Reuters
StoryEditor

Barcelona nebola prekvapujúcim cieľom útoku, píše španielska tlač

18.08.2017, 11:25
Autor:
ČTKČTK
Podľa niektorých španielskych médií nie je veľkým prekvapením, že najväčší útok v krajine za posledných 13 rokov sa stal práve v katalánskej metropole.

Španielsku sa dlhé roky teroristické útoky vyhýbali, štvrtkový atentát v Barcelone ale národu pripomenul, že sa im nedá úplne predísť, píšu španielske médiá.  

"Terorizmus si vedome vyberá svojich nepriateľov a teraz si vybral mesto, ktoré ako žiadne iné predstavuje ducha otvoreného, ​​demokratického a pluralitného priestoru, ktorý je presne tým, čo sa radikalizmus snaží zničiť," napísal denník El País. 

Španielsko nezažilo veľký teroristický útok od krviprelievania vo vlakoch, kde v roku 2004 zomrelo takmer 200 ľudí. Denník súdi, že to bolo čiastočne vďaka efektívnej práci polície a tajných služieb, ktoré však ani pri najlepšej snahe nemôžu predísť všetkým útokom podobného typu. Ľudia by teraz nemali strácať dôveru v úrady, ktoré ešte musia zlepšiť koordináciu a výmenu informácií, aby minimalizovali riziko ďalších útokov, dodáva El País. 

Denník El Mundo upozorňuje, že podľa španielskych expertov je Katalánsko regiónom, kde sa odohráva radikalizácia džihádistov rýchlejšie ako v iných oblastiach krajiny. Z časti za tým stojí fakt, že tam žije viac moslimov a miestne mešity nie sú pod dohľadom úradov. Prispievajú k tomu ale aj miestni politici, ktorí sa starajú skôr o nezávislosť na Španielsku než o bezpečnostné témy, uviedol denník.

"Nesmieme zabúdať, že podľa odborníkov je Barcelona spolu s Ceutou, Madridom a Melillou jedným z miest, kde majú radikálni salafisti najviac nasledovníkov, a to zo Španielska aj zo zahraničia," napísal El Mundo. 

Katalánsky denník La Vanguardia sa pozastavuje nad tým, že barcelonské úrady po útokoch v Nice, Berlíne či Londýne nepodnikli jednoduché opatrenia, ktoré by mohli ochrániť chodcov na rušnej pešej zóne, kde útočník autom zabil 13 ľudí. 
"Vzhľadom na riziko útoku automobilom, ktoré bolo po atentátoch v ďalších európskych mestách v Barcelone evidentné, je ťažké pochopiť, že (promenáda) La Rambla ako hlavná turistická lokalita v meste nebola chránená stĺpikmi či betónovými blokmi, ktoré by zabránili autám vojsť do stredu pešej zóny," napísal denník v dnešnom editoriale. 
Väčšina denníkov sa zhoduje, že napriek bolesti, ktorú útok v krajine spôsobil, by Španielsko malo zostať otvorenou krajinou a zároveň byť stále aktívne v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát, ktorá sa k útoku prihlásila. 
"Musíme odkázať ešte hlasnejšie než predtým tým vrahom a ľuďom, ktorí ich podporujú, že nedosiahnu svoje, že sa neohneme, že oplačeme svojich mŕtvych, aby sme následne pokračovali po boku spojencov v boji," napísal v komentári denník La Razón.
01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 03 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 04 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku 05 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 21:33