Archív HN
StoryEditor

Teroristi mali iný plán. Hlavným cieľom bola ikonická barcelonská katedrála

20.08.2017, 14:55
Autor:
TASRTASR
Útočníci, ktorí vo štvrtok vrážali v Barcelone do davu ľudí, mali podstatne väčšie plány.

Španielska polícia dnes oficiálne potvrdila, že teroristi, ktorí majú na konte štvrtkový útok z Barcelony i následný pokus o útok v letovisku Cambrils, zhromaždili pre podstatne väčšie akcie alebo viacero útokov najmenej 120 plynových fliaš.

Teroristická bunka, ktorá chcela tri prenajaté dodávky naplniť trhavinou, mala v úmysle buď paralelne alebo s minimálnym časovým odstupom zaútočiť na tri ciele v katalánskej metropole.

Symbol mesta

Údajne hlavným cieľom teroristov bola svetoznáma katedrála Sagrada Familia, dielo budované podľa návrhov architekta Antoni Gaudího (1852-1926), ktoré je jedným zo symbolov Barcelony a ktorého dokončenie je naplánované na rok 2026. Práve v jej priestoroch sa dnes konal spomienkový obrad a omša za obete za účasti kráľa Filipa VI. a kráľovnej Letizie, ako aj premiéra Mariana Rajoya.

Druhým cieľom teroristov bola najznámejšia ulica mesta La Rambla, kde napokon útok aj realizovali s využitím dodávky vrážajúcej do chodcov. Aj tu by však auto naložené trhavinou zrejme spôsobilo ešte tragickejšie následky.

Neznámy tretí cieľ

O treťom cieli ešte ani vyšetrovatelia nemajú istotu. Je však pravdepodobné, že by sa ním bola stala zábavná štvrť pri barcelonskom prístave, ktorú navštevujú hlavne mladí ľudia a turisti a v ktorej sa nachádza množstvo nočných podnikov predstavujúcich tŕne v očiach radikálnych islamistov.

Informácie o faktickom pláne A, ktorý teroristi nahradili realizovaným plánom B, prinieslo exkluzívne s odvolaním sa na zdroje vyšetrovateľov španielske internetové noviny El Espaňol.

Výbuch v sklade

Pôvodný plán teroristov zničila stredajšia explózia v dome v Alcanare, ktorú pôvodne považovali vyšetrovatelia za nešťastnú udalosť. Po útoku v Barcelone však vyšli najavo súvislosti a fakt, že práve tento dom mal byť miestom výroby náloží teroristov a ich útočiskom.

Tu bunka skladovala spomínané množstvo plynových fliaš, navyše tu objavili i stopy trhavín y TATP, ktorú iní teroristi využili už v minulosti pri útokoch v Londýne i v Paríži, ako aj biologické stopy troch osôb.

Pozrite si video k útoku v Barcelone:

01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie 05 - Modified: 2024-04-14 19:30:00 - Feat.: - Title: Izraelský vojnový kabinet sa zatiaľ nezhodol na reakcii na útok Iránu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:43