StoryEditor

Byť všemocný, zabil by som všetkých neveriacich, písal na internet najhľadanejší muž Španielska

18.08.2017, 18:44

Španielska polícia naďalej intenzívne pátra po mužovi, ktorého podozrieva, že sedel za volantom dodávky, ktorá vo štvrtok prešla pešou zónou plnou ľudí v Barcelone a nechala za sebou 14 mŕtvych a 130 zranených.

Je ním osemnásťročný Moussa Oukabir, o ktorom je toho známe veľmi málo, ale v médiách sa objavujú jeho komentáre na sociálnych sieťach o zabíjaní neveriacich.

Podozrivý tínedžer

Polícia po štvrtkovom incidente vypustila do médií podobizeň muža, ktorého doklady našla v dodávke na barcelonskom bulvári Las Ramblas. Tie však patrili Oukabirovmu staršiemu bratovi Drissovi.

Keď sa zbadal na televíznych obrazovkách, sám sa vydal do rúk mužov zákona.

​Akékoľvek zapojenie do útoku poprel. Tvrdí, že mu boli doklady, na ktoré bolo vozidlo požičané, odcudzené. Predtým mal problémy so zákonom, keď v roku 2012 strávil mesiac vo väzbe kvôli obvineniu zo sexuálneho trestného činu.

Bol tiež zatknutý kvôli násilnostiam, ale o jeho nevine môžu svedčiť informácie španielskych bezpečnostných zložiek, podľa ktorých dvadsaťosemročný muž nikdy nebol evidovaný medzi sympatizantmi radikálneho islamu.

Katalánska polícia údajne predpokladá, že mladší brat Moussa utiekol nejakým iným vozidlom. Č hľadá práve osemnásťročného Oukabira, zatiaľ odmietla oficiálne potvrdiť.

Podľa hovorkyne jednotky budú všetky dôležité oznámenia zverejňovať na oficiálnom twitterovom účte. O Moussovi Oukabirovi, ktorý vraj oslávil osemnáste narodeniny len nedávno, sa zatiaľ veľa nevie. Podľa španielskych médií bol síce marockého pôvodu, narodil sa však v Španielsku a je tak španielskej národnosti.

Len nie Vatikán

Dostupné informácie o jeho názoroch pochádzajú z jeho účtu na sociálnej sieti Kiwi. Pred dvoma rokmi na otázku, čo by urobil prvý deň, keby sa stal neobmedzeným vládcom sveta, odpovedal: "Zabil by som neveriacich a nechal by som žiť len moslimov, ktorí uctievajú svoje náboženstvo."

Za štát, kde by si nedokázal predstaviť život, zvolil Vatikán. Na väčšine fotkách sa osemnásťročný mladík usmieva. Zdieľal aj zábery svojho psa. Podľa britského denníka Daily Mail jeho aktivite dominovalo hodnotenie ženských používateliek a odhadovanie ich veku. Prekladať to však mal vtipmi o zabíjaní ľudí, ktorí by ho chceli klamať.

Obaja bratia Oukabirovci žili v obci Ripoll, ležiacej asi 100 kilometrov severne od Barcelony. Jej starosta Jordi Munell uviedol, že sú všetci obyvatelia šokovaní.

"Vieme, že polícia hľadá Moussa Oukabira, ale nemáme správy, či je jedným z tých, ktorí už boli zadržaní," povedal starosta podľa britského denníka The Guardian.

Polícia podľa neho prehľadala všetky domy nejakým spôsobom spojené s rodinou podozrivých. "Všetci sú naozaj prekvapení. V Ripolle sa všetci poznajú so všetkými," dodal s tým, že nedokáže pochopiť, ako mohli byť jeho susedia zapletení do teroristických aktivít. "Nedokážu to pochopiť ani ich rodiny. Chodili tu do školy, hrali s ostatnými futbal," uzavrel nechápavo Munell.

Možno už nežije

Podľa niektorých médií nie je vylúčené, že Moussa Oukabir bol medzi piatimi útočníkmi, ktorých pri pokuse o atentát podobný tomu barcelonskému zastrelila v noci na piatok polícia v meste Cambrils vzdialenom od katalánskej metropoly 120 kilometrov.

Katalánsky minister vnútra Joaquim Form v piatok povedal, že medzi oboma atentátmi vykonanými rovnakým spôsobom existuje spojitosť.

V Cambrilse jediný policajt postrieľal päť mužov, ktorí vrážali do chodcov, pričom zabili ženu a zranili šesť ďalších ľudí. Páchatelia vystúpili z vozidla a vyrazili proti policajnej hliadke s nožmi, mačetami a ďalšími zbraňami.

Štyria z nich boli mŕtvi na mieste, piateho policajt zastrelil po krátkom prenasledovaní.

Najmenej jeden z doteraz zadržaných ľudí sa podľa Forma zúčastnil aktivít v byte v meste Alcanar, kde sa teroristi snažili upraviť plynové bomby tak, aby ich mohli použiť pri atentáte.

Pri explózii tam v stredu zahynul jeden človek a sedem ďalších bolo zranených.

01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-02-01 14:51:09 - Feat.: - Title: V Barcelone a okolí vyhlásili pre nedostatok vody núdzový stav 03 - Modified: 2024-01-29 15:52:54 - Feat.: - Title: Kríza v Červenom mori spôsobuje v barcelonskom prístave až dvojtýždňové meškania 04 - Modified: 2023-12-22 14:30:01 - Feat.: - Title: Strelec bol mŕtvy 20 minút od prijatia oznámenia. Česká polícia zverejnila video zo zásahu v centre Prahy 05 - Modified: 2023-10-13 14:00:07 - Feat.: - Title: Medzi obeťami teroristických útokov v Izraeli môže byť aj Slovenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:15