Emanuel MacronReuters
StoryEditor

Je to nová provokácia. Reakcia musí byť čo najdôraznejšia, vyhlásil Macron o jadrovom teste

03.09.2017, 12:18
Autor:
ČTKČTK

Severokórejský test vodíkovej bomby je ďalším prejavom neochoty podrobiť sa rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN a medzinárodnému právu. V reakcii na dnešný severokórejský jadrový test to oznámilo ruské ministerstvo zahraničia. Test dôrazne odsúdil tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) skúšku považuje za krajne poľutovaniahodnú. Vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničia sa uvádza, že severokórejské vedenie akciami, ktorých zmyslom je narušiť globálny trend nešírenia jadrových zbraní, závažným spôsobom ohrozuje mier a bezpečnosť na Kórejskom polostrove a v celej oblasti.

Moskva vyzvala všetky zúčastnené strany k návratu k dialógu, pretože to je podľa nej jediný prostriedok riešenia problémov Kórejského polostrova. Šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Leonid Sluckij test podľa agentúry Interfax označil síce za hrubé porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ale povedal zároveň, že Pchjongjang je k svojim činom vyprovokovaný Spojeným štátmi a Južnou Kóreou.

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov vyhlásil, že jedinou cestou, ako zbaviť Kórejský polostrov hrozby jadrových zbraní, je diplomacia.

Macron vyzval svet, aby na krok KĽDR "zareagoval čo najdôraznejšie". Test označil za "novú provokáciu" a považuje za potrebné prinútiť KĽDR vrátiť sa k dialógu a vzdať sa jadrového programu.

Organizácia pre kontrolu úplného zákazu jadrových skúšok (CTBTO) zaznamenala "nezvyčajnú seizmickú udalosť" v tej časti KĽDR, kde krajina v minulosti vykonávala jadrovej testy.

Čas, kedy bola táto udalosť zaznamenaná, sa zhoduje s meraním seizmologických staníc v Číne, Južnej Kórei a USA. KĽDR sama potvrdila, že na poludnie miestneho času (v 5:30 SELČ) vykonala test vodíkovej bomby.

01 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 04 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 05 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:22