StoryEditor

USA: Pád lietadla prežil len jeden človek

28.08.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Americké dopravné lietadlo s 50 ľuďmi na palube včera havarovalo krátko po vzlietnutí z letiska Blue Grass v meste Lexington v americkom štáte Kentucky. Nehodu prežil len jeden muž. Podľa ošetrujúcich lekárov je jeho stav kritický.
Lietadlo spoločnosti Conair smerovalo na letisko Hartsfield-Jackson v Atlante. Stroj so 47 cestujúcimi a s tromi členmi posádky vzlietol krátko po šiestej hodine ráno miestneho času. Následne sa zrútil na pole, ktoré je od letiska vzdialené asi kilometer. Príčinu nešťastia vyšetrujú. Záchranárom sa podarilo už nájsť aj obe čierne skrinky. Podľa predbežných správ pád stroja nespôsobilo nepriaznivé počasie, aj keď to vyšetrovatelia celkom nevylučujú. Lietadlo po páde okamžite zachvátil požiar. "Nemáme žiadne podozrenie, že išlo o teroristický útok," uviedla hovorkyňa úradu federálnej leteckej dopravy Laura Brownová. Polícia taktiež preveruje, či lietadlo nevzlietlo z nesprávnej vzletovej dráhy. "Lietadlo typu Bombardier CRJ-200 sa zrútilo asi kilometer od konca vzletovej dráhy v Lexingtone. Posádka stroj obsluhovala už dlhší čas," uviedol riaditeľ Conairu Don Bonhorst. Conair kúpil lietadlo v roku 2001, pričom poslednú technickú údržbu urobili na lietadle v sobotu.
Včerajšie letecké nešťastie ukončilo obdobie, ktoré označovali za najbezpečnejšie v histórii leteckej dopravy v USA. Poslednou veľkou tragédiou bol pád lietadla spoločnosti American Airlines z 12. novembra 2001. Stroj sa vtedy zrútil do obývanej mestskej časti New Yorku -- Queens. Nehodu neprežilo 265 ľudí vrátane piatich ľudí na zemi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:29