Reuters
StoryEditor

Kimov režim chystá ďalšie raketové skúšky. Je čas na vojenskú odpoveď, ozýva sa zo Soulu

04.09.2017, 10:43
Autor:
ČTKČTK
KĽDR je podľa Južnej Kórey schopná vytvoriť aj miniaturizovanú jadrovú hlavicu a umiestniť ju na medzikontinentálnu raketu.

Severná Kórea pripravuje ďalšie testy balistických rakiet, vrátane medzikontinentálnej. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany. Ministerstvo tiež uviedlo, že pri nedeľnej skúške vodíkovej bomby Pchjongjang odpálil nálož o sile 50 kiloton TNT. Jihokokorejský minister obrany dnes tiež vyhlásil, že KĽDR je podľa neho schopná vytvoriť miniaturizovanú jadrovú zbraň.

"Domnievame sa, že ju môžu umiestniť na medzikontinentálnu raketu," povedal dnes minister Song Jong-mu v juhokórejskom parlamente. O tom, že Severná Kórea už zrejme vyvinula miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorou môže byť vyzbrojená balistická raketa, informoval minulý mesiac aj americký denník The Washington Post s odvolaním sa na analytikov americkej armádnej rozviedky DIA. Pchjongjang už vlani v januári tvrdil, že vykonal skúšku údajne miniaturizovanej vodíkovej bomby, ktorá podľa neho mala silu siedmich kiloton TNT.

"Aj naďalej registrujeme náznaky, že Severná Kórea možno pripravuje ďalšie skúšky balistických rakiet. Podľa nás môže odpáliť aj medzikontinentálnu raketu," uviedol Čchang Kjung-su, činiteľ z juhokórejského ministerstva obrany. Čchang to povedal juhokórejským zákonodarcom. Nešpecifikoval ale, podľa čoho tak ministerstvo usudzuje, ani kedy by k takému testu malo dôjsť.

Čchang tiež uviedol, že KĽDR v nedeľu pri jadrovom teste odpálila nálož o sile 50 kiloton TNT. Pri predchádzajúcom teste Pchjongjangu z vlaňajšieho septembra išlo zrejme o silu 20 až 30 kiloton TNT. Sila explózie bomby, ktorá bola zvrhnutá v auguste 1945 na japonské mesto Nagasaki, bola 21 kiloton TNT.

Podľa juhokórejského ministerstva obrany sa tiež vládni činitelia v Soule zhodli, že je čas na silnejší vojenskú odpoveď KĽDR. Južná Kórea už dnes usporiadala cvičenie, pri ktorom simulovala útok na oblasť, kde KĽDR v nedeľu test uskutočnila.

​Cvičenie na zástupné ciele v Japonskom mori zahŕňalo strely vzduch-zem s dlhým doletom aj balistické rakety. Zúčastnila sa ho iba juhokórejská armáda, ktorej zástupca ale uviedol, že sa pripravujú ďalšie cvičenia spolu s americkými silami v Južnej Kórei.

Juhokórejská agentúra Jonhap dnes informovala, že Soul chystá spolu s USA rozmiestnenie ďalších odpaľovacích zariadení amerického protiraketového systému THAAD v Južnej Kórei. Tento krok dnes kritizovalo Rusko.

KĽDR v nedeľu uskutočnila svoj šiesty jadrový test od roku 2006. Podľa jej štátnych médií bol úspešný a testovala sa pri ňom vodíková bomba, ktorá by mohla byť použitá v hlavici medzikontinentálnej balistickej strely. KĽDR za jej krok kritizoval celý svet vrátane Číny. Kvôli najnovšiemu vývoju situácie dnes mimoriadne zasadne Bezpečnostná rada OSN.

01 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 04 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 05 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:39