StoryEditor

Merkelová obhajuje partnerstvo s Ruskom

16.01.2006, 23:00
Autor:
HNHNSITASITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas včerajšej prvej návštevy Ruska od nástupu do funkcie spolu so svojím hostiteľom, prezidentom Vladimirom Putinom, skonštatovala, že vzťahy oboch krajín aj napriek zmene vlády v Nemecku neutrpeli. Hlavnými témami diskusie bola výstavba plynovodu po dne Baltského mora, iránsky jadrový program a budúcnosť mimovládnych organizácií v Rusku.
V súvislosti s plynovodom upozornila, že ide o súčasť strategického partnerstva, ktoré "budeme rozvíjať aj naďalej". Výstavba plynovodu by sa mala podľa kancelárky dostať na stôl aj na stretnutí predstaviteľov siedmich najpriemyselnejších krajín sveta a Ruska. Zoskupeniu tento rok predsedá práve Moskva.
Kancelárka sa nevyhla vnútropolitickej situácii v Rusku. "Zdôraznila som, že budeme veľmi pozorne sledovať, či bude zákon (o mimovládnych organizáciách) uvedený do praxe takým spôsobom, aby mimovládne organizácie mohli pokračovať vo svojej činnosti," povedala. Putin uviedol, že parlament zmiernil zákon v súlade s odporúčaniami Rady Európy, avšak zároveň zdôraznil potrebu zabrániť "netransparentnému financovaniu domácich politických aktivít". Podľa neho mimovládnym organizáciám nehrozí nič, ak budú pôsobiť v súlade so svojimi proklamovanými cieľmi.
Merkelová na stretnutí s Putinom vyjadrila želanie posilňovať vzťahy s Ruskom. "Som presvedčená, že môžeme rozšíriť spoluprácu a partnerstvo, rozšíriť ich základy a zintenzívniť ich," povedala.
Pred začiatkom rozhovorov nemecká kancelárka zdôraznila, že tempo rozvoja ekonomických vzťahov medzi oboma krajinami "vyráža dych". Putin dodal, že ročný objem obchodu medzi dvoma krajinami predstavuje 32 miliárd USD. Od rozpadu Sovietskeho zväzu Nemecko investovalo do ruskej ekonomiky 9,3 miliardy dolárov a len za prvých deväť mesiacov minulého roku dosiahli nemecké investície v Rusku 1,4 miliardy USD, čo je 14-percentný nárast v porovnaní s rokom 2004. Podľa analytikov sa Merkelová v Moskve tiež snažila presvedčiť ruského leteckého dopravcu Aeroflot, aby uprednostnil európske lietadlá Airbus A-350 pred americkými Boeingmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:38