ČTK/AP/Musa Sadulayev - Ramzan Kadyrov
StoryEditor

Čečenský vodca Kadyrov má novú zábavu. Núti rozvedené páry k obnoveniu vzťahu

28.08.2017, 20:40

Čečenské autority hlásia úspech nekonvenčnej kampane, ktorá núti rozvedené páry k obnoveniu vzťahu. Rodičia sa vraj majú znovu zjednotiť v záujme detí a kvôli podpore v boji proti terorizmu. Komisia poverená vynucovaním programu si môže na pomoc prizvať aj políciu.

Miestne televízie v Čečensku v priebehu leta informovali o životoch rozvedených párov, ktoré sa k sebe vrátili a teraz ich kontrolujú členovia vládnej komisie, známej ako Rada pre harmonizáciu manželstva a rodinné vzťahy.

Tá tvrdí, že sa jej za posledné dva mesiace podarilo spojiť 948 párov, z ktorých spolu niektorí partneri niekoľko rokov nežili. Rada môže v rámci zlučovacieho programu požiadať políciu, aby "povzbudila" pary na vyriešenie problémov. Informoval o tom spravodajský portál The New York Times.

Deti rozvedených sú podľa Kadyrova nenormálne

Vysielanie ukazuje predtým rozvedených partnerov, ako teraz žijú v spoločnom domove, pričom sa väčšinou jeden druhému vyhýbajú, ale zároveň trávia čas s deťmi. Ukazuje napríklad jednu matku, ktorá pomáha svojmu dieťaťu s domácimi úlohami.

"Toto šťastné stretnutie bolo možné vďaka programu regionálneho lídra," odkázal televízny reportér Ramzanovi Kadyrovovi. "Napriek vzájomnej nevraživosti stovky rozvedených na výzvu reagujú," doplnil reportér.

Kadyrov pri oznámení nového programu povedal, že sa u detí rozvedených rodičov zvyšuje šanca, že sa z nich stanú islamskí bojovníci a to viac, keď deti vychovávajú len ich matky. "Ak mohli žiť dohromady predtým, než mali tri, štyri alebo päť detí, prečo sa rozvádzať potom?" uviedol Kadyrov. "Ak všetko bolo v poriadku pred piatimi deťmi, prečo nemôžu žiť dohromady potom, pre dobro dieťaťa?" podotkol s tým, že iba päť až šesť detí zo sto, ktorým sa rozviedli rodičia, je normálnych.

Čečenská televízia ukazuje stretnutie poriadané Radou pre harmonizáciu manželstva a rodinné vzťahy, ktorých sa zúčastňujú muži a ženy z párov, ktoré sa rozviedli. Ľudia sa pozerajú do zeme, zatiaľ čo polícia a náboženskí vodcovia zisťujú dôvody ich odlúčenia. Zvyčajne dospejú autority k tomu, že žiadny dobrý dôvod k rozvodu neexistoval a nariadi im, aby sa dali znovu dokopy.

Nie každý sa ale podvolil vládnemu programu. "Moja rodina je moja vec," povedal pre BBC muž, ktorého komisia tlačila do obnovenia vzťahu s bývalou manželkou "Povedal som, že sa neplánujem vrátiť k človeku, s ktorým som sa rozviedol pred siedmimi rokmi."

Nútené obnovovanie vzťahov prišlo po represiách gayov

Akokoľvek necitlivo môže program vyzerať, v Čečensku je braný smrteľne vážne. Neochota podriadiť sa požiadavkám miestnej vlády môže mať vážne následky; často horšie ako spolužitie s bývalým partnerom. Prevažne moslimská oblasť po páde Sovietskeho zväzu dvakrát viedla dve vojny s Ruskom, pričom obe prehrala.

V roku 2007 sa stal prezidentom Čečenska Ramzan Kadyrov, ktorý počas druhej čečenskej vojny prešiel do služieb Ruska. Kremeľ dal Kadyrovovi voľnú ruku v otázkach vlády nad oblasťou výmenou za jeho lojalitu.

Nútený návrat k bývalým partnerom nasledoval po brutálnej represii gayov minulú zimu. V kampani zameranej proti homosexuálom sa policajti na internetových diskusných fórach vydávali za gayov hľadajúci stretnutie, aby neskôr zadržali a údajne mučili mužov, ktorí odpovedali. Gayovia, ktorí utiekli z Čečenska, tvrdili, že ich policajti bili a mučili elektrickými šokmi. Čečenská vláda obvinenia poprela a uviedla, že v Čečensku žiadni homosexuáli nie sú.

01 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 02 - Modified: 2024-01-25 13:35:07 - Feat.: - Title: V Rusku bude vojna moslimov s kresťanmi, varoval člen Dumy. Rozzúril tým Kadyrova 03 - Modified: 2024-01-24 08:37:23 - Feat.: - Title: Známy zápasník Gábor Boráros sa vráti do ringu. Bude bojovať v ruskej organizácii patriacej Kadyrovovi 04 - Modified: 2024-01-05 14:59:52 - Feat.: - Title: Kadyrov ponúkol USA ukrajinských zajatcov výmenou za zrušenie sankcií na jeho rodinu 05 - Modified: 2023-11-28 07:04:35 - Feat.: - Title: Pošlem do vojny na Ukrajine tisíce bojovníkov, hrozí Kyjevu Putinov pešiak Kadyrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:09