predák Haftar sa vyhráža talianskym lodiam

03.08.2017, 13:33
Autor:
ČTKČTK

Významný protagonista líbyjského konfliktu generál Chalífa Haftar varoval Taliansko, že odoženie akékoľvek plavilo, ktoré vstúpi do líbyjských teritoriálnych vôd bez dovolenia armády. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC.

Taliansky parlament v stredu schválil vyslanie armádnych plavidiel do líbyjských vôd. Vojaci majú podporiť líbyjskú pobrežnú stráž v boji proti prevádzačom migrantov, s čím súhlasila oficiálna vláda v Tripolise.

Haftar vedie samozvanú Líbyjskou národnou armádu (LNA), ktorá je spriaznená s kabinetom na východe krajiny. OSN ale uznáva vládu v Tripolise na čele s premiérom Faízom Sarrádžom.

Haftar podľa BBC nariadil námornom základniam v štyroch líbyjských mestách, aby talianské lode blokovali. LNA si vyhradzuje, že chce približovanie cudzích lodí schvaľovať. Nespresnila ale, či je pripravená proti nim použiť aj silu.

Kabinet na východe Líbye tvrdí, že pohyb talianskych lodí narušuje líbyjskú suverenitu. Rím sa vraj snaží "exportovať nelegálnu imigračnú kríze zo svojho územia do Líbye". Prípadný návrat tisícov migrantov by podľa Haftarovho tábora ohrozil líbyjskou bezpečnosť i ekonomiku.

Sarrádžova vláda v Tripolise ale dohodu s Rímom podporuje. Talianske ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že loď Comandante Borsini po získaní súhlasu vplávala do líbyjských teritoriálnych vôd a mieri k prístavu v hlavnom meste Tripolis.

Vyslanie zásobovacej lode a hliadkovacieho plavidla schválili minulý týždeň zástupcovia talianskej vlády po žiadosti Tripolisu. Talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová uistila, že nejde o zásah do zvrchovanosti Líbye. Talianski vojaci podľa nej budú môcť použiť silu len v prípade, že budú sami napadnutí.

Väčšina z viac ako 93 000 migrantov, ktorí zatiaľ tento rok priplávali k talianskym brehom, začala svoju plavbu cez Stredozemné more v Líbyi. Tá sa zatiaľ nespamätala z chaosu vyvolaného zvrhnutím Muammara Kaddáfího v roku 2011 a pašeráci ľudí toho vo veľkom využívajú.

01 - Modified: 2024-05-07 13:55:52 - Feat.: - Title: Talianska polícia zhabala v Neapole falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur 02 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 03 - Modified: 2024-05-07 11:11:54 - Feat.: - Title: Ukázal svoju agresívnu stránku. Dal mi surové srdce jeleňa a povracal som sa, spomínal Berlusconi na Putina 04 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny 05 - Modified: 2024-05-04 20:20:19 - Feat.: - Title: Demonštranti žiadajú vysťahovanie tábora migrantov v meste al-Amra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 21:38