15.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Zacarias Moussaoui, ktorého americký federálny súd minulý týždeň odsúdil za jeho rolu pri útokoch na USA z 11. septembra 2001, si začal v sobotu v americkom štáte Colorado odpykávať svoj doživotný trest. Väznený bude za špeciálnych podmienok, nebude mať žiaden kontakt s vonkajším svetom. (SITA)

Rakúsko v sobotu potvrdilo štvrtý prípad tzv. choroby šialených kráv. Rakúsky úrad pre zdravie a bezpečnosť potravín chorobu potvrdil v prípade šesťročnej kravy z bitúnku v meste Linz v spolkovom štáte Horné Rakúsko. (SITA)

Nový nepálsky parlament schváli vyhlásenie, ktorým drasticky obmedzí moc kráľa a získa kontrolu nad armádou. "Aliancia siedmich strán pracuje na návrhu vyhlásenia, ktoré parlamentu zaistí úplnú autonómiu," povedal minister financií Ram Šaran Mahát. (SITA)

V brazílskom Sao Paule si séria nočných útokov na policajné stanice v sobotu vyžiadala tridsať ľudských životov a najmenej 29 zranených. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o odvetu za premiestnenie 765 väzňov do väzenského zariadenia s mimoriadne prísnymi bezpečnostnými opatreniami. (SITA)

Nigérijský prezident Olusegun Obasanjo nariadil v súvislosti s výbuchom ropného potrubia neďaleko nigérijskej metropoly Lagos, ktorý si vyžiadal takmer 200 ľudských životov, vyšetrovanie príčin nešťastia a zároveň nariadil zvýšiť ochranu ropovodov križujúcich celé územie tejto africkej republiky. (SITA)

Dvadsaťtri väzňov v meste Ľvov na západe Ukrajiny si podrezalo zápästia na protest proti biednym podmienkam v tamojšom nápravnovýchovnom zariadení. Účastníkov protestu ošetrili a podľa predstaviteľov väznice nie je žiadny z nich v ohrození života. (SITA)

Prezident Vladimir Putin nariadil zastavenie všetkých ruských dotácií do hospodárstva susedného Bieloruska, ktorého autoritatívny prezident sa vo veľkej miere spolieha na lacnú ruskú energiu na udržanie svojej moci a popularity. Informovali o tom v piatok ruské noviny Kommersant. (SITA)

Maďarský novozvolený premiér Ferenc Gyurcsány v sobotu zverejnil podrobnosti plánu stabilizácie hospodárstva krajiny, ktorého súčasťou je hromadné prepúšťanie zamestnancov verejného sektora. Cieľom plánu je vstup Maďarska do eurozóny do roku 2010. (SITA)

Počet podozrivých islamských extrémistov sa od samovražedných útokov na londýnsky dopravný systém v júli minulého roka vo Veľkej Británii zvýšil o 50 percent. Nemenovaný zdroj z britskej bezpečnostnej služby MI5 sa pre denník The Observer vyjadril, že kým pred 7. júlom sa číslo sledovaných podozrivých osôb pohybovalo okolo 800, v súčasnosti je to 1 200. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 17:59