StoryEditor

Ľudia posielajú Zemanovi na kampaň haliere, na účte zúri bitka jeho kritikov a priaznivcov

04.09.2017, 18:53
Autor:
jkkjkk
Českému prezidentovi Milošovi Zemanovi posielajú odporcovia haliere a odporúčajú prezidentovi odísť na Vysočinu či do Moskvy.

Tím českého prezidenta Miloša Zemana minulý týždeň zriadil kvôli snahe obhájiť mandát transparentný účet, ako ukladá zákon. Lenže skôr než na zber financií zatiaľ stránka slúži odporcom pre odkazy súčasnému prezidentovi. Jeho priaznivci z útokov obviňujú "pražskú kaviareň".

O transparentnom účte prezidenta sa vie od soboty, Zemanov tím tak dodržal zákonný termín pre jeho založenie, ktorý vypršal v pondelok. V čase vydania textu Zeman nazbieral už vyše 166-tisíc korún (6300 eur). Doteraz najväčšou čiastkou ho obdarovala rektorka súkromnej Vysokej školy finančnej a právnej Bohuslava Šenkýřová. Na škole prezident v apríli prednášal.

"Na granulky pre Ovčáčka"

Avšak skôr než výpis z účtu stránka pripomína bežnú internetovú diskusiu, na ktorej prebieha občianska vojna odporcov a priaznivcov prezidenta. Príležitosť poslať Zemanovi sumu v halieroch a do správy pre prijímateľa napísať odkaz využili už desiatky ľudí.

​Ľudia sa napríklad triafajú do kauzy Peroutka, previerky kancelára Mynářa, náklonnosti k Rusku a Číne, prípadne prispievajú Zemanovi na jednosmerný cestovný lístok na Vysočinu a tiež na cigarety a alkohol. "Na granulky pre Ovčáčka," nezabudol jeden z "prispievajúcich" na kontroverzného hovorcu Hradu. Vo výpočte nájdeme i ironické: "Okradla som naše malé deti a sumu za nazbierané viečka posielam Vám".

Niektoré komentáre pôsobia trochu absurdne. "Nemá niekto na zapožičanie hever na 6 ton?" pýta sa napríklad "prispievajúci". Ďalšie potom odkazujú na inzeráty na bazároch, propagujú svoje stránky alebo rozpráva vtipy.

Zvlášť bizarne potom pôsobí šestnásť jednohalierových príspevkov, v ktorých mecenáš cituje jednotlivé verše diela Zvyšky eposu od Egona Bondyho.

Pražská kaviareň útočí, myslia si priaznivci

Stránka sa však hemží aj hrubými vulgarizmami. Najčastejšie zaznievajú slová, ktoré predniesol prezident v Českom rozhlase, keď prekladal do češtiny názov skupiny ruských aktivistiek Pussy Riot. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček označil aktivity na účte za "antikampaň" pražskej kaviarne. Na tento výklad pristúpili skutoční fanúšikovia prezidenta a halierových sponzorov označujú za primitívov a úbožiakov.

"Verím, že vyhráte. A úchylákov platených súpermi, čo Vám posielajú tie sprosté odkazy hoďte za hlavu. Slušní a poctiví ľudia dávajú hlas Vám," je presvedčený jeden z priaznivcov Miloša Zemana.

Ako prezidentov tím nazbierané peniaze použije, zatiaľ jasné nie je. Keď Miloš Zeman tento rok v marci oznámil, že plánuje znovu kandidovať, povedal, že nepovedie kampaň. "V súčasnosti ešte nebol vytvorený volebný tím, takže ku kampani Vám nemôžeme podať informácie," oznámila iDNES.cz Barbora Filipková, kontaktná osoba tímu ZEMAN ZNOVA.

Kritikom sa dokonca podarilo nájsť cestu, či už úmyselne, alebo nie, ako z transparentného účtu škodoradostne "odčerpávať" prostriedky. Za prichádzajúcu platbu v eurách zo zahraničia totiž Fio banka účtuje dvadsať korún majiteľovi účtu, doteraz takto ubudlo štyridsať korún.

"Za prichádzajúce a odchádzajúce platby v eurách si účtujeme poplatok vo výške 20 Čk, pričom platba je vždy prevedená do meny účtu. Pokiaľ je teda účet vedený v korunách, platba sa vo výpise tiež objaví v korunách," potvrdil pre iDNES.cz Zdeněk Kovář z oddelenia komunikácie Fio banky.

Nejde sa však o novinku, s podobným "záškodníctvom" sa stretli kandidáti už pri minulej voľbe. Ľudia vtedy posielali haliere Janovi Fischerovi, pretože banka potom z účtu strhla sedem korún. Fischer sa nakoniec s ústavom dohodol na odpustení poplatkov.

Najvážnejší konkurenti Miloša Zemana o Hrad - Jiří Drahoš a Michal Horáček - už transparentné účty používajú dlhšiu dobu. Bývalý riaditeľ Akadémie vied získal doposiaľ viac ako desať miliónov, textár a podnikateľ Horáček do kampane zatiaľ vložil sám 12 miliónov korún.

01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 05 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:00