Reuters
StoryEditor

Babiš dostal opäť pokutu za konflikt záujmov v súvislosti s Agrofertom

30.09.2021, 08:38
Autor:
TASRTASR
Český premiér sa môže proti rozhodnutiu odvolať, čo podľa svojho právnika Václav Knotka "určite" urobí.

Mestský úrad v stredočeskom meste Černošice udelil po tretí raz pokutu českému premiérovi Andrejovi Babišovi za to, že cez koncern Agrofert neoprávnene ovláda médiá. Vo štvrtok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.

Zatiaľ čo úradníci dali Babišovi v prvých dvoch prípadoch pokutu 200.000 českých korún, tentoraz siahli po maximálnej sadzbe, ktorá sa dá za tento priestupok proti zákonu o konflikte záujmov uložiť – štvrť milióna korún.

Okrem pokuty 250-tisíc českých korún musí Babiš tiež uhradiť tisíc korún za náklady správneho konania. Premiér sa môže proti rozhodnutiu odvolať, čo podľa svojho právnika Václav Knotka "určite" urobí.

Úradníci v Černošiciach dospeli k záveru, že predseda českej vlády pokračoval v porušovaní zákona aj po tom, čo stredočeský krajský úrad pôvodné správne konanie v rovnakej veci zastavil v roku 2019 s tým, že žiadnemu priestupku nedošlo. Podľa úradníkov však ide o "naďalej trvajúci priestupok."

Toto najnovšie rozhodnutie pracovníkov černošického úradu sa od tých predchádzajúcich mierne líši. Babiš podľa rozhodnutia úradu z roku 2019 síce podľa zákona vložil svoju spoločnosť Agrofert do zvereneckého fondu, ale napriek tomu je aj naďalej ovládajúcou osobou v prevádzkovateľovi rozhlasového vysielania Londa, vydavateľskej spoločnosti Mafra a aj prevádzkovateľovi televízneho vysielania Stanice Óčko.

Tento raz podľa úradu patrí k týmto spoločnostiam aj firma Mafra Print, v súčasnosti už zaniknutá tlačiareň.

Podnet na vyšetrovanie podala tento rok – tak ako aj v roku 2019 – česká pobočka organizácie Transparency International (TI). Tento krok je však podľa stredajšieho vyjadrenia Babišovho právnika v rozpore so zákonom.

"Začatie konania o priestupku bránila prekážka veci právoplatne rozhodnutej," poukázal Knotek na to, že v rovnakej veci už stredočeský úrad správne konanie právoplatne predvlani zastavil.

"Nikto nemôže byť obvinený z priestupku za skutok, o ktorom už bolo v inom konaní proti tej istej osobe právoplatne rozhodnuté," priblížil Knotek.

Európska komisia zverejnila v apríli tohto roku správu z auditu, podľa ktorého je Babiš v konflikte záujmov, pretože má pod kontrolou zverenecké fondy, do ktorých vložil svoj majetok. Správa potvrdzuje, že Babiš porušuje české i európske zákony, pretože má pod kontrolou holding Agrofert, ktorý čerpá dotácie EÚ.

Babiš dlhodobo odmieta, že by bol v konflikte záujmov a v minulosti avizoval, že ČR nebude Bruselu vracať peniaze. Česko sa proti tejto záverečnej správe už nemôže odvolať.

01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:58