StoryEditor

"Česko je na tom lepšie ako Slovensko"

21.07.2005, 00:00
Po nútenom odchode predsedu ČSSD Stanislava Grossa z premiérskeho kresla sa radikálne zmenil imidž celej českej vlády, ale najmä jej najsilnejšej strany. Nový premiér Jiří Paroubek dokázal za štyri mesiace urobiť z ČSSD druhú najpopulárnejšiu stranu, hneď po opozičnej ODS.

Po nútenom odchode predsedu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Stanislava Grossa z premiérskeho kresla sa radikálne zmenil imidž celej českej vlády, ale najmä jej najsilnejšej strany. Nový premiér Jiří Paroubek dokázal za štyri mesiace urobiť z ČSSD druhú najpopulárnejšiu stranu, hneď po opozičnej ODS.


Stačila na túto radikálnu zmenu vnímania ČSSD vo verejnosti iba výmena premiéra?
- Vidím dva hlavné dôvody. Prvým je naozaj veľmi dobrý výkon Jiřího Paroubka, ktorý ukázal dostatočne pevnú vôľu a silný ťah na bránku. Druhým dôvodom je väčšia súdržnosť vnútri sociálnej demokracie. Podarilo sa potlačiť vnútorné rozpory a existuje veľká snaha dosiahnuť väčšiu jednotu, aby sme mali lepšie šance poraziť ODS v budúcoročných voľbách.

Spomenuli ste zmierenie vnútri ČSSD. Expremiér Miloš Zeman prisľúbil Paroubkovi podporu, chce však "deratizovať" stranu od príživníkov. Od koho by sa teda mala strana vyčistiť?
- Myslím si, že žiadne čistky nebudú. V sociálnej demokracii po takom niečom nie je dopyt. Tento Zemanov výrok nezískal v strane žiadnu podporu, nikto sa k nemu nepripojil.

Od odchodu Zemana do ústrania v roku 2002 sa ČSSD zmenila. Môže jeho comeback znamenať, že sa vrátia aj "staré" časy?
- Nikto nehovorí o návrate Miloša Zemana do čela sociálnej demokracie. To naozaj nie je aktuálne. Expremiér môže strane pomôcť v zahraničnej politike, pri tvorbe volebného programu, ČSSD môže pomôcť aj ako prezidentský kandidát. To všetko sú možnosti, ktoré pred nami stoja. A záleží aj na Milošovi Zemanovi, pre čo z toho sa rozhodne. Jeho návrat do vysokej politiky nepovažujem za aktuálny.

Premiér Paroubek sa dostáva do konfliktov s prezidentom Václavom Klausom i ODS. Neraz pri tom padajú tvrdé slová ako za čias Zemana, ktorý sypal jeden bonmot za druhým. Rozhodol sa premiér pre taktiku, ktorá ČSSD už dvakrát vyhrala voľby?
- Nemyslím si, že by si účelovo osvojoval nejakú taktiku. On je jednoducho razantný politik a prejavuje sa tak vo svojej každodennej práci. Predseda vlády by mal byť podľa mňa razantný človek. A pokiaľ ide o konflikty s prezidentom, tie vznikajú vtedy, keď sa prezident začína pohybovať za hranicami svojich ústavných právomocí. A náš prezident, bohužiaľ, z času na čas má tieto tendencie.

Podľa premiéra Česko nepotrebuje také tvrdé reformy ako robí slovenská vláda. Aké sú teda vaše priority?
- V prvom rade musím povedať, že Česká republika, a česká ekonomika, je na tom lepšie ako Slovensko. Máme vyššiu životnú úroveň. Slovenské reformy nebudeme opakovať, lebo tie boli šité na slovenské pomery. Nechcem ich hodnotiť, či sú dobré alebo zlé. My budeme robiť reformy, ktoré potrebuje Česká republika. Naším cieľom je udržať sociálnu súdržnosť a rešpektovať princípy spravodlivosti a solidarity, a nie robiť reformy, ktoré by viedli napríklad k privatizácii penzijného systému.

V poslednom čase vláda občanom predkladá jeden sľub za druhým - vyššie mzdy, nižšie dane a podobne. Znamená to, že rok pred voľbami je kampaň v plnom prúde?
- Daňové reformy realizujeme už tri roky, postupne. So znížením dane z príjmov pre fyzické osoby sme počítali v záverečnej fáze reformy. Pozitívne správy nie sú predvolebnou kampaňou. Iba dokazujú, že vláda nespala. Keby uplynulé tri roky spala, tak by žiadne dobré správy neboli. Teraz zbierame plody svojej práce.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:52