požiar chorvátskoReuters
StoryEditor

Situácia s požiarmi v Chorvátsku sa zdramatizovala. Médiá píšu o bitke o mesto Drniš

22.08.2017, 11:36
Autor:
chochoptpptp
Ďalší veľký požiar zúri okolo mesta Omiš pod Splitom.

Situácia na jadranskom pobreží Chorvátska sa v noci a nad ránom zdramatizovala. 400 hasičov a dobrovoľníkov sa pokúša zachrániť mesto Drniš pri Šibeniku. Ďalší hasiči, ktorí im išli na pomoc, sa museli vrátiť k inému veľkému požiaru pri Omiši pod Splitom. 

"V súvislosti s požiarmi zaznamenal náš zastupiteľský úrad v Záhrebe niekoľko telefonátov od občanov SR," píše v stanovisku pre HNonline.sk riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky Igor Skoček. "Telefonáty boli informatívneho charakteru. Nikto z nich nebol priamo ohrozený ani evakuovaný," dodáva.

Skoček upozorňuje, že v priebehu dnešného dňa môže v Chorvátsku dôjsť k zatváraniu niektorých úsekov ciest. "Chorvátske orgány zatiaľ neindikovali ohrozenie turistov v turistických oblastiach," uzatvára.

Bitka o mesto Drniš

Chorvátska Slobodna Dalmacija a ďalšie médiá píšu doslova o bitke o mesto Drniš. Oheň podporovaný silným vetrom sa k mestu blíži z vrchu Promine a ďalej sa rozširuje.

Ďalší veľký požiar zúri okolo mesta Omiš pod Splitom, kde vyhnal aj niekoľko Čechov z apartmánov. Ako uviedlo Rádio Impuls, hasiči v noci evakuovali niekoľko českých turistov v Omiši v obci Pisak. Podľa českého konzula v Splite Juraja Vargu boli Česi z nepríjemnej situácie vydesení: "Na mňa sa obrátilo osem ľudí. Boli rozrušení a nevedeli, čo majú robiť. Zrazu boli na ulici." Česi sa do apartmánov vrátili až dnes ráno. Všetci sú podľa konzula v poriadku.

Chorvátski hasiči zasahujú aj na Hvare pri meste Stari Grad.

Podľa chorvátskych médií požiare zatiaľ priamo neohrozujú veľké turistické centrá, ale môžu výrazne skomplikovať turistom dopravu. V noci i nadránom bola kvôli hustému dymu uzavretá diaľnica A1 Záhreb - Split v oboch smeroch a tiež Jadranská magistrála medzi mestami Omiš a Brela.

Na boj proti požiaru vyzvali aj občanov

Podľa Chorvátskeho automotoklubu boli ráno obe komunikácie sprejazdnené, ale na diaľnici A1 medzi exitmi Benkovac a Pirovac platí výzva na opatrnú a pomalú jazdu kvôli hustému dymu z požiarov.

Krízový tím mesta Drniš, ktoré leží asi 20 km od Šibeniku vo vnútrozemí, vyzval na boj proti plameňom i občanov.

"Do boja s plameňmi je zapojených 400 hasičov a tiež dobrovoľníkov z radov občanov," povedal denníku Slobodna Dalmacija vedúci Civilnej obrany Drniša Tomislav Dželalija. "Všetky sily sú v teréne a bránia mesto Drniš, oheň sa šíri, pretože veje silný vietor. Musíme rozdeliť sily a vytvoriť obrannú líniu pri dedinách Siverič a Badanje," zdôraznil Dželalija.

K hasičom sa pripojili v noci aj ich kolegovia z oblastí Brodska-Posavina, Virovitice-Podravina, Bjelovar-Bilogore a tiež z okresu Karlovac. Okolo 6. hodiny ráno sa čakal aj príchod stovky vojakov. Do boja proti požiaru sa zapojili aj členovia chorvátskej horskej záchrannej služby.

Už v noci evakuovali záchranári 21 ľudí z obcí Lišnjak a Velušić, Bibići a Raići. Boli umiestnení u príbuzných alebo v škole v Drniši.

Posily pre Drniš náhle odvolali

"V prípade potreby je ubytovanie pripravené aj v drnišskej telocvični. Červený kríž poskytol zatiaľ 40 lôžok a toaletné potreby," povedal Dželalija.

Ďalší hasiči, ktorí v noci mierili k Drnišu z oblasti Splitu museli byť náhle odvolaní, pretože sa rýchlo šíri aj požiar okolo mesta Omiš pod Splitom.

"Požiar, ktorý vznikol v pondelok večer, sa v noci zväčšil a jeho uhasenie sťažil silný vietor. Krízový štáb zmobilizoval všetky dostupné hasičské oddiely z oblasti okolo Splitu," povedal veliteľ okresného hasičského úradu Dražen Glavina.

Dodal, že požiar v súčasnosti zatiaľ neohrozuje žiadne osady ani obydlia a hasiči bránia jeho šíreniu v smere k mestu Brela.

Medzi Omišom a Brelou musela byť uzavretá Jadranská magistrála. Hasiči boli zapojení aj do operácie proti požiaru na ostrove Hvar pri meste Stari Grad.

01 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 04 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:43