Reuters
StoryEditor

Ulice Houstonu sa po hurikáne zmenili na rieky, neutíchajúca búrka postihla milióny Texasanov

28.08.2017, 11:11
Autor:
mpampaČTKČTK

Houstonské úrady dostali kvôli tropickej búrke Harvey šesťtisíc volaní o pomoc a zachránili viac ako tisíc ľudí. V nedeľu večer tamojšieho času to uviedol starosta texaského mesta Sylvester Turner. Podľa meteorológov by sa búrka nemala upokojiť ani počas nasledujúcich 24 hodín. Harvey počas soboty zoslabol z hurikánu na tropickú búrku.

Mnohí zo zachránených uviazli na strechách svojich domov alebo v podkroví. Búrka si vyžiadala najmenej dve obete, jednou z nich je žena, ktorá v sobotu večer vystúpila zo svojho automobilu, keď vošla do zaplavenej ulice. "Je možné, že ďalší ľudia zahynuli v zatopených autách. Pátrania naďalej pokračujú," povedal médiám policajt Darryl Coleman.

​Podľa Turnera ľudí uviaznutých na strechách domov hľadajú úrady s pomocou 22 vrtuľníkov, z ktorých 16 poskytla pobrežná stráž. Okrem toho mesto nasadilo na záchranu 35 člnov a 93 nákladných automobilov.

Úrady ľuďom odporúčajú, aby vyliezli na strechy a mávali plachtami alebo uterákmi, aby tak na seba upozornili. Ľudia nemajú zostávať v podkroviach.

Hrozba záplav nepoľavuje

Hurikán síce cez víkend zoslabol v tropickú búrku, sprevádza ho ale výdatný dážď, ktorý neustáva. Národná meteorologická služba (NWS) počas pondelka vydala upozornenie na hrozbu ďalších záplav.

Výstraha platí pre Houston a oblasť od mesta La Marque, zhruba 70 kilometrov južne od Houstonu, až po The Woodlands, ktoré sa rozprestiera do vzdialenosti asi 40 kilometrov severne od metropoly Texasu.

V noci na pondelok úrady z okresu Montgomery severne od Houstonu požiadali občanov, aby sa evakuovali.

​BBC informuje, že počas víkendových dažďov spadlo vo štvrtom najväčšom meste USA viac ako 75 centimetrov vody, čo vyhnalo na strechy domov a vyvýšené miesta tisícky ľudí. Starosta pritom nenariadil evakuáciu, čo v nedeľu večer obhajoval s tým, že to bolo v záujme bezpečnosti obyvateľov.

Veľkú časť Houstonu zaplavila šedo-zelená voda a väčšinu hlavných ciest premenila v rieky, po ktorých sa dá momentálne pohybovať iba loďou. Záchranné akcie stále pokračujú, sťažuje ich rovnako ako množstvo ohrozených obyvateľov fakt, že sa k uväzneným ľuďom dá dostať iba vzduchom alebo loďou. Záchranárom tak pomáhajú aj dobrovoľníci.

Nevychádzajte von, varoval starosta

Búrka zatiaľ postihla zhruba štvrtinu obyvateľov štátu Texas, teda 6,8 milióna ľudí v 18 okresoch. "Nevychádzajte von," apeloval na obyvateľov starosta Houstonu. "Nepredpokladáme, že sa búrka už skončila," dodal.

Tisíce ľudí v Houstone a jeho okolí zostávajú bez elektriny, boli uzavreté stovky ciest a evakuované niektoré nemocnice. Kvôli hurikánu bolo tiež uzavrených niekoľko rafinérií a obmedzená ťažba ropy v Mexickom zálive.

Národné centrum pre hurikány (NHC) zlepšenie situácie v aktuálnej predpovede nesľubuje. Okolo nedeľných 19:00 miestneho času (pondelok 2:00 SELČ) bol stred búrky zhruba 15 kilometrov na severovýchod od texaského mesta Victoria, teda necelých 200 kilometrov na juhozápad od Houstonu.

Búrka postupuje na juhovýchod rýchlosťou šesť kilometrov za hodinu a sprevádza ju vietor s rýchlosťou až 65 kilometrov za hodinu. Sila búrky sa pritom má v najbližších 24 hodinách zmeniť len málo a dokonca je možné jej mierne zosilnenie. Na texaskom pobreží a na juhozápade štátu Louisiana má do piatku napršať ďalších až 635 milimetrov zrážok.

Houston v nedeľu pre evakuovaných otvoril svoje hlavné konferenčné centrum, čo podľa agentúry Reuters vyvoláva spomienky na hurikán Katrina, ktorý pred 12 rokmi zdevastoval New Orleans, kde do 30 000 ľudí strávilo niekoľko dní v bezútešných podmienkach na štadióne Superdome.

Biely dom medzitým oznámil, že v utorok navštívi Texas, v ktorom platí stav prírodnej katastrofy, prezident Donald Trump.

01 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 02 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 03 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 04 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým 05 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 11:48