Reuters
StoryEditor

Najhoršie záplavy Texas ešte len čakajú, úrady hlásia najmenej osem mŕtvych

29.08.2017, 07:54
Autor:
TASRTASR
Najhoršie záplavy sa v regióne očakávajú v stredu a vo štvrtok.

Americký prezident Donald Trump prisľúbil na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bielom dome plnú podporu štátom Texas a Louisiana pri vyrovnávaní sa s následkami tropickej búrky Harvey, ktorá do oblasti priniesla rozsiahle záplavy a v súvislosti s ktorou sa očakávajú ďalšie zrážky.

"Ľudia v Texase a Louisiane, sme na 100 percent s vami," odkázal podľa agentúry DPA obom štátom Trump. "Tragické časy ako tieto odkrývajú to najlepšie z americkej povahy... Sme jedna americká rodina," povedal ďalej americký prezident a občanov Texasu vyzdvihol za ich neoblomnosť a silu, s akou sa vyrovnávajú so záplavami.

Výdatné zrážky pokračujú

Harvey ešte v sobotu popoludní zoslabol na tropickú búrku, juhovýchod štátu Texas však aj naďalej sužuje výdatnými zrážkami. Mimoriadny stav vyhlásili úrady v dovedna 54 texaských okresoch a v pondelok ho Trump schválil aj pre časti susedného štátu Louisiana. Trump plánuje Texas ešte v priebehu dnešného dňa navštíviť, pričom do Louisiany by podľa vlastných slov mohol zavítať v sobotu.

V texaskom meste Houston napadlo v uplynulých dňoch rekordné množstvo zrážok - až do 75 centimetrov - a podľa predpovedí meteorológov by sa situácia mala v nadchádzajúcich dňoch mala ešte zhoršiť.

Texaský guvernér Greg Abbott zmobilizoval všetkých zhruba 12-tisíc príslušníkov texaskej Národnej gardy, aby úradom pomáhali pri záchranných a pátracích operáciách.

Do Texasu a Louisiany zároveň vyslala približne 8500 svojich príslušníkov aj Americká Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA). Záchranárom pomáha vrtuľníkmi aj americká pobrežná stráž a tiež príslušníci Amerického úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP).

Najmenej osem mŕtvych

Najviac postihnuté je práve najľudnatejšie texaské mesto Houston. Starosta Sylvester Turner uviedol, že zachránených bolo v metropolitnej oblasti mesta už viac ako 2000 ľudí. Mnoho obyvateľov muselo pred vodou uniknúť na strechy domov a vyvýšené miesta, pričom núdzové telefonáty v oblasti neutíchajú.

Texaské úrady, na ktoré sa odvoláva spravodajská stanica BBC, hovoria najmenej o ôsmich obetiach na životoch. Šiesti z nich - štyri deti a ich dvaja starí rodičia - sú pravdepodobne členmi jednej rodiny, ktorá sa zrejme utopila, keď dodávku, v ktorej sa viezla, zaliala voda. Úrady predpokladajú, že o pomoc v súvislosti so záplavami požiada v Texase dovedna pol milióna ľudí, pričom zhruba 30-tisíc osobám bude poskytnuté dočasné prístrešie.

Národné centrum pre hurikány (NHC) v pondelok uviedlo, že juhovýchod Texasu budú aj v nadchádzajúcich dňoch ohrozovať ničivé a život ohrozujúce záplavy. Národná meteorologická služba (NWS) zároveň informovala, že najhoršie záplavy sa v regióne očakávajú v stredu a vo štvrtok.

Bez elektriny sú na juhovýchode Texasu tisícky domácností. Zatvorené sú aj mnohé školy a v samotnom Houstone napríklad aj obe letiská, ktorých pristávacie dráhy sú celkom zatopené. Prevádzku v oblasti pozastavili aj viaceré ropné rafinérie či plynárenské závody.

01 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 02 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 03 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky 04 - Modified: 2024-04-12 10:22:43 - Feat.: - Title: Ruský Orenburg vyhlásil okamžitú evakuáciu, Ural je dva metre nad kritickou hranicou 05 - Modified: 2024-04-11 15:30:00 - Feat.: - Title: Prudký odmäk zaskočil Rusov aj Kazachov. Povodne vyhnali z domovov stotisíc ľudí, ďalšie ťažké dni ešte prídu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:26