Reuters
StoryEditor

Útočník z Barcelony je možno stále živý a na úteku. Polícia má nového podozrivého

19.08.2017, 12:45
Autor:
ČTKČTK
Pôvodne bol za kľúčového podozrivého považovaný 17-ročný Moussa Oukabir.

Vodič dodávky, ktorý vo štvrtok pri teroristickom útoku v Barcelone zabil 13 ľudí, je možno stále nažive a na úteku. Podľa spravodajského serveru BBC News to uviedla španielska polícia. Tá vraj teraz pátra po Younesovi Abouyaaqoubovi, ktorého španielske médiá označujú za predpokladaného vodiča vozidla.

Pôvodne bol za kľúčového podozrivého považovaný 17-ročný Moussa Oukabir, ktorý bol medzi piatimi mužmi, ktorých polícia zastrelila pri neskoršom útoku v meste Cambrils západne od Barcelony.

Podľa polície podozriví plánovali sofistikovanejšie útoky. Pri stredajšom výbuchu v meste Alcanar ale prišli o materiál na bomby, takže namiesto toho vykonali jednoduchšie atentáty za použitia automobilov. Bezpečnostné úrady sú presvedčené, že útoky v Barcelone a meste Cambrils boli dielom teroristickej bunky s najmenej 12 členmi.

Polícia dnes prehľadala autobusy

Dnes skoro ráno polícia prehľadala pri pátraní po troch zostávajúcich členoch bunky dva autobusy v mestách Girona a Garrigás na severozápade Katalánska. Nikoho ale nenašla. Oznámila tiež, že dnes v Alcanare vykonala sériu kontrolovaných explózií.

​Podľa agentúry AP po podozrivých pátra tiež polícia na juhu Francúzska. Podľa niektorých informácií španielsko-francúzsku hranicu možno prešiel automobil, ktorý si prenajal jeden z členov islamistickej bunky. Francúzi zaviedli na hranici mimoriadne kontroly.

22-ročný Abouyaaqoub sa narodil v Maroku a žil v meste Ripoll severne od Barcelony. Policajti v Ripolle zatkli troch ľudí, ďalší bol zadržaný v Alcanare. Traja zatknutí sú Maročania, jeden je Španiel.

Za hlavného podozrivého, ktorý vrazil v Barcelone do ľudí, bol považovaný Oukabir. V piatok neskoro večer ale policajný šéf Josep Trapero miestnej televízii povedal, že teória, podľa ktorej bol vodičom dodávky on, "má teraz menšiu váhu".

Troch usmrtených útočníkov identifikovali

Denník El País napísal, že rastie presvedčenie, že hlavným podozrivým je Abouyaacoub. Oukabira polícia podozrieva, že použil bratove doklady na prenájom dodávky, ktorá bola použitá pri barcelonskom útoku, a ďalšiu, ktorá bola nájdená o niekoľko hodín neskôr v meste Vic severne od Barcelony a ktorá mala slúžiť ako únikové vozidlo.

Policajti v piatok ráno zastrelili v meste Cambrils päť útočníkov, vrátane Oukabira, potom, čo tam pri útoku automobilom zabili jednu ženu a zranili šesť ďalších ľudí. Polícia identifikovala troch z piatich usmrtených útočníkov - boli nimi 18-ročný Said Aallaa, 24-ročný Mohamed Hychami a Oukabir.

Oukabirov brat Driss bol medzi tromi ľuďmi zatknutými v Ripolle. Údajne sa sám prihlásil polícii s tým, že sa na útokoch nijako nepodieľal a že doklady mu boli ukradnuté.

Atentáty v Katalánsku si vyžiadali celkom 14 obetí. Zranenia utrpela viac než stovka ľudí z 35 krajín sveta, dvanásť ich podľa dnešného oznámenia úradov zostáva v kritickom stave a 24 vo vážnom. Mŕtvych okrem Španielska potvrdilo už Taliansko, USA, Kanada, Belgicko a Portugalsko. Medzi zranenými sú okrem iného občania Francúzska, Nemecka, Británie, Rumunska, Rakúska, Turecka či Maroka. Filipínska vláda oznámila, že je nezvestný sedemročný filipínsky chlapec. Jeho matka utrpela vážne zranenia.

01 - Modified: 2017-08-18 07:28:01 - Feat.: - Title: Zranení a bezvládne telá všade naokolo. Chaos, útek, panika, popisujú očití svedkovia z Barcelony 02 - Modified: 2017-08-17 18:16:32 - Feat.: - Title: Teror v Barcelone: V centre mesta vrazila dodávka do ľudí 03 - Modified: 2017-08-17 22:29:03 - Feat.: - Title: Teror v Barcelone: Islamský štát v centre mesta zabil 13 ľudí a vyše sto zranil, útočník je na úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:30