StoryEditor

Orbán opäť sľuboval autonómiu

27.07.2005, 00:00
Podľa bývalého maďarského premiéra Viktora Orbána osud Maďarov v Karpatskej kotline závisí od toho, či jeho strana FIDESZ zvíťazí v nasledujúcich parlamentných voľbách. "V prípade nášho víťazstva budeme žiadať vytvorenie autonómie na územiach, kde žijú Maďari.

Podľa bývalého maďarského premiéra Viktora Orbána osud Maďarov v Karpatskej kotline závisí od toho, či jeho strana FIDESZ zvíťazí v nasledujúcich parlamentných voľbách. "V prípade nášho víťazstva budeme žiadať vytvorenie autonómie na územiach, kde žijú Maďari. Som presvedčený, že sa to dá presadiť aj v rámci Európskej únie," vyhlásil Orbán v prejave na území rumunského Sedmohradska.
Vo veľmi ostro ladenom prejave Orbán zaútočil na súčasnú socialisticko-liberálnu vládu premiéra Ferenca Gyurcsánya, keď ju porovnal s diktatúrou Republiky Rád Bélu Kuna a komunistickým diktátorom z obdobia 50. rokov Mátyásom Rákosim. "Všetky tieto ľavicové diktatúry poškodili záujmy Maďarov. Súčasná vláda poškodila záujmy Maďarov napríklad tým, že zabránila prijatiu zákona o udelení občianstva Maďarom žijúcim v susedných štátov," vyhlásil expremiér. Orbán tvrdí, že Rumunsko a Srbsko potichu vyriešili otázku dvojitého občianstva, pretože vlády v Bukurešti a v Belehrade to považovali za svoju prioritu. "Táto otázka sa dá riešiť len v spolupráci s predstaviteľmi maďarských menšín. Môže to byť v rámci Stálej maďarskej konferencie, ale aj mimo tejto organizácie," dodal Orbán.
Po víťazstve FIDESZ-u v parlamentných voľbách v roku 2006 Orbán sľubuje ráznejšie obhajovanie záujmov Maďarov žijúcich v susedných štátoch. "Budeme presadzovať zmenu hraníc krajov, ktoré sú vytvorené nevýhodne pre menšinových Maďarov. Príslušníci maďarských menšín nesmú cítiť diskrimináciu a zastrašovanie v žiadnej oblasti," vyhlásil Orbán. Podľa expremiéra musia Maďari v zahraničí cítiť jasnú podporu Budapešti. "Musíme prekonať traumu Trianonu. Veď odvtedy uplynulo už 90 rokov a svet sa zmenil. Budúcnosť Maďarska nie je v desaťmiliónovej krajine, ale v 15-miliónovom maďarskom národe," dodal.
Bývalý premiér kritizoval hospodársku politiku súčasnej maďarskej vlády. "Slovensko zaviedlo rovnú daň 19 percent, Rumunsko 16 percent. Zahraničný kapitál už nesmeruje do Maďarska, ale na Slovensko a do Rumunska," vyhlásil šéf opozície.
Socialisti žiadajú ospravedlnenie a obvinili Orbána, že si chce privlastniť národnú politiku. "Boli to surové a zbabelé slová. Expremiér spochybnil národné cítenie polovice národa len preto, že nesúhlasili s jeho názorom na dvojité občianstvo a na minuloročnom referende sa nezúčastnili," konštatovala predsedníčka poslaneckého klubu Maďarskej socialistickej strany Ildikó Lendvaiová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:12