StoryEditor

Boj proti vízam vrcholí

19.09.2006, 00:00
Česi odštartovali v USA masívny lobing, Slováci sa pridávajú.

Otázka vízovej povinnosti pre občanov nových členských krajín Európskej únie sa znovu stáva témou dňa. Slovenské ministerstvo zahraničia aj naše veľvyslanectvo vo Washingtone na zrušení víz pracuje kontinuálne, kvôli novembrovým voľbám do amerického Kongresu sa však kampaň zintenzívni. Príkladom v lobovaní idú Česi. České veľvyslanectvo plánuje poslať rodákom až stotisíc listov so žiadosťou, aby o zrušenie víz požiadali svojho kongresmana.

Stotisíc listov
V Spojených štátoch sa predvolebná kampaň volieb do Kongresu dostáva do horúcej fázy. Súboj medzi republikánmi a demokratmi bude podľa predpovedí tesný, oba tábory bojujú o každý hlas. S tým počíta aj české ministerstvo zahraničia, ktoré odštartovalo listovú kampaň zameranú na amerických Čechov. Tí by mali svojich zástupcov v Snemovni reprezentantov či Senáte presvedčiť, že Česko je spojenec USA a jeho občania nie sú bezpečnostným rizikom.
Český veľvyslanec vo Washingtone Petr Kolář dúfa, že sa tak podarí osloviť až stotisíc ľudí. Dopis, na ktorého príprave sa podieľali českí diplomati, obsahuje aj návrh textu, ktorý môže adresát len podpísať a poslať svojmu kongresmanovi. Pre českú ambasádu kampaň organizuje spoločnosť Americkí priatelia Českej republiky.

Medzinárodná spolupráca
Slovensko sa však tiež aktívne angažuje za zrušenie víz. "Otázku víz otvárame pri každej príležitosti na rôznych úrovniach, naposledy pri návšteve amerického kongresmana Lantosa v Bratislave, najbližšie to bude pri rokovaní ministra Kubiša v New Yorku s ministerkou Riceovou. Túto otázku otvárame vždy a všade, je to dlhodobý proces," povedal Igor Pokojný, hovorca ministerstva zahraničia. Spolupráca prebieha v rámci Vyšegrádskej štvorky aj celej Európskej únie.
Naše veľvyslanectvo v Spojených štátoch s českými kolegami spolupracuje a koordinuje spoločný postup s veľvyslanectvami nových členských krajín EÚ. O ďalšom postupe chce rozhodnúť po zverejnení správy únie o pokroku pri rušení vízovej povinnosti. Tú by mala Európska komisia predložiť 22. septembra.

Dlhodobá kampaň
Slovenské veľvyslanectvo v USA sa na listovej kampani tiež podieľa. "Samozrejme vieme, že české veľvyslanectvo robí takúto listovú kampaň a niečo podobné robíme aj my. Tiež oslovujeme rodákov, ale nezačali sme to robiť včera ani predvčerom, je to kontinuálna agenda," povedal pre HN Peter Zeleňák, prvý tajomník veľvyslanectva. Kampaň sa teraz zintenzívňuje kvôli blížiacim sa voľbám. Listy a následné lobovanie krajanov majú kandidátom pripomenúť, že Kongres rieši aj otázku našich víz. Mnohí kongresmani totiž vôbec nevedia, prečo platí vízová povinnosť pre nové členské krajiny únie. Česká aj slovenská iniciatíva má Američanom vysvetliť, že nie sme pre nich nebezpečné krajiny. Pre naše veľvyslanectvo sú víza priorita, pretože vízová povinnosť je jedinou otvorenou otázkou vo vzťahoch so Spojenými štátmi.
Tešiť sa zo skorého zrušenia víz by však bolo predčasné. Kampaň trvá už niekoľko rokov. Nedá sa očakávať, že príchodom nových členov do Kongresu dôjde k zásadným zmenám. Ale budeme v nej pokračovať aj naďalej," povedal Zeleňák. Snaha o zrušenie víz už trvá niekoľko volebných období a žiadne voľby do Kongresu zatiaľ prelom nepriniesli. Branislav Kamenický, ČTK

01 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie VSŽ posunuli SAX na 169,9 bodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:51