Prívrženci gruzínskeho exprezidenta prerazili policajný kordónReuters
StoryEditor

Saakašviliho vlak nechceli pustiť na Ukrajinu. Jeho prívrženci prerazili policajný kordón

10.09.2017, 15:49
Autor:
ČTKČTK

Na pokyn z Kyjeva bol v nedeľu v poľskom meste Przemyśl zadržaný medzinárodný rýchlik, v ktorom chcel na Ukrajinu vycestovať gruzínsky exprezident Michail Saakašvili spolu s bývalou premiérkou Ukrajiny Juliou Tymošenkovou. Obaja sú kritici súčasného prezidenta Petra Porošenka.

Stúpenci Saakašviliho však prerazili policajný kordón a previedli ho na Ukrajinu aj napriek zákazu Kyjeva. Polícia nezasiahla. Hovorca ukrajinskej spoločnosti Ukrzaliznycja oznámil, že vo vlaku sa nachádza "osoba bez dokladov potrebných na vstup do krajiny".

Bývalý gruzínsky prezident, ktorý je vo vlasti stíhaný pre údajné prekročenie právomocí, bol nedávno zbavený ukrajinského občianstva a už v roku 2015 stratil aj občianstvo gruzínske.

Porošenko pôvodne Saakašviliho na Ukrajinu sám povolal a v roku 2015 mu zveril post odeského gubernátora. Neskôr ale gruzínsky exprezident Porošenka tvrdo kritizoval za to, že vraj váha v krajine s reformami a otvára dvere korupčníkom. Saakašvili sa s ním rozišiel a založil na Ukrajine vlastnú politickú stranu.

Správa o odobratí ukrajinského občianstve ho zastihla v cudzine. Pokus o návrat na Ukrajinu ohlásil Saakašvili vopred, na poľsko-ukrajinskom priechode ho podľa agentúry Unian očakávali davy priaznivcov a novinárov.

Spolu s ním vo vlaku, ktorý zostal stáť na peróne v meste Przemyśl, cestovalo niekoľko opozičných poslancov ukrajinského parlamentu na čele s veľkou kritičkou Porošenka, bývalou ukrajinskou premiérkou a šéfkou strany Vlasť Juliou Tymošenkovou.

Rýchlik spájajúci Przemyśl s Kyjevom mal mať po prejazde poľsko-ukrajinskej hranice prvú zastávku vo Ľvove, kde pôvodne chcel Saakašvili vystúpiť. Hranicu ale súprava neprekročila, pretože vedenie ukrajinských železníc ju ešte na poľskom území zadržalo. Hrozili, že ak Saakašvili vlak neopustí, ostatní cestujúci dostanú k dispozícii autobusy, ktoré ich na miesto určenia dopravia.

Saakašvili v rozhovore s novinármi obvinil kyjevské úrady, že si cestujúcich vlaku berú ako rukojemníkov. "Porošenko im odkázal, že nikam nepôjdu. Sú tu deti a ukrajinskí občania, ktorí sa chcú dostať domov," povedal agentúre Reuters a z vlaku odmietal vystúpiť.

Nakoniec však stúpenci Saakašviliho prerazili na pohraničnom priechode Šehyni policajný kordón a previedli gruzínskeho exprezidenta na Ukrajinu. Polícia nezasiahla.

01 - Modified: 2023-12-02 18:15:30 - Feat.: - Title: Bývalému ukrajinskému prezidentovi nedovolili odísť z krajiny, plánoval sa stretnúť s Orbánom 02 - Modified: 2020-09-30 06:23:45 - Feat.: - Title: Bývalý ukrajinský prezident Porošenko sa nakazil koronavírusom 03 - Modified: 2019-05-29 17:02:14 - Feat.: - Title: Michail Saakašvili sa vrátil na Ukrajinu. Prezident Zelenskyj mu vrátil občianstvo 04 - Modified: 2019-05-10 05:15:10 - Feat.: - Title: Saakašvili sa chce vrátiť na Ukrajinu a pomáhať Zelenskému 05 - Modified: 2019-04-19 09:07:56 - Feat.: - Title: Porošenko musí vyšľapať Mount Everest bez kyslíka. Navyše bojuje s duchom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:42