Reuters
StoryEditor

Ak hádžu veci, zlomte im ruky, hecovali sa ťažkoodenci v Ríme pri strete s migrantmi

24.08.2017, 19:30
Zásah polície vyvolal rozporuplné reakcie. Polícia nutnosť zásahu obhajuje tým, že utečenci odmietli alternatívne ubytovanie.

Talianska polícia sa vo štvrtok ráno stretla so zhruba stovkou utečencov na rímskom námestí Piazza Indipendenza. Migranti na policajtov hádzali kamene a zápalné fľaše a používali koreninový sprej. Policajti v helmách, so štítmi a obuškami proti nim nasadili vodné delá, napísal denník Corriere della Sera.

Utečenci, prevažne azylanti z Eritrey, sa v parku uprostred námestia utáborili potom, čo boli pred štyrmi dňami vypovedaní z neďalekej budovy, ktorú okupovali od roku 2013.

Zápalné a tlakové fľaše

Zásah polície vyvolal rozporuplné reakcie. Polícia nutnosť zásahu obhajuje tým, že utečenci v stredu odmietli alternatívne ubytovanie, ktoré im mesto ponúklo. Policajti sa vraj tiež dozvedeli, že migranti na námestí obklopenom obytnými budovami majú zápalné a tlakové fľaše. Talianskymi médiami koluje video, na ktorom jeden z okupantov budovy hádže z prvého poschodia tlakovú nádobu. Jedna z utečeniek médiám povedala, že ich "prebudili vodné delá a niektoré ženy boli zbité obuškami".

Agentúra ANSA upozornila na videozáznam z policajného zásahu, na ktorom je počuť, ako jeden z policajtov hovorí: "Ak hádžu veci, zlomte im ruky." Vedenie rímskej polície v reakcii na túto nahrávku, ktorá sa objavila na Facebooku, oznámilo, že preveruje, či zo strany policajtov nedošlo k prípadným nesprávnym postupom.

Video zachytáva "vzrušené vyjadrenia vyzývajúce k rozhodnému zásahu proti demonštrantom v prípade, že budú hádzané predmety", citovala ANSA vyjadrenie polície.

Piazza Indipendenza sa nachádza len niekoľko blokov od hlavnej rímskej stanice. Úrady riešili situáciu na námestí štyri dni. V sobotu na ňom prebývalo niekoľko stoviek ľudí, niektorí sa vrátili aj do domu, z ktorého boli vypovedaní.

"Len do toho, chlapci"

Zvyšok utečencov nakoniec z námestia polícia vytlačila, rozpŕchli sa do ulíc blízko stanice. Námestie je uzavreté a strážia ho poriadkové sily. Polícia počas potýčok zatkla dvoch ľudí. Lekári bez hraníc informovali, že ošetrili 13 osôb.

"Len do toho, chlapci. Nútené vysťahovanie, poriadok, čistota a deportácie! Taliansko je s vami," oslávil na Facebooku policajný zásah Matteo Salvini, šéf Ligy severu, ktorá sa stavia proti imigrácii. Inak sa postup poriadkových síl stretol prevažne s negatívnymi ohlasmi.

Organizácia Human Rights Watch a niektoré ľavicové strany označili zásah za neprimeraný. Poukazujú na to, že mnohí z dotknutých majú platné povolenie na pobyt. Odznelo tiež tvrdenie, že stredoľavá vláda zaujíma v otázke imigrácie pravicové postoja.

Udalosť odsúdili tiež skupiny z prostredia katolíckej cirkvi. Misionári svätého Karla Boromejského uviedli, že utečenci sa stali "obeťami hneď dvakrát" - vo svojej vlasti, odkiaľ odišli, a neskôr v Taliansku.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 03 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:50