Reuters
StoryEditor

"Najhlúpejšia vec v živote." Manželia sedeli v takmer utopenom aute a čakali na zázrak

27.08.2017, 19:30
Keď sa hurikán Harvey zmenil z druhej kategórie na štvrtú, bolo už na evakuáciu neskoro.

Steny dvojposchodového plážového domu sa triasli, podlahu v spálni prerazil strom a nástenné hodiny a obrazy padali na zem. Voda sa začala valiť okolo domu. Vo chvíli, keď sa voda hrnula dovnútra, 61-ročný Bill a Paulette Rodgersovi vedeli, že urobili chybu, keď zostali doma.

"Zober psy," zakričal Bill. "Rýchlo. Musíme ísť - a to hneď." Ich príbeh priniesol texaský denník The Dallas Morning News.

Bill sa po celý život živil ako mechanik. V piatok zatĺkol okná a Paulette došla pre potraviny do miestneho obchodu. Pripravovali sa na hurikán druhej kategórie z piatich. Vďaka generátoru strávili večer sledovaním televíznych správ a videli, ako ľudia utekajú z pobrežia.

Zamietli návrhy dvoch dospelých detí Misty a Willa, ktorí ich prosili, aby sa tiež evakuovali so stovkami svojich susedov. Prečkali už horšie búrky a verili, že na evakuáciu nemusí dôjsť. Predpoveď meteorológov sa ale zmenila (hurikán zasiahol pevninu na stupni 4) a vo chvíli, keď začali aj oni pochybovať, evakuácia už nebola možná.

Keď začala do domu tiecť voda, rozhodli sa manželia, že sa schovajú v aute v garáži. Paulette zobrala štyroch psov a všetci sa napasovali do červeného Fordu Focus. Lenže aj tam ich dostihol vodný živel, ktorý so sebou z Mexického zálivu priniesol hurikán Harvey.

Ešte pred zrútením telekomunikačnej veže stihli kontaktovať syna Willa. Ten neskôr novinám The Dallas Morning News oznámil, že s nimi hovoril, keď boli v aute a žartovali o tom, aký je vietor silný. "Takí jednoducho oni sú," opísal Will Rodgers.

Ako voda tiekla do automobilu, rozhodli sa manželia premiestniť do vyššieho a silnejšieho bieleho nákladného auta Ford F-250 Super Duty.

​Bill sa chcel nákladným autom dostať na príjazdovú cestu k susedovmu domu. Snažil sa preplávať vodou, ktorá zaplavovala ich dom. Zabočil za roh, ale nemohol ísť ďalej. Tri člny, ktoré boli stále pripútané k ich prívesu, mu v silnom prúde zablokovali cestu. Volantom nešlo otočiť.

Do vozidla sa začala drať voda. Paulette položila dva najmenšie psy na palubnú dosku a dva väčšie zostali na zadných sedadlách. Keď Bill otvoril dvere, aby sa pozrel, či by mohol cestu uvoľniť, pošmykol sa a držal sa za dvere auta. Paulette sa pre neho natiahla a zachránila ho. "Ak dnes zomrieš, tak ja pôjdem s tebou," pripomenula mu manželka, ktorú si vzal pred 40 rokmi.

Vyčerpaní a mokrí sedeli v aute a modlili sa. Voda vystúpila až k palubnej doske, čo bolo asi meter a pol nad vozovkou. Paulette v snahe udržať optimizmus hovorila o budúcnosti, Bill neustále opakoval, že to bola "tá najhlúpejšia vec, akú kedy urobil," ako neskôr rozprával novinárom.

Sedeli vo vode, ktorá im siahala pod ramená, a vyčerpaním podriemavali. Nákladné auto už voda trochu nadnášala.

Za úsvitu konečne voda ustúpila a manželia Rodgersovci mohli vystúpiť z auta. Okolie bolo zdemolované, ako keby sa ocitli v cudzej štvrti. Ich plážový domček zmizol. Steny boli preč, na mieste ostali len trosky, dva traktory a generátor. Majetkové škody v susedstve pri Port Aransas boli značné. Nikto ale nezomrel, napísal americký denník.

01 - Modified: 2024-03-13 17:50:00 - Feat.: - Title: Británia podpísala obchodnú dohodu s americkým štátom Texas. S celými Spojenými štátmi sa nedohodli 02 - Modified: 2024-03-13 09:06:04 - Feat.: - Title: Preslávil sa ako muž v železných pľúcach. Paul Alexander je mŕtvy, zomrel vo veku 78 rokov 03 - Modified: 2024-02-29 07:20:48 - Feat.: - Title: Obrovský požiar v americkom Texase zachvátil územie s rozlohou 344-tisíc hektárov 04 - Modified: 2024-02-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Operácia Lone Star. Texas kvôli migrantom zožiera nostalgia po Konfederácii, boj s Washingtonom silnie 05 - Modified: 2024-01-09 05:41:26 - Feat.: - Title: Pri výbuchu v texaskom hoteli sa zranilo najmenej 21 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:18