Reuters
StoryEditor

Ďalší muž na odstrel? Okolo Trumpovho hlavného stratéga Bannona sa uťahuje slučka

15.08.2017, 14:55
Autor:
ČTKČTK

Hlavný stratég amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon nemá v Bielom dome istý už ani týždeň. Zhodujú sa na tom americké médiá, podľa ktorých sa rapídne stupňuje tlak na prezidenta, aby svojho blízkeho spojenca odvolal. Prispela k tomu najmä Trumpová sprvu zdržanlivá reakcia na násilnosti vo Virgínii vyprovokované belošskými rasistami, čo niektorí dávajú do súvislosti s Bannonovými radikálnymi postojmi.

Bannon sa po víkendovom krviprelievaní v Charlottesville, kde zomrela účastníčka pokojnej demonštrácie po náraze auta riadeného belošským radikálom, ocitol v paľbe kritiky demokratov aj mnohých republikánov, ktorí sú presvedčení, že razí toleranciu voči skupinám propagujúcim nadradenosť belochov či krajne pravicovú ideológiu.

"Myslím si, že prezident má pred sebou veľmi dlhú cestu k zlepšeniu svojej verejnej popularity. Vyrazí na ňu, ak začne načúvať iným ľuďom než tým, ktorí ho doviedli až takto hlboko," povedal televízii CNN republikánsky kongresman Carlos Curbelo, ktorý je rovnako ako niektorí ďalší spolustraníci presvedčený, že by Bannon mal prísť o svoju funkciu.

Bývalý šéf ultrakonzervativního webu Breitbart News dlhodobo vadí ľavici aj množstvu občianskych skupín, ktoré mu vyčítajú xenofóbne názory. Počet jeho kritikov však v posledných dňoch začal výrazne rásť a patria k nim aj mnohí Trumpovi spolupracovníci vrátane nového personálneho šéfa jeho úradu Johna Kellyho. Tento Trumpov obľúbený generál pri inšpekcii náplne Bannonovej práce prišiel na to, že má síce k dispozícii rozsiahly tím, ale nemá prakticky žiadne konkrétne povinnosti.

Proti Bannonovi sa vyjadrujú aj ďalší ľudia z Bieleho domu, ako napríklad hlavný bezpečnostný poradca Herbert Raymond McMaster či Trumpov zať Jared Kushner. V nedeľu ho kritizoval aj niekdajší krátkodobý šéf prezidentovho tlačového oddelenia Anthony Scaramucci.

Podľa zdrojov televízie CBS News by mohol Trump oznámiť odvolanie svojho hlavného stratéga už tento týždeň.

Prezident síce doteraz nad Bannonom držal ochrannú ruku, sčasti zrejme aj preto, že mu jeho postava zaisťuje sympatie krajne konzervatívneho krídla republikánskych voličov. V posledných dňoch však údajne dospel k presvedčeniu, že jeho vinou z úradu unikajú informácie na verejnosť. Rovnaké podozrenie prispelo aj k pádu bývalého personálneho šéfa Bieleho domu Reinca Priebusa.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:58